Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Τα ΓΕΝΝΑΙΑ μέτρα Μητσοτάκη αλλάζουν το κλίμα, στην τελική ευθεία ο εμβληματικός διαγωνισμός της Αττικής Οδού και τι θα κάνει ο Ιβάν Σαββίδης  

Παρασκήνιο

Τo «Οn Target» και ο lykavitos.gr σε ανύποπτο χρόνο σας είχαν πρώτοι ενημερώσει για την ΕΙΛΗΜΜΕΝΗ απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ στήριξης του μέσου ελληνικού νοικοκυριού και των επιχειρήσεων χωρίς να περιμένει τον αργοκίνητο και γραφειοκρατικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες.  
Παράλληλα τα χθεσινά μέτρα που εξέπληξαν (θετικά) ακόμη και τους πιο αισιόδοξους, επιβεβαίωσαν πως ο Μητσοτάκης, όπως συνέβη και στο σύνολο των απανωτών κρίσεων που διαχειρίσθηκε, είναι ένας πολιτικός ΣΟΒΑΡΟΣ όσο και ΘΕΣΜΙΚΟΣ που δεν προχωρά σε βεβιασμένες κινήσεις, αλλά όταν οι συνθήκες το επιτάσσουν αναλαμβάνει το ρίσκο εκείνων των πρωτοβουλιών που υπηρετεί το συμφέρον των πολλών δυσαρεστώντας τους λίγους, όσο ισχυροί και εάν είναι…

@ Εάν λοιπόν τα χθεσινά μέτρα υλοποιηθούν ΑΜΕΣΑ, δηλαδή εάν μέσα στον Μάιο «πιστωθούν» στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων καταναλωτών τα 600άρια και ΑΜΕΣΑ καταργηθεί παράλληλα και η… δολοφονική ρήτρα αναπροσαρμογής, το πολιτικό κλίμα θα αλλάξει. Όχι βεβαίως πως ποτέ, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να απειληθεί από τον «πεθαμένο» Τσίπρα, αλλά με αφορμή την ενεργειακή ακρίβεια κατέγραψε – χωρίς να φέρει ουδεμία ευθύνη – τις πιο σημαντικές, προσωπικές,  δημοσκοπικές απώλειες.        

@ Δεδομένη και ειλημμένη θεωρούν ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματικοί παράγοντες την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να αποπενδύσει (και να αποχωρήσει) από την Ελλάδα. 
Πουλώντας το πoσοσοό του στον ΟΛΘ σε fund ευρύτερων Αμερικανικών συμφερόντων και το OPEN σε ισχυρό εγχώριο επιχειρηματία – και όχι στους Μπακοκαυμενάκηδες – που ήδη έχει εμπλοκή στα ραδιοτηλεοπτικά.  Για να δούμε όμως τι τελικά θα συμβεί, γιατί τέτοιες αναλύσεις τις ξανακούγαμε και έξη μήνες πριν…     

@ Προχωρά άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις ο εμβληματικός διαγωνισμός για την 25ετή παραχώρηση της Αττική Οδού σε ένα από τα οκτώ εταιρικά σχήματα που τελικά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και πήραν το «πράσινο φως» για την είσοδο τους στην διαγωνιστική διαδικασία. 
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν το σύνολο των κορυφαίων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και από διεθνείς επενδυτικούς κολοσσούς που διεκδικούν  το έργο.
Ανάμεσα τους και η  Ardian είναι ένας κορυφαίος διεθνής ιδιωτικός επενδυτικός οίκος με συνολικά κεφάλαια $125 δισ., προς διαχείριση ή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Η Ardian Infrastructure κατέχει ηγετική θέση στις βασικές υποδομές με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση $20 δισ., ενώ αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αυτοκινητοδρόμων με διόδια παγκοσμίως και συμμετέχει στο σχήμα που περιλαμβάνει τον ΕΛΛΑΚΤΟΡΑ και την ΑΒΑΞ.      

@ Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με στόχο την προώθηση και υποστήριξη της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα της Ηπείρου. 
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Ηπείρου θα συμβάλλει στο έργο του Ταμείου με τη χορήγηση επενδυτικών δανείων συνολικού ύψους 1.800.000 ευρώ. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας αποτελεί το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των καινοτόμων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση έως και 400.000€ για επενδύσεις σε ενσώματα ή άυλα πάγια περιουσιακά στοιχεία απαραίτητα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού τους σχεδίου. Η χρηματοδότηση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιείται μέσω παροχής εγγυήσεων υπέρ τους, με δυνατότητα επιχορήγησης σε περίπτωση επίτευξης συγκεκριμένων κριτηρίων καινοτομίας.

@ Τη σημασία της αγοράς ναυτιλιακών ομολόγων ως αναπτυξιακό εργαλείο, επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα του 12ου Capital Link Shipping Forum, τονίζοντας ότι καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, από θεσμικούς αλλά και από ιδιώτες επενδυτές, στον ένα χρόνο λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς και οι προοπτικές της είναι ισχυρές.
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η παρούσα συγκυρία έχει προσωρινά ανακόψει τη δραστηριότητα, γενικότερα στην αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία ειδικά από πέρυσι αλλά και στην έναρξη του 2022, είχε ισχυρό momentum. Το ενδιαφέρον παραμένει έντονο και η δραστηριότητα θα ανακάμψει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τόνισε ο κ. Μεγάλου, παροτρύνοντας τους παράγοντες της ναυτιλίας που συμμετείχαν στο Forum να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που θα δημιουργηθεί στην αγορά.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σημαντικό ρόλο στην αγορά εταιρικών ομολόγων, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 30% όσον αφορά, τόσο τη ζήτηση όσο και την κατανομή των εκδόσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αγορά ναυτιλιακών ομολόγων, έχοντας πρωτοστατήσει στο άνοιγμα της αγοράς αυτής και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της δομής και της διαδικασίας που παρουσίαζε ιδιαιτερότητες λόγω του συγκεκριμένου κλάδου.

@ Επιτυχημένη πορεία και μάλιστα εν μέσω πανδημίας διέγραψαν η Endless και η Vitex, χάριν στην πολύτιμη βοήθεια του «ΟΠΑΠ Forward». Mε την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση από τους ανθρώπους του προγράμματος, oι δύο εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά.
Η Vitex είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες χρωμάτων στην Ελλάδα και από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες στα Βαλκάνια. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» το 2020 και μέσα σε δύο χρόνια αύξησε τις πωλήσεις της και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, όπως τονίζει ο Αρμόδιος Γιαννίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vitex.
H Endless, η οποία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία προϊόντων χάρτου και την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών, έγινε μέλος του «ΟΠΑΠ Forward» το 2019. Παρότι είχε ήδη μια μακρά πορεία 34 ετών στην αγορά, όπως εξηγεί ο Γιώργος Τρακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Endless, μέσα από το πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward», απέκτησε καλύτερη εσωτερική οργάνωση, αντιμετώπισε επιτυχώς τις προκλήσεις τις πανδημίας και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της.
Το επιτυχημένο πρόγραμμα «ΟΠΑΠ Forward» υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece. Εφέτος, εγκαινιάζει τον πέμπτο κύκλο του, με στόχο να βοηθήσει ακόμη περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την ελληνική αγορά.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...