Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Τι... μαρτυρά η δημοσκόπηση της Opinion Poll: Το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμοδότης» των κεντρο-αριστερών κομμάτων

Παρασκήνιο

Θέμα χρόνου ήταν η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, με βάση τις δημοσκοπήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη μέτρηση της Opinion Poll για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης και η ανάλυση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και έμπειρο πολιτικό αναλυτή, Ζαχαρία Ζούπη, παραπέμπουν σε σοβαρή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ως προς τα... κλασσικά, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31,1%, έχοντας διαφορά 18,2 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετρήθηκε στο 12,9% και για πρώτη φορά αφήνει πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 11 χρόνια! Επιπλέον, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 19,2 μονάδες με το κόμμα Κασσελάκη να κινείται στο 11,9%, ενώ 8,5% συγκεντρώνει το ΚΚΕ, 5,2% η Ελληνική Λύση, 3,2% η Νίκη, 2,4% οι Σπαρτιάτες, 2,1% η Πλεύση Ελευθερίας, 1,9% το ΜεΡΑ 25, 1,7% άλλο κόμμα και 19,3% είναι στη λεγόμενη "γκρίζα ζώνη" (λευκό/άκυρο, αναποφάσιστοι κλπ.).

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,7%, το ΚΚΕ με 10,6%, η Ελληνική Λύση 6,3%, η Νίκη με 3,9%, οι "Σπαρτιάτες" με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%. Τα ευρήματα της έρευνας με κεντρο-δεξιά οπτική, δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία κρατάει τις δυνάμεις της, ο Βελόπουλος "τσιμπάει" κυρίως από τους "Σπαρτιάτες", οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να είναι στη Βουλή, ενώ η "Νίκη" παραμένει σταθερά στο... ύψος της, καθώς οι ανεμβολίαστοι και οι "Ταλιμπάν" της Ορθοδοξίας, δείχνουν να είναι μετρημένοι μέχρι τον τελευταίο!

Από την άλλη, με βάση τις... ομορφιές που βλέπουμε στον χώρο της κατακερματισμένης Κεντρο-Αριστεράς, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε στιγμές πολιτικής... αγριότητας! ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ (για πρώτη φορά καταγράφεται με διψήφιο ποσοστό), Πλεύση Ελευθερίας, ΜεΡΑ 25, συν τον νέο σχηματισμό που θα προκύψει από τους... αυτοεξόριστους του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν ένα... μαγικό σκηνικό για τον... Μητσοτάκη! Το ΠΑΣΟΚ εισπράττει μέρος της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποσυντίθεται. Οι τοποθετήσεις και κυρίως το ύφος του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι έχουν κάνει τους... συντρόφους, να παρακολουθούν τις εξελίξεις με... γουρλωμένα μάτια! Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι επόμενες κινήσεις αυτών που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορούν να σχηματίσουν ακόμη και ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα (απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές).

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη είναι προφανές ότι θα "πριμοδοτήσει" έναν τέτοιο σχηματισμό, κάποιοι άλλοι θα μετατοπιστούν προς το ΚΚΕ, ενώ μάλλον θα είναι λίγοι αυτοί που θα πάνε προς την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ 25. Επιπλέον, ενδιαφέρον μπορεί να αποδειχθεί το εγχείρημα του ανεξάρτητου (πλέον) ευρωβουλευτή, εκλεγμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος θα προσπαθήσει μέσω και της οικονομικής του επιφάνειας να κάνει πιο γνωστό το νέο... οικολογικό κόμμα του! Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πως ο ένας Αριστερός θα... κλέβει από τον άλλον, κάνοντας καλό στον Μητσοτάκη, την κυβέρνηση και τη χώρα!

Η εκλογή Κασσελάκη εξελίσσεται σε καταλύτη για τον περαιτέρω κατακερματισμό του αριστερού χώρου. Η περπατησιά του σε πολιτικό επίπεδο δείχνει ένα... κουτσό άλογο και ταυτόχρονα, ο... ΚΑΣΣΕΛΑΚΟΣΥΡΙΖΑ "διώχνει" με καταιγιστικούς ρυθμούς βουλευτές, στελέχη και πρώην ψηφοφόρους του... ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ! Η δραστηριοποίηση του Τσίπρα για να σώσει ό,τι σώζεται, δεν μπορεί να πείσει, καθώς ο ίδιος, ακόμη και αν... ευχαριστιέται γι αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα του, εντούτοις, πρέπει να κοιτάξει το πολιτικό του μέλλον, μη τυχόν και βρεθεί σε κόμμα που δεν θα μπαίνει στην επόμενη Βουλή! Οι επαφές του με συντρόφους κατά τα τελευταία 24ωρα, δεν έχει καμία άλλη στόχευση, πλην της επιβίωσης ενός κόμματος, όπου ο Τσίπρας θα εξακολουθήσει να είναι βουλευτής και να κάνει... ζωάρα!

Ο Κασσελάκης αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν γνωρίζει βασικά πράγματα, είναι παρορμητικός, υποπίπτει εύκολα σε γκάφες και (δυστυχώς) συμβουλεύεται τον Πολάκη. Η τοξικότητα του Πολάκη είναι ικανή να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφιο ποσοστό και μετά δεν θα "πουλάνε" οι γνωστές... ανοησίες του ότι για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε τα... εμβόλια! Αν ο Κασσελάκης δεν απαλλαγεί από αυτόν τον πολιτικό τραμπούκο το συντομότερο δυνατό, τότε η κατηφόρα δεν θα έχει τέλος. Με τα ηχηρά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ να την... κάνουν με γρήγορες δρασκελιές, δεν θα αργήσει η στιγμή, όπου θα τεθεί θέμα πολιτικής επιβίωσης για τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος αντίδρασης στα γεγονότα έχει παρέλθει, ένα νέο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ "ψήνεται", ο Ανδρουλάκης θα "παίξει" ακόμη πιο αριστερό "εξτρέμ" απέναντι στην κυβέρνηση για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα και με διαφορά από τον τρίτο (ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ, θα δείξει...), ενώ αν αγριέψει το αριστερό "αντάρτικο", μάλλον θα συνθλιβούν η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ 25.

Τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους ενόψει Ευρωεκλογών, όπου το εκλογικό σώμα θα κληθεί να τοποθετηθεί επί της ουσίας, με βάση ένα νέο και αναδιαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό. Οι εθνικές εκλογές θεωρητικά είναι σε 43 μήνες, όπου πολλά μπορούν να συμβούν. Όμως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όποιος πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένος!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, με αιχμή την ακρίβεια, εντούτοις, με παροχές σαν αυτές που ανακοινώθηκαν χθες, η Νέα Δημοκρατία θα παραμένει πιο συσπειρωμένη και οι αναποφάσιστοι θα τείνουν προς τον νικητή. Αν και είναι πάρα πολύ πρόωρο να συζητάμε για τις εκλογές του 2027, αυτές θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε σχέση με το δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο κόμμα!

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll, σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι το 50% προβλέπει νέα πτώση με τον Κασσελάκη, ενώ το 39% πιστεύει ότι το κόμμα μπορεί να εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Επιπλέον, το 27% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, θα ψήφιζαν ένα κόμμα με καθαρά αριστερό προσανατολισμό, όπως ήταν με τον Τσίπρα. επίσης ένα 27% δήλωσαν "μάλλον ναι", ενώ το 26% απάντησαν αρνητικά και 15% "μάλλον όχι".

Σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία και την εικόνα της κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι το 30,1% δηλώνει αντίθετο με τα φορολογικά μέτρα που φέρνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ το 24,1% συμφωνεί και το 18,6% μάλλον συμφωνεί. Δηλαδή, οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες σε αυτό το θέμα για την κυβέρνηση ανέρχονται σε 42,7%, πάνω από το ποσοστό που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Από την άλλη, παρά το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας (απασχολεί το 61,1% των ερωτηθέντων), το 23,2% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, το 29,8% λίγο ικανοποιημένο, ενώ πολύ ικανοποιημένο είναι το 5,1%. Συνεπώς, ως προς τη γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης, το 58,1% είναι πολύ, αρκετά και λίγο ικανοποιημένο. Αυτά τα ευρήματα, διατηρούν ισχυρό τον Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να απολαμβάνει τους χυμούς του και την υγιεινή διατροφή του, βλέποντας τα τεκταινόμενα ή (για να είμαστε πιο... ακριβείς) τα... καραγκιοζιλίκια στον χώρο της Αριστεράς! Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον, θα πρέπει να διαμορφώσει τη στρατηγική και την τακτική για την αντιμετώπιση του ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ανοσιούργημα, αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος

Για ανοσιούργημα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί και την ιστοτική Μονή της Χώρας. Ο πρόε...

Φόρτωση άρθρων...