Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τα «καμπανάκια» των δημοσκοπήσεων, η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ και τα «καυτά» πολιτικά συμπεράσματα

Παρασκήνιο

Μία ακόμη δημοσκόπηση είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η οποία καταγράφει τα ίδια με αυτές που προηγήθηκαν, αλλά προσφέρεται και για την εξαγωγή επιπλέον συμπερασμάτων με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ (δεν το λες και φιλοκυβερνητικό, ούτε η εταιρεία είναι της επιρροής Μαξίμου...), η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια διαφορά 18,1 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ με την αναγωγή επί των εγκύρων, το... μήκος μεγαλώνει και φτάνει τις 22,8 μονάδες, δηλαδή όση ήταν η διαφορά στις εκλογές του Ιουνίου. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,6%, η Ελληνική Λύση 6,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νίκη 2,7%, το ΜέΡΑ25 2,5%, και οι "Σπαρτιάτες" 2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (άλλο κόμμα, λευκό, δεν απαντώ) διαμορφώνεται στο 20,8%.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η αναγωγή επί των εγκύρων και σύμφωνα με τις προβολές της εταιρείας που βασίζονται στις τελευταίες εκλογές, δίνει στη ΝΔ 38% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,9%, το ΚΚΕ 9,6%, η Ελληνική Λύση 7,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,8%, η Νίκη 3,4%, το ΜεΡΑ 25 με 3,2%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, ενώ άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,7%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,1% και από κει και πέρα υπάρχει το... χάος! Ο Κασσελάκης κρίνεται ως καταλληλότερος από το 8,2%, ο Ανδρουλάκης λαμβάνει 7,4%, ο Βελόπουλος 6,4%, ο Κουτσούμπας 5,2% και η Κωνσταντοπούλου 4%. Δηλαδή, αν αθροιστεί το ποσοστό όλων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μετρήθηκαν, ο Μητσοτάκης τους ρίχνει και 7 μονάδες στο κεφάλι!

Από την άλλη πλευρά όμως, το 63,9% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης κρίνουν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 33,3% θετικά. Εδώ δεν προκαλεί εντύπωση το 63,9% που είναι απέναντι στην κυβέρνηση αλλά το 33,3% που εξακολουθεί να τη στηρίζει. Ωστόσο, υπάρχει ένα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Το 61,5% των ερωτηθέντων απαντά πως το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ μετά τις εκλογές είναι χειρότερο από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, ενώ το 29,5% απαντά πως είναι το ίδιο καλό ή καλύτερο.

Με βάση το προαναφερόμενο εύρημα, το εκλογικό σώμα στέλνει μήνυμα στον Μητσοτάκη, ότι η εμμονή του με το "rotation" αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι... φάουλ! Μάλιστα, αυτό πιστεύουν και πολλοί Νεοδημοκράτες, οι οποίοι περίμεναν ότι ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει ένα βασικό κορμό 6-7 επιτυχημένων υπουργών και θα έκανε αλλαγές στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι μετακινήσεις (μόνο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρέμεινε αμετακίνητη), μάλλον δεν ωφέλησαν την κυβέρνηση. Και πώς να ωφελήσουν, όταν έπεσαν μαζεμένες οι θεομηνίες και από την άλλη, κάθε νέος υπουργός που αναλαμβάνει θέλει κάτι μήνες μέχρι να μάθει τα... κατατόπια και να διαμορφώσει το επιτελείο του. Αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να βελτιωθεί επειγόντως, καθώς η φθορά της είναι συνεχής και καταφέρνει να ξεχωρίζει, γιατί οι υπόλοιποι είναι σαν το... πεθαμένο λικέρ, κατά την έκφραση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρας Αυγέρη, για την κατάσταση που επικρατούσε πριν έρθει ο Κασσελάκης!

Και πάμε τώρα στον... κυρ Στέφανο. Η δημοσκόπηση της MRB έρχεται να προστεθεί στη... μαυρίλα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων. Τα "λαβράκια" που βγάζει είναι πολλά. Για παράδειγμα το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι η πορεία του κόμματος παραμένει το ίδιο κακή ή χειροτερεύει με τους χειρισμούς Κασσελάκη, ενώ το 39,3% εκτιμά ότι παραμένει η ίδια ή βελτιώνεται. Πάντως, στις επόμενες δημοσκοπήσεις καλό είναι να προστεθεί και μία ακόμη ερώτηση: Πιστεύετε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν ο Τσίπρας; Έτσι, για την... αλητεία!

Το 70,8% από το σύνολο των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης θεωρεί ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη πηγαίνει προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 19,5% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα βελτιώνεται. Σε σχέση με τον εσωκομματικό... εμφύλιο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 42,4% συμφωνούν με τη στάση του Κασσελάκη, το 35,6% δεν παίρνει το μέρος καμιάς πλευράς και το 18,5% τάσσεται με τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Άρα, υπάρχουν 4 στους 10 που είναι "Κασσελακικοί" και οι άλλοι 6 είναι στη... μέση ή απέναντι! Αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται! Επιπλέον, το 45,7% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τις διαγραφές που προανήγγειλε ο Stefanos, ενώ το 29,3% συμφωνεί

Με βάση τα παραπάνω, πάμε να κάνουμε τη... σούμα με τα συμπεράσματα:

