Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Θα ξαναπάρει στον λαιμό του τον Κυριάκο ο «κύριος καθηγητής» (;), σε Σκανδαλίδη – Καστανίδη ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιβολή φόρου 33% στις πετρελαϊκές εταιρείες 

Παρασκήνιο

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, σύμφωνα με τη ρήση του Μενάνδρου. Αυτό πάντως δεν φαίνεται να ισχύει για τους πρωτοκλασάτους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αφού ο Γιώργος Γεραπετρίτης, γνωστός και ως ο «κύριος καθηγητής» μετά τον αυτοκτονικό για την ΝΔ και τον Μητσοτάκη εκλογικό νόμο που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του, μαθαίνουμε πως εκφράζει «συνταγματικές ενστάσεις» για νομολογία που θα αποκλείσει δια παντός τα απολειφάδια της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» από τις ερχόμενες εκλογές.
Ο «κύριος καθηγητής» δηλαδή, που με τον εκλογικό νόμο που κατήρτισε… επέτυχε να ανεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας στο 38% αντιδρά και με τον Συνταγματικό περιορισμό της παρακρατικής δράσης μιας φασιστικής οργάνωσης, που πολιτικά, και εφόσον το κόμμα Κασιδιάρη μπει στην Βουλή θα εκτοξεύσει στο 40% το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Ελπίζουμε να μην ξαναπάρει για δεύτερη φορά στον λαιμό του τον Κυριάκο. Και κυρίως ο πρωθυπουργός να μην τον ξανακούσει… 

@ Στο δίδυμο Σκανδαλίδη – Καστανίδη φαίνεται να ποντάρουν τα ρέστα τους στην Κουμουνδούρου. Αφού πλέον είναι ξεκάθαρο, βάση των δημοσίων τοποθετήσεων τους, ότι είναι οι υπέρμαχοι του Συριζαϊκής έμπνευσης «Προοδευτικού Μετώπου» και υπέρ του σχηματισμού Κυβέρνησης απλής αναλογικής από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Για αυτό και η υπερβολική προβολή των θέσεων τους, από το σύνολο των ΜΜΕ που ελέγχει (φανερά ή κρυφά) ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι εάν, Σκανδαλίδης και Καστανίδης θα είναι στην επόμενη Βουλή για να «υλοποιήσουν» τα όσα έχουν κατά νου σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Καστανίδη το βλέπουμε «χλωμό» ενώ σε ότι έχει να κάνει με τον Σκανδαλίδη, είναι βέβαιο πως ο πολιτικός του κύκλος θα κλείσει εφόσον ο Ανδρουλάκης αποφασίσει να τοποθετήσει υποψήφιο στην Α΄ Αθηνών τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, όπως κάποια στιγμή ακούστηκε.  

@ Την ίδια στιγμή ασκούνται ισχυρές πιέσεις από συγκεκριμένους κύκλους εντός της Χαριλάου Τρικούπη στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να εκδοθεί ΚΟΙΝΟ πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές. Η κοινή (πολιτική) λογική λέει πως πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί  κάτι τέτοιο ο Ανδρουλάκης. Αλλά στην πολιτική ποτέ μην λες και ποτέ. 

@ Στην τελική ευθεία για τις κάλπες ετοιμάζεται ήδη το γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Αμερικανό «γκουρού» της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ η συμβολή του οποίου στην εκλογική νίκη της Ν.Δ. το 2019 θεωρήθηκε κομβική.
Βασική του δουλειά είναι να εκπονήσει στρατηγικές που έχουν κεντρικό άξονα ειδικά κοινά που αποτελούν και την ειδικότητά του, δηλαδή τη λεγόμενη μεθερμηνεία των δημοσκοπήσεων, που επιτρέπουν στα κομματικά επιτελεία να εντοπίζουν αμέσως ίχνη μεταστροφών στην κοινή γνώμη και να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους.
Όπως μάλιστα ακούγεται ο Γκρινμπεργκ διεξάγει και τις δικές του έρευνες όποτε έρχεται στην Ελλάδα, που τον βοηθούν να αποκρυσταλλώσει άποψη πριν κάνει τις οριστικές του εισηγήσεις και πριν συνδιαμορφωθεί, μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο του πρωθυπουργού, η τελική στρατηγική Μητσοτάκη. 

@ Πέντε εταιρείες (μέσω εταιρικών σχημάτων) συμμετείχαν, στον κλειστό διαγωνισμό της Lamda Development για το αθλητικό κέντρο στο Ελληνικό. 
Προσφορές κατέθεσαν οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ABAΞ και η κοινοπραξία των εταιρειών INTRAKAT - Mυτιληναίος για το νέο έργο, προϋπολογισμού 120 ευρώ, που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού. 
Όπως ανέφερε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μέχρι το τέλος του έτους θα βγουν στον αέρα τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί έργων που θα αναπτύξει η Lamda Development στην έκταση του Ελληνικού. 
Πρόκειται για το Marina Galleria, το retail park της Fourlis και το Vouliagmeni Mall, στην πλευρά του ακινήτου που γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, προϋπολογισμού 130 εκατ. και 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθώς και το αθλητικό κέντρο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

@ Για το 2023 και (κυρίως) για μετά τις εκλογές μετατίθεται η επιβολή του έκτακτου φόρου 33% στις εγχώριες πετρελαϊκές εταιρείες, ήτοι στην Motor Oil και τα ΕΛΠΕ.
Αν και η Κυβέρνηση δεν έχει δημόσια ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις της, όλα δείχνουν πως η «καυτή πατάτα» - για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεσθε - του συγκεκριμένου φόρου θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι του 2023 και αφού ο τόπος καταφέρει να αποκτήσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. δίνει το περιθώριο στα κράτη μέλη να αποφασίσουν την επιβολή του φόρου είτε για το 2022 είτε για το 2023.
Η πρόταση της Ε.Ε. μιλά για έκτακτη φορολόγηση τουλάχιστον 33%, που σημαίνει ότι ο συντελεστής μπορεί να είναι και μεγαλύτερος. 
Πως θα υπολογίζεται η εισφορά; Η βάση θα είναι τα κέρδη προ φόρων του έτους 2022, που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από το μέσο όρο της προηγούμενης τετραετίας ήτοι από το 2018 έως το 2021. Υπενθυμίζεται ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 367 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ και 503 εκατ. ευρώ για τη Motor Oil.

@ Η  δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στην τραπεζική εξυπηρέτηση που θα συνδυάζει ευελιξία και φιλική αντιμετώπιση προς τον πελάτη, με εξειδικευμένες γνώσεις και αναβαθμισμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες, είναι ο πρώτος στόχος της διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας, μετά τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα. 
Η πελατοκεντρική αυτή κουλτούρα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα από το συνδυασμό της εμπειρίας των στελεχών των δυο τραπεζών της Κρήτης, με την τεχνογνωσία του στελεχιακού δυναμικού της HSBC.  
Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα θα δώσει στην Παγκρήτια τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις το ρόλο μιας μεσαίου μεγέθους τράπεζας που θα καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές και τις μικρές τράπεζες της χώρας. 
Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ολοκληρώνεται την Τρίτη 11 Οκτωβρίου αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην αναδιοργάνωση και τον μετασχηματισμό της Τράπεζας που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και ήδη υλοποιείται από την έμπειρη διοικητική της ομάδα, υπό τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Αντώνη Βαρθολομαίο. 
Για τον σχεδιασμό αυτό έχει ήδη ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του αναλυτικού 5ετούς επιχειρηματικού και κεφαλαιακού πλάνου που υποβλήθηκε πρόσφατα και εντός της συμφωνημένης προθεσμίας.  
 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Γιώργος Μουρούτης: Πλήθος υπουργών και στελεχών στην εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Ν.Δ. (Photos)

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή εκδήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Μουρούτη, στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός της μεγάλης συμμετοχής, σημαντική ήταν κα...

Νέα «καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα και Ξανθού: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μια φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο Βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων,...

Φόρτωση άρθρων...