Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Τα ψέματα της Κουμουνδούρου για τον Πιτσιόρλα , ο Ρουμπάτης και ο ΣΥΡΙΖΑ και για που προορίζει τον Πάκη ο Τσίπρας

Παρασκήνιο

Ο σάλος που προκάλεσε η συνέντευξη του Στέργιου Πιτσιόρλα στα ΝΕΑ και το «Αλέξη γιατί με άκουγες;» έφερε και μια αστεία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέβλεψε ο ίδιος τη σύνταξη της οργίλης ανακοίνωσης, η οποία βρίθει ψευδών και είναι διαφανής η προσπάθεια να σαλαμοποιηθεί η υπόθεση, με τη μέθοδο της δημιουργίας εσκεμμένης σύγχυσης επί πραγματικών περιστατικών, με τη χρήση αλλοιωμένων ημερομηνιών, λανθασμένων γεγονότων και παραποίηση άλλων.
Γι αυτό ας αφήσουν στην Κουμουνδούρου στην άκρη τα καραγκιοζιλίκια με την άρση του απορρήτου σε σχέση με ζητήματα που άπτονται της Εθνικής Ασφάλειας χώρας και να εξηγήσουν πρωτίστως στους «συντρόφους» τους, ποιος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή τους για να προχωρήσουν σε ΜΑΖΙΚΕΣ παρακολουθήσεις (και δικών τους ανθρώπων) κατά την διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης.  
    
@ Αν υπάρχει ένα αυτονόητο πράγμα που θα έκανε όποιο κόμμα είχε πρόσφατα κυβερνήσει τη χώρα και ήθελε να παίξει πολιτικά παιχνίδια με την αποκάλυψη του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, θα ήταν να… ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα στην ΕΥΠ απ’ όσους πέρασαν εκεί επί των ημερών του. Με άλλα λόγια, θα περίμενε κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όλες τούτες τις μέρες, θα βρισκόταν σε καθημερινή ανοιχτή γραμμή με τον διοικητή που διόρισε ο ίδιος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών: τον Γιάννη Ρουμπάτη. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν -για να το θέσουμε κομψά- «ατονήσει». Βεβαίως, επαφές υπάρχουν. Όμως, αυτό που έχει χαθεί είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συνομιλητών…

@ Με ισχυρό ρυθμό κινήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η ελληνική οικονομία, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει άνοδο 7,7% σε ετήσια βάση και 1,2% σε τριμηνιαία. 
Η στατιστική αρχή ανακοίνωσε και αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα τρίμηνα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΑΕΠ στο πρώτο εξάμηνο ανέβηκε κατά 7,8%.  
Με βάση τις αναθεωρήσεις, το πρώτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν κινήθηκε με ρυθμό επέκτασης 8% σε ετήσια βάση και 2,9% σε τριμηνιαία.
Tα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι, την ώρα που στην Ευρώπη μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» ύφεσης, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει σε ρυθμούς ανάπτυξης και τους επόμενους μήνες, δεδομένης της ισχυρής επίδοσης του τουριστικού τομέα στο γ’ τρίμηνο αλλά και των δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης ή του νέου ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, η διατήρηση των θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ διευκολύνουν, αν μη τι άλλο, την κυβέρνηση στην προσπάθεια οικονομικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από το εντεινόμενο κύμα ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα.

@ Χρειάστηκε αρκετές χιλιάδες λέξεις και πολλά τσιτάτα στα Λατινικά, προκειμένου ο Προκόπης Παυλόπουλος, με το περίφημο άρθρο του της περασμένης βδομάδας(και πριν «χτυπήσει» ο Καραμανλής να πει το εξής πολύ απλό: ότι η πολιτική ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό. Η στήλη μάλιστα πληροφορείται ότι υπήρξαν και κορυφαίοι «καραμανλικοί» που μετά την –ασυνήθιστη για πρώην Πρόεδρο Δημοκρατίας- εμπλοκή Παυλόπουλου στην καθημερινή κομματική αντιπαράθεση, τού συνέστησαν να... μην μιλάει τόσο συχνά και να μην εμπλέκεται στο καθημερινό κομματικό «πινγκ-πονγκ». Μάλιστα, η φράση που φέρεται να άκουσε από συνομιλητή του ο Παυλόπουλος ήταν... καταλυτική: «μην γίνεις Αντώναρος», τού είπαν...

@Πάντως, το ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με βήμα ταχύ το έχουν καταλάβει πολύ στην Κουμουνδούρου –και κάποιοι φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να ξεχάσουν πόσο τους «πίκρανε» όταν «γείωσε» τις επιλογές Τσίπρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης στο παρά 1’ των εκλογών του 2019. Η προσέγγιση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε περιήλθε σε γνώση της στήλης ένα «τραβηγμένο», αλλά υπό συζήτηση σενάριο: ως γνωστόν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να συγκροτήσει μία επιτροπή για την «αναθέσμιση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας», όπως θα την λέει. Στόχος αφενός να δείξει ότι η επιστημονική «ανφάν γκατέ» είναι μαζί του, αφετέρου ότι έχει φύγει από το δόγμα περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας». Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν επικεφαλής σε αυτή την επιτροπή τεθεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

@ «Τσουχτερά» πρόστιμα από 400-10.500 ευρώ, προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη για τη μη τήρηση των όρων στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη χορήγηση γονικών αδειών και τη βία και σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, για τη μη τήρηση του νόμου στην εφαρμογή της Κάρτας Εργασίας το ελάχιστο πρόστιμο είναι 3.000 ευρώ και το ανώτατο 10.500 ευρώ, όσο δηλαδή, προβλέπεται για τον εργοδότη που απασχολεί με «μαύρη» εργασία, κάποιον εργαζόμενο. Για την αποτροπή ή την εκδήλωση φαινομένων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 1.800 ευρώ και φτάνουν στα 10.500 ευρώ. Η καταστρατήγηση της νομοθεσίας σε θέμα χορήγησης αδειών γενικά ή γονικών αδειών, τα πρόστιμα ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν έως και τα 4.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές στην τήρηση των διατάξεων της νομοθεσίας, καθώς μιλάμε για πολύ ευαίσθητα θέματα, αν και η βασική στόχευση φαίνεται ότι συνίσταται στην αύξηση των εισπράξεων και την τόνωση των εσόδων. 

@ Η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσαν τη σύναψη με ελληνικές τράπεζες "Επιστολής Ανάθεσης" κατόπιν έγκρισης της επιτροπής πιστώσεων των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση ύψους 680 εκατ. ευρώ του έργου ανάπτυξης των Σκουριών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική.
Η Επιστολή Ανάθεσης περιλαμβάνει το έντυπο των αναλυτικών δανειοδοτικών όρων το οποίο περιλαμβάνει συνήθεις όρους και προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας, και εξακολουθεί να υπόκειται σε διαπραγμάτευση των οριστικών συμβάσεων δανειοδότησης και στις λοιπές εγκρίσεις και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιβεβαίωσης της διαθεσιμότητας κεφαλαίων για ένα ποσοστό του μηχανισμού με χαμηλό επιτόκιο.
Το έργο των Σκουριών, μέρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας, βρίσκεται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που θα εξορυχθεί με συνδυασμό συμβατικών τεχνικών επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
 

@  Έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, διπλάσιες ανανεώσιμες πηγές, εκκίνηση του νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών και πιθανή εξαγορά ΑΠΕ στη Ρουμανία είναι οι κυριότερες εξελίξεις που αναμένονται στον όμιλο ΔΕΗ σε ορίζοντα εξαμήνου.
Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ στους αναλυτές που πραγματοποίησε  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης.
Συγκεκριμένα, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προβλέπεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο και θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο η εμπορική λειτουργία. Η μονάδα ισχύος 660 μεγαβάτ θα ενισχύσει την απεξάρτηση από εισαγόμενο φυσικό αέριο ωστόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τονίστηκε ότι η απολιγνιτοποίηση παραμένει στρατηγική επιλογή παρά την βραχυπρόθεσμη αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Για τις ανανεώσιμες πηγές το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σε ορίζοντα εξαμήνου η ισχύς των μονάδων που είναι σε λειτουργία θα υπερδιπλασιασθεί σε 569 μεγαβάτ (από 280 σήμερα) με την προσθήκη μεταξύ άλλων των δύο μεγάλων φωτοβολταϊκών 200 μεγαβάτ την Πτολεμαίδα και 50 στη Μεγαλόπολη. Ο στόχος για το 2025 ξεπερνά τα 5.1 γιγαβάτ. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο

Την τελευταία μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη για την τρέχουσα σεζόν παρακολούθησε προχθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης με το σύζυγό του,...

Φόρτωση άρθρων...