  1. Ο Μητσοτάκης κυριαρχεί καθώς οι αντίπαλοι του, ούτε λίγο ούτε πολύ δεν μπορούν να δέσουν ούτε τα... κορδόνια τους.
  2. Ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας να αντιμετωπίσει πρώτα απ΄ όλα την πληγή της ακρίβειας, αλλά και πολλά... φάλτσα που έχουν να κάνουν με άστοχες δηλώσεις κάποιων στελεχών.
  3. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται συνεχώς, αλλά ο Ανδρουλάκης δεν αποτελεί το πρόσωπο που μπορεί να δώσει ισχυρή δυναμική στο κόμμα του.
  4. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κόσμο προς κάθε κατεύθυνση. Κυρίως προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, λιγότερους προς Νέα Δημοκρατία και κάτι... ψιλά προς Πλεύση Ελευθερίας και ΜεΡΑ 25.
  5. Οι Σπαρτιάτες "ξεφουσκώνουν" και οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους μετακινούνται προς την Ελληνική Λύση, ενώ αν τεθούν και εκτός Βουλής, το 2% φαντάζει με... άθλο!
  6. Ο Κασσελάκης ξεχωρίζει εντός ΣΥΡΙΖΑ, μόνο κατά το ποσοστό που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές του α΄ γύρου, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση, αν επιχειρήσει... ηρωϊκή έξοδο, μάλλον θα έχει την τύχη του Βαρουφάκη και του Λαφαζάνη.
  7. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδύναμος να σηκώσει το κόμμα και στο τέλος θα δίνει μάχη επιβίωσης για να το κρατήσει στη δεύτερη θέση.
  8. Όσο θα συνυπάρχουν στο περιβάλλον του Κασσελάκη, ο Πολάκης και η αλαζονεία αλά Τζάκρη και Αυγέρη, τόσο η ανάκαμψη θα φαντάζει ως... ανέκδοτο.
  9. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ακόμη και τα προαναφερόμενα ποσοστά στις προσεχείς Ευρωεκλογές, τότε ο Κασσελάκης, θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει ως αρχηγό τον... σύντροφο Τάιλερ! Εκτός και αν γυρίσει ο Τσίπρας. Αλλά και να γυρίσει, θα είναι μάταιος κόπος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα... χαλασμένο λικέρ!
  10. Ο Ανδρουλάκης αν και λίγο ανεβασμένος λόγω των επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έχει σοβαρό πρόβλημα αν δεν ανεβάσει το κόμμα στη δεύτερη θέση στις προσεχείς Ευρωεκλογές και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Δύσκολο να φτιάξεις αντισεισμική κατασκευή αν χρησιμοποιείς μόνο... τούβλα!
  11. Το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς υποδοχείς της δυσαρέσκειας των Συριζαίων στις προσεχείς Ευρωεκλογές.
  12. Ο Βελόπουλος καταγράφει άνοδο και φαίνεται να ευνοείται από το κλίμα διάλυσης στους "Σπαρτιάτες".
  13. Το κόμμα Νίκη κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ή μεταξύ ταυτοτήτων του... Σατανά και... ζώνης αγνότητας.
  14. Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται οριακά πέριξ του 3%, αλλά φαίνεται, ότι με δύο βουλευτές λιγότερους (μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλεύτριας ΠαπαΪωάννου μετά του βουλευτού υιού της, Χουρδάκη), ίσως τα διαλυτικά φαινόμενα ενταθούν. Επιπλέον, το... οικογενειακό κλίμα του ζεύγους Κωνσταντοπούλου-Καραναστάση, παραπέμπει σε άκρατη αλαζονεία και αμετροέπεια, η οποία θα μπορούσε να στείλει στην... ανεξαρτησία άλλους 2-3 βουλευτές. Τόεε θα μιλάμε καθαρά για κόμμα... συντρόφων!
  15. Όσο για τον... απεχθή Βαρουφάκη, οι προσεχείς Ευρωεκλογές μπορεί να του δώσουν μια μικρή ώθηση, αν και έχει μπροστά του 44 μήνες για να βλέπει τη Βουλή με τα... κιάλια! Γιατί οι διαγραφές στελεχών, η έλλειψη δημοκρατικών αντιλήψεων για τη διοίκηση ενός κόμματος, η αλαζονεία και το... ψώνιο, πληρώνονται στην κάλπη, τοις μετρητοίς και όχι με... χρεωστική κάρτα!

Με βάση τα παραπάνω, το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χώρα έχει πρωθυπουργό και κυβέρνηση που εν μέσω μεγάλης... γκαντεμιάς (ακρίβεια, θεομηνίες, ενεργειακή κρίση, πανδημία), μπορεί να εξασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, να δίνει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μετά από πάρα πολλά χρόνια, να στηρίζει με οικονομικές ενισχύσεις τους πολίτες, να θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να κάνει ολόκληρο τον πλανήτη να μιλάει για το Ελληνικό success story. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στα υπόλοιπα κόμματα θυμίζει πάρτι αποφοίτησης μαθητών της Έκτης Δημοτικού! Αν και μέχρι να ενηλικιωθούν, είναι σίγουρο ότι θα μας διασκεδάζουν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στέφανος Κασσελάκης: Παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στην Κέρκυρα μαζί με τον Τάιλερ

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπλης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Σ...

Στην Αλβανία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης – Θα επισκεφθεί τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή

Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της επιτροπής Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΕΕ - Αλβανίας, ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Σήμερα, ημέρα το...

Φόρτωση άρθρων...