Τρίτη
24 Μαΐου 2022

Τα σχέδια του Μαξίμου, οι δημοσκοπήσεις και η δέσμευση για εκλογές την άνοιξη του 2023

Παρασκήνιο

Πρόσω ολοταχώς προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του για τους επόμενους μήνες με φόντο τις διπλές κάλπες. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει πλέον έμφαση στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στην αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που συνεχίζει να πλήττει την κοινωνία, την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομών σε ολόκληρη την περιφέρεια που ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και την προώθηση συμβολικών μεταρρυθμίσεων που δίνουν ένα σαφές στίγμα εκσυγχρονισμού και αλλαγής στη δημόσια διοίκηση.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των συνεργατών του πρωθυπουργού μπαίνουν τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που περιγράφουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Εκτός από την πρόθεση ψήφου, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά με ασφαλή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να σταθεί κανείς σε δύο σημεία.

Από τη μία πλευρά κυριαρχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης δυσαρέσκεια και αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη σκιά των τεκτονικών αναταράξεων που προκαλεί η συνέχιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ από την άλλη οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για το χρόνο των εκλογών και  χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που πιστεύουν στην εξάντληση της τετραετίας και σε αυτούς που πιστεύουν πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα.

Στην Κυβέρνηση επενδύουν πολλά σε ένα θετικό καλοκαίρι με αυξημένο τουριστικό ρεύμα, περισσότερα έσοδα και εξισορρόπηση των πιέσεων σε οικονομικό επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους υπουργούς του πως οι εκλογές θα γίνουν σε δώδεκα μήνες. Παρόλο αυτά για τη λήψη των τελικών αποφάσεων θα εξεταστούν και άλλες παράμετροι, αφού πρώτα γίνει "ταμείο" στο τέλος του καλοκαιριού.

Με δεδομένο πως σε μια περίοδο διαρκών εναλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον και στο γεωπολιτικό status quo ουδείς μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη πως θα κυλήσει ο χειμώνας, το πρωθυπουργικό γραφείο θα προσμετρήσει όλα τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει εφόσον κρίνει πως με αυτή την κίνηση μπορεί να λήξει πιο γρήγορα το ζήτημα του σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης και να ξεκινήσει με νωπή λαϊκή εντολή την πορεία για μια δεύτερη τετραετία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελευταίες μετρήσεις, πρόσω ολοταχώς για την αυτοδυναμία

Σημάδια βελτίωσης κρίσιμων ποιοτικών στοιχείων για το κυβερνητικό στρατόπεδο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, προκαλώντας ικανοποίηση και ανεβάζοντας την αυτ...

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Ικανοποίηση Ανδρουλάκη για τη συμμετοχή - «Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις»

Στην αίθουσα Τύπου του συνεδρίου βρέθηκε, μετά το τέλος της δευτερολογίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την...

Σχοινάς: «Όσο η Ευρώπη ανατέλλει ως γεωπολιτικός παίκτης μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα»

«Καθώς η Ευρώπη επενδύει στις δυνατότητές της ως γεωπολιτικός παράγοντας, η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα να φέρει στο τραπέζι τόσο με την ισχυρή αμυντική θέση της όσο και με...