Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Τι σηματοδοτεί η απόφαση για τον ευρωστρατό, δικαιώνονται οι επιλογές Μητσοτάκη

Ένα αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής αποφάσισαν να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη σκιά των ