Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Τι (φαίνεται ότι) θα βγάλει η κάλπη στις Ευρωεκλογές

Παρασκήνιο

Πλησιάζουμε προς τις εκλογές και τα κόμματα διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ιpsos για τις Ευρωεκλογές, την πρώτη θέση θα καταλάβει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με την επισήμανση ότι το μεγαλύτερο από τα κόμματα του στην Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ η έρευνα καταγράφει αύξηση της δυναμικής της ακροδεξιάς και σημαντικές απώλειες για τους Πράσινους αλλά και τους Φιλελεύθερους.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Τα κόμματα της ριζοσπαστικής και Ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, με σχεδόν 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, οι εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024 για τον διορισμό 720 ευρωβουλευτών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στον κόσμο.

Η Ipsos αναφέρει ότι παρά τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι όποιες αλλαγές θα είναι εντυπωσιακά πιο μικρές σε σχέση με τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές.

Μάλιστα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ' ελάχιστο ποσοστό από τη σημερινή τους θέση. Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Εμμανουέλ Μακρόν -ενώ η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι Ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR θα "βυθίσουν" το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναμένεται να είναι και πάλι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της πρώτης θέσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έχοντας τη στήριξη των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων. Όσο για τους Ευρωσκεκπτικιστές και "φιλοπουτινικούς" δεν θα μπορούν να ελέγξουν τις εξελίξεις, παρά την ενίσχυση των δυνάμεων τους και απλά θα αρκεστούν στα γνωστά επικοινωνιακά "γιουρούσια" για να κάνουν θόρυβο, όπως οι άδειοι... τενεκέδες!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Ξάνθη αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία προς το λαό ο Γιώργος Αυτιας και μετά τον Έβρο βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σταϊκούρας όπου είχαν με τον Γιώργο Αυτιά ιδιαίτερη συνάντ...

Γιώργος Αυτιάς: Θα έχει διπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο υποψήφιο ευρωβουλευτή

Ένα φαινόμενο που πολύ δύσκολα θα παρατηρηθεί σε άλλο κόμμα θα καταγραφεί το βράδυ των ευρωεκλογών. Από τις ενδείξεις που υπάρχουν στους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και από τις σοβαρές ...

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Φόρτωση άρθρων...