Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Τα μυστικά δείπνα της Κεντροαριστεράς

Παράγοντες της Νέας Αριστεράς και διαφωνούντες που έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι… να φύγουν, θα συνεχίσουν μία συζήτηση που άφησαν στη μέση: Το κατά πόσον υφίστανται οι λόγοι να παραμένουν στην Κουμουνδούρου του Κασσελάκη.

Ως γνωστόν, όλες τις χριστουγεννιάτικες ημέρες τα σαλόνια των σπιτιών... αναστενάζουν. Αυτό δεν αφορά μόνο σε οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις. Αντιθέτως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, αυτά τα Χριστούγεννα θα αναστενάξουν τα σαλόνια και οι τραπεζαρίες και μεταξύ πολιτικών, καθώς έχουν κλειστεί πολύ ενδιαφέροντα ραντεβού για φαγητό και κουβέντα, σε ιδιωτικές κατοικίες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τα φώτα της δημοσιότητας.

Το μενού δεν θα έχει μόνο γαλοπούλα: επιπροσθέτως, ο πολυκερματισμός στην κεντροαριστερά και η προοπτική νέων συνεργασιών και συμμαχιών θα είναι το κυρίως πιάτο. Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θα είναι και η σύνθεση σε αυτά τα τραπέζια. 

Παρότι το «Αγκίστρι» δεσμεύεται να μην αποκαλύψει περισσότερα, έχουν κανονιστεί μυστικά δείπνα – ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια αλλά και σε δύο σπίτια στο κέντρο – μεταξύ στελεχών της Νέας Αριστεράς και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη μαδούν τη μαργαρίτα αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν από το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώστε ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις, στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς για να συμφάγουν με τους «Νεοαριστερίτες» και τους... απογοητευμένους ΣΥΡΙΖΑίους, αλλά και για να δουν πού μπορεί να πάει το πράγμα μετά τις Ευρωεκλογές: με άλλα λόγια, στο μενού δε θα έχει μόνο γαλοπούλα, αλλά και έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του νεοπαγούς σχήματος που προέκυψε από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και με όσους ΣΥΡΙΖΑίους βρίσκονται «υπ’ ατμόν».

Γενικώς ενόψει των ευρωεκλογών στα τραπέζια των εορτών θα συζητηθούν όλα εκείνα τα ενδεχόμενα που καθιστούν την πολιτική ως την πιο γοητευτικά απρόβλεπτη ενασχόλησή του ανθρώπου...
Όπως προαναφέρθηκε, σε αυτή την φάση, το «Αγκίστρι» δεν θα αποκαλύψει τις ακριβείς συνθέσεις χριστουγεννιάτικων δείπνων. Ωστόσο, πάνω – κάτω, είναι γνωστό ποιοι μιλάνε με ποιους και ποιοι θα μπορούσαν να βρουν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι ο Αλέξης Χαρίτσης θα έχει μεγάλη ζήτηση αυτές τις γιορτές – κυρίως για συζητήσεις έξω από τα κομματικά στεγανά, και ο νοών, νοείτω. Το ίδιο ισχύει και για τον Νάσο Ηλιόπουλο, όπως επίσης και για ένα στέλεχος που, έχοντας περιπλανηθεί αρκετά από κόμμα σε κόμμα –, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί με όλο το στερέωμα στον προοδευτικό χώρο: Το Νίκο Μπίστη.

Σε αυτές τις ενδιαφέρουσες συναθροίσεις έχουν ακουστεί και τα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: αφενός, υπάρχουν εκείνοι που, με την ασφάλεια της εχεμύθειας και της εμπιστοσύνης, μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα και διεργασίες στο Νίκο Ανδρουλάκη. Αφετέρου, υπάρχουν κάποιοι που δίνουν μάχες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για να ανοίξει η συζήτηση περί συνεργασιών στο χώρο της προόδου και του κέντρου.

Με άλλα λόγια, στην πρώτη κατηγορία ανήκουν παράγοντες όπως ο Δημήτρης Μάντζος, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που θα φροντίσουν να μεταφέρουν το κλίμα των συζητήσεων στην ηγεσία του κόμματος.

Επίσης, στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης, όπως επίσης και ο Χάρης Καστανίδης...

Στα τραπέζια των Χριστουγέννων που θα στηθούν σε διάφορα σπίτια θα γεφυρωθεί εν μέρει και το χάσμα της πρόσφατης διάσπασης: στελέχη τα οποία συμπορεύονταν μέχρι πριν ένα μήνα και τώρα βρίσκονται σε διαφορετικά κοινοβουλευτικά έδρανα, Θα κάτσουν στο ίδιο εορταστικό τραπέζι για να συζητήσουν πώς και αν μπορούν να ξαναβρεθούν: με άλλα λόγια, παράγοντες της Νέας Αριστεράς και διαφωνούντες που έχουν παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι… να φύγουν, θα συνεχίσουν μία συζήτηση που άφησαν στη μέση: το κατά πόσον υφίστανται οι πολιτικοί λόγοι να παραμένουν στην Κουμουνδούρου του Στέφανου Κασσελάκη.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Διονύσης Τεμπονέρας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ορισμένα ακόμη στελέχη που έχουν βαρύθυμα παραμείνει στην Κουμουνδούρου δίνοντας χρόνο στο χρόνο, θα συνομιλήσουν με πρώην συντρόφους τους, που έστω κι αν πλέον ανήκουν σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, μιλάνε την ίδια γλώσσα. Το μενού σε αυτές τις συνάξεις θα είναι δεδομένο και θα ακούει στο όνομα Στέφανος Κασσελάκης… Το ερώτημα, βεβαίως, παραμένει: «τρώγεται» έτσι εύκολα ο Κασσελάκης; Η απάντηση θα δοθεί σε 6 μήνες...

*Δημοσιεύθηκε στο «Καρφί»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ανοσιούργημα, αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος

Για ανοσιούργημα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί και την ιστοτική Μονή της Χώρας. Ο πρόε...

Φόρτωση άρθρων...