Σαββάτο
01 Απριλίου 2023

Τα γκάλοπ και οι κινήσεις Μητσοτάκη με φόντο τα Τέμπη

Το κλίμα στην Κυβέρνηση είναι βαρύ, ενώ οι συνέπειες σε δημοσκοπικό επίπεδο αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Με βάση τα γκάλοπ των Marc και GPO, το κυβερνών κόμμα έχει χάσει 3-3,5 μονάδες, γεγονός που αποτυπώνει ένα πρώτο κόστος από τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος. Ταυτόχρονα, στην Κυβέρνηση εμφανίζονται ανακουφισμένοι, καθώς φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζουν τίποτα από αυτήν την τραγωδία. Βέβαια, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις κάλπες.

Η Kυβέρνηση μετά την παγωμάρα των πρώτων ημερών και έως ότου τελεστούν οι νεκρώσιμες ακολουθίες των θυμάτων, έχει περάσει στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας δύο βασικές αιχμές. Η μία αφορά τη διαρροή των καταθέσεων του ανεκδιήγητου σταθμάρχη και των λοιπών εμπλεκομένων και η άλλη περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες. 

Η κατάθεση του μοιραίου προσώπου του Σταθμού Λάρισας δείχνει το αλαλούμ που επικράτησε και αποτελεί την πρωταρχική αιτία για τη φρικώδη τραγωδία των Τεμπών. Η έκθεση του άσχετου σταθμάρχη, των προϊσταμένων του και του Επιθεωρητή, αλλά και μεταγενέστερα του γιατρού από το Νοσοκομείου Βόλου, αφήνει την αίσθηση στην κοινή γνώμη για τις τραγικές συνέπειες της κομματοκρατίας και του σαθρού οικοδομήματος που άρχισε να χτίζεται μεταπολιτευτικά και κυρίως από τη δεκαετία του ΄80.

Σε δεύτερο επίπεδο, μετά και την ανακοίνωση των μέτρων κρατικής αρωγής, οι δυστυχισμένοι συγγενείς των θυμάτων, μέσω και δημόσιων τοποθετήσεων, φαίνεται να παίρνουν μια ανάσα ανακούφισης, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τους δεν γυρίζουν πίσω, εντούτοις, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επιπλέον, στο τρίτο επίπεδο, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να έρθουν και ανακοινώσεις γενικών οικονομικών μέτρων, ώστε ο πολίτης να επιστρέψει στην κανονικότητα της καθημερινότητα του, αμβλύνοντας παράλληλα τα συναισθήματα οργής και θυμού για την τραγωδία.

Στο τέταρτο επίπεδο, εντάσσεται η χαλάρωση που προσφέρει η περίοδος του Πάσχα, όπου εκτιμάται ότι θα έχει βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης και θα είναι ώριμες οι συνθήκες για την ανακοίνωση της προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, υπάρχει και ένα crash test για την κυβέρνηση με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τις εκδηλώσεις της νεολαίας, η οποία "βράζει". Κοινή πεποίθηση των δύο δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι τη σημαντική υποχώρηση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος δεν την καρπώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά η πρόθεση ψήφου «παρκάρει» στα άκρα και στο 
«Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ». 

Ωστόσο, φαίνεται ότι η νεολαία δεν εκφράζεται αντιπροσωπευτικά στις δημοσκοπήσεις και μεγάλη μερίδα θα προσανατολιστεί σε κόμματα της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς.

Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν την επίτευξη αυτοδυναμίας μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης και το σχηματισμό κυβέρνησης έστω με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Όσο για το ενδεχόμενο... τερατογένεσης, αυτό θα αποτελεί μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη για τη χώρα. Η νέα... περίπλοκη πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό, παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύτιμο "παίκτη" στην περιοχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσωπο-κλειδί, ενόψει και των νέων δεδομένων στη χάραξη του νέου γεωπολιτικού χάρτη, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις ανατροπές που επέρχονται στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο κίνδυνος σοβαρών ανατροπών είναι υπαρκτός, μόνο που δεν πρέπει να συμβεί το κακό, για να το καταλάβουμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΝΔ για ΣΥΡIΖΑ για βίλα Ραγκούση: Οκτώ αμείλικτα ερωτήματα για το δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας

«Όσο συνεχίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ραγκούσης να πετάνε υποκριτικά τη μπάλα στην εξέδρα για την υπόθεση της βίλας του, που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ώστε...

Φόρτωση άρθρων...