Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Τα Τέμπη και οι εκλογές με φόντο τον διεθνή παράγοντα

Η τραγωδία των Τεμπών αποτελεί σημείο αναφοράς για το εγχώριο πολιτικό σύστημα και δημιουργεί αξιοσημείωτες ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων, χωρίς να παραπέμπει σε ριζικές ανατροπές.

Τα τρία πρώτα κόμματα, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι αυτά που κυβέρνησαν και φυσικά αυτά που μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βέβαια, υποβαθμίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα, ήτοι έναν ανεκπαίδευτο σταθμάρχη που έγινε εγκληματίας, αφού από την "πράσινη" πρόσληψη το 1989 και την... τουρνέ σε διάφορες άλλες θέσεις, επέστρεψε για να βάλει κάποια ένσημα και μετά να... αράξει, αφού όμως πήρε στον λαιμό του δεκάδες συμπολίτες μας. Αυτός και αυτοί που τον τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση, φέρουν τη βασική ευθύνη. Βέβαια, τα κόμματα κονταροχτυπιούνται,  χρησιμοποιώντας το καθένα το δικό του... "ευθυνόμετρο".

Ωστόσο, η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να γίνει αιτία ακύρωσης μιας τεράστιες προσπάθειας 4 ετών ετών κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με μοναδικά γεγονότα που συμβαίνουν κάθε 100 χρόνια. Η πορεία της χώρας τους τελευταίους 44 μήνες έχει τη σφραγίδα του Μητσοτάκη και συνολικά της Νέας Δημοκρατίας. Στα κρίσιμα και πλέον παραγωγικά υπουργεία (Οικονομικών Ανάπτυξης-Επενδύσεων, Εργασίας, Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μεταφορών-Επικοινωνιών) έχουν γίνει άλματα.

Οι συνεχείς θετικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις της οικονομίας, το ιστορικό υψηλό επενδύσεων και εξαγωγών, η κατακόρυφη πτώση της ανεργίας, η αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τα μεγάλα έργα υποδομής και δικτύων, η ισχυροποίηση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη με άξονες τη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη και τα εκατοντάδες έργα ΑΠΕ, αλλά και η ψηφιοποίηση του Κράτους, δεν μπορούν να περάσουν... απαρατήρητα. Οι φόροι που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μειώθηκαν, ενώ η έκρηξη των τιμολογίων ενέργειας τους προηγούμενους μήνες, οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα, δηλαδή στον πόλεμο. Αυτήν η έκρηξη, ήταν απόλυτα μοιραίο να συμπαρασύρει το κόστος παραγωγής των τροφίμων και γενικά των προϊόντων, οπότε, πρέπει πρώτα να... σκεφτόμαστε και μετά να μιλάμε. Τα περί "ακρίβειας Μητσοτάκη" ή "φθήνιας Μητσοτάκη", αποτελούν επιεικώς... ανοησίες!

Όλα τα παραπάνω αθροιζόμενα, μπαίνουν στην κλίμακα θετικών και αρνητικών ή ωφέλειας και κόστους. Με βάση τον ορθολογισμό ενός μέσου σκεπτόμενου πολίτη, η επιλογή της κάλπης, δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά... εκδίκησης. Έτσι δεν πάμε παρακάτω, γιατί αν ανατραπούν οι συσχετισμοί θα είναι σαν να έχουμε πυροβολήσει τα πόδια μας και τα... μυαλά μας! Οι ξένοι, ιδίως τώρα που σοβεί μια τραπεζική κρίση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε συστημική, δεν μπορούν να σκεφτούν στην Ελλάδα, άλλο ενδεχόμενο πλην αυτό της κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και φροντίζουν να το δείχνουν έστω διακριτικά.

Το story στη γειτονιά μας, ιδίως τώρα που οι σχέσεις με την Τουρκία πέρασαν σε άλλη φάση, λόγω των σεισμών, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η συγκρότηση ενός ισχυρού μπλοκ με γεωπολιτική αξία και προστιθέμενη ενεργειακή υπεραξία, προϋποθέτει ισχυρούς συμμάχους που αποδεδειγμένα φέρνουν αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι πλέον ο νέος μεγάλος περιφερειακός "παίκτης" στην περιοχή. Και όταν απέναντι υπάρχει ο εγκληματίας Πούτιν, δεν είναι τόσο... εύκολο να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας αμφισβητούμενης αξιοπιστίας πρόσωπα. Ούτε αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στα συμβαίνοντα στην Ουκρανία, ούτε οι... μάγοι με τα μαντζούνια και τα... φάρμακα για την... καράφλα, αποτελούν πεδίο συζήτησης και περαιτέρω ανάλυσης.

Αναμφίβολα, στο κάδρο μπαίνουν όλα τα... παιδαρέλια που έχουν πεισμώσει και βρίσκονται σ' ένα παράλληλο σύμπαν. Αν νομίζουν κάποιοι κρατικοδίαιτοι πολιτικοί αρχηγοί που σιτίζονται μόνο από δημόσιο χρήμα, ότι η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, πρέπει να αλλάξουν γνώμη. Πιθανόν να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, αλλά προεκλογικά δεν θέλουν να... καρφωθούν.

Αναμφίβολα, η ψήφος των πολιτών είναι αυτή που καθορίζει την επόμενη μέρα των συσχετισμών και των συμμαχιών. Μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα ανοίξει η συζήτηση. Ωστόσο, δεν είμαστε και η χώρα που φημίζεται ότι διαθέτει τους λιγότερους... παλαβούς! Το δημοψήφισμα του 2015 είναι ένας αντιπροσωπευτικός δείκτης της... ευφυίας μας! Είναι απόλυτα θεμιτό κάθε πολιτικός σχηματισμός και πρόσωπο να θέτουν τους δικούς τους στόχους. Επειδή όμως προέχει η μεγάλη εικόνα της Ελλάδας, οι νοοτροπίες των... καταληψιών στην εποχή των 80's και των 90΄s, δεν έχουν θέση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της διακυβέρνησης μέσα σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο και πολυεπίπεδα προκλητικό περιβάλλον.

Όσοι κατανοούν ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να πορευτούμε και με ποιους, έχει καλώς. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται, πρέπει απλά να γνωρίζουν ότι η ζωή είναι πολύ... μαρτυριάρα και πολλές φορές οι σκοποί που έχουν κατά νου, μπορεί να ανατραπούν και μάλιστα βίαια. Τα... παιδαρέλια που βάζουν μπροστά τον ψευτοεγωισμό τους και το πείσμα, αγνοώντας τους υπέρτατους στόχους της χώρας, οι οποίοι ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, πρέπει να σοβαρευτούν. Λίγη προσοχή και ταπεινότητα δεν βλάπτει. Γιατί, είναι οι εθνικοί στόχοι ανόητε και όχι ο ψευτοεγωισμός σου...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα «μαζεύει» κατόπιν εορτής ο Νίκος Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για την πρόταση δυσπιστίας

Προσπάθεια να μαζέψει τις χθεσινές του δηλώσεις περί προσυνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, πριν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, έκανε σήμερα ο βουλε...

Η Κωνσταντοπούλου ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα της Βουλής με ένα «βουνό» από έγγραφα (Photos)

Με ένα «βουνό» από έγγραφα εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ομιλία της επί της πρότασης δυσπιστίας. H επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χρειάστηκε τη ...

Φόρτωση άρθρων...