Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Τα «χαρτιά» και «ντοκουμέντα» που έχει στο ντοσιέ του ο Κυριάκος, και τι αποκαλύπτουν οι κυλιόμενες μετρήσεις τεσσάρων εταιρειών

Παρασκήνιο

«Έτοιμος για όλα» θα είναι σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και αποφασισμένος να απαντήσει στους υψηλούς τόνους που είναι βέβαιο πως θα επιλέξει ο Τσίπρας.
Παράλληλα στα ντοσιέ του ο πρωθυπουργός λέγεται πως θα έχει αρκετά «χαρτιά» και «ντοκουμέντα», για τον ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟ τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε την χώρα για τεσσεράμισι χρόνια. Τα οποία εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσει.
Και μιλάμε για «χαρτιά» που… καίνε.
Κάτι μας λέει πως σήμερα ο Τσίπρας θα πάει για μαλλί στην Βουλή και θα βγει στο τέλος κουρεμένος…    

@ Συγκρατημένες ανάσες ανακούφισης, ακούγονται από χθες το απόγευμα στο Μαξίμου εκεί όπου έφτασε μια αρχική εικόνα από τις κυλιόμενες μετρήσεις που διενεργούν τέσσερις διαφορετικές εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με τα δείγματα αυτά ΔΕΝ συντελείται ΟΥΔΕΜΙΑ συγκλονιστική ανατροπή με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει μια πτώση της τάξης του 0,5% , ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο μισής μονάδας, ενώ το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του που ήταν η ανακοπή της σταθερά πτωτικής του πορείας των τελευταίων μηνών.
Βεβαίως οι μετρήσεις συνεχίζονται και τα τελικά τους αποτελέσματα που δημοσιοποιηθούν τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, θα καταγράψουν και τα όσα θα διαμειφθούν σήμερα στην Βουλή.           

@ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως γνωστόν εδώ και ένα μήνα έχει κάψει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το εκλογικό του επιτελείο βρίσκεται  σε χειμέρια νάρκη.
Το αντίθετο ισχύει. Αυτή την περίοδο λέγεται ότι δουλεύει το σχέδιο των μονοεδρικών περιφερειών που ο Μητσοτάκης θέλει να ξανακερδίσει χωρίς να έχει απώλειες.
Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για επτά μονοεδρικές που σήμερα είναι «γαλάζιες».
Έτσι μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του στην Κεφαλονιά και η περιοδεία που έκανε στο νησί ο Πρωθυπουργό.
Οι συνεργάτες του λένε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί μια προς μια όλες τις μονοεδρικές.

@ Μεταξύ Αθήνας και Χανίων μοιράζει το χρόνο της η Ντόρα Μπακογιάννη. Στην Αθήνα συνήθως κάνει «μασάζ» στους δυσαρεστημένους γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι ζητούν διάφορα.
Στη γενέτειρα της, όμως η πρώην υπουργός νιώθει πιο άνετα. Η Ντόρα έχει ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα και οι καλά γνωρίζοντες τα της Κρήτης λένε ότι οργώνει την περιοχή σαν να πολιτεύεται για πρώτη φορά.
 Η Ντόρα δεν περιορίζεται μόνο στις επαφές με ψηφοφόρους και τοπικούς παράγοντες, αλλά συχνά- πυκνά πραγματοποιεί και τραπεζώματα που συζητούνται για ημέρες στο νησί.

@ Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους, όπου θα περιγράφεται η οικονομική πολιτική για την επόμενη χρονιά. Ο Προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει, εκτός από την επαναφορά της οικονομίας σε πρωτογενές πλεόνασμα και νέα παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις για περίπου 700.000 συνταξιούχους και - ίσως- πρόβλεψη και για την πληρωμή αναδρομικών από επικουρικές και δώρα, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε πιο αναλυτική μορφή, τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, αλλά και οι προβλέψεις μέχρι και το 2026, θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2023 - 2026, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να σταλεί στις Βρυξέλλες και αυτό μέσα στον επόμενο μήνα. Και όλα αυτά θα λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και ο Θεός να βάλει το χέρι του... 

@ Στο πλαίσιο της δράσης "Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες", του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", θα υλοποιηθούν 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519.288.136,57 ευρώ, έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υγείας.
Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, υπέγραψε τη σχετική, εγκριτική απόφαση για τις ενισχύσεις που θα δοθούν μέσω της δράσης. Βάσει αυτής, η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 246.787.031,11 ευρώ. Η δε ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων διαμορφώνεται σε 272.501.105,46 ευρώ.
Τα 53 έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας. Σημειώνεται πως στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) υποβλήθηκαν, συνολικά, 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους.
Η δράση απευθύνεται σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις που υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Φορέας υλοποίησής της είναι η ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

@ Στα €367 εκατ. διαμορφώθηκαν τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε. στο β’ τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, ενώ τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώνονται σε €535 εκατ., σε σχέση με €79 εκατ. για το αντίστοιχο Τρίμηνο του 2021.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν κυρίως την αύξηση στα διεθνή περιθώρια διύλισης, τη βελτιωμένη κερδοφορία στις εξαγωγές και στις θυγατρικές εξωτερικού αλλά και την αυξημένη ζήτηση στην ελληνική αγορά λόγω τουρισμού, ιδιαίτερα σε πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων. Τα ανωτέρω αντιστάθμισαν την επιβάρυνση από το κόστος ενέργειας και φυσικού αερίου στο λειτουργικό κόστος, καθώς και την επίπτωση των προγραμματισμένων σταματημάτων στα διυλιστήριά μας για συντήρηση.

@ Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά μεγέθη του ΟΠΑΠ για το β’ τρίμηνο του 2022, με την AXIA να αναμένει ένα αρκετά εύρωστο αποτέλεσμα, το οποίο θα οφείλεται κυρίως στην ομαλοποίηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος (άρση πανδημικών μέτρων).
Μάλιστα, οι θετικές τριμηνιαίες επιδόσεις, όπως εξηγεί η χρηματιστηριακή εταιρεία, θα επέλθουν παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και παρά το γεγονός ότι ο Ιούνιος ήταν ένα «κενός» αθλητικά μήνας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι πέρυσι τέτοια εποχή διεξήχθη το EURO.
Στο πλαίσιο αυτό, η AXIA εκτιμά ότι τα έσοδα από το gaming θα διαμορφωθούν στα 440,5 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, τα αποτελέσματα EBITDA θα καθοριστούν στο +11,1% και τα 159,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν στα 82,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 15%.
Ακόμη καλύτερες αναμένονται οι προοπτικές στο β’ εξάμηνο του 2022, όταν και διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο ξεκινάει στα τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρώνει στις 18 Δεκεμβρίου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νέα προκλητική δήλωση Ράμα: Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς

«Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς», τόνισε ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Klan, εμμένοντας στην «σκληρή γραμμή» μετά και τη συγκέντρωση σ...

Φόρτωση άρθρων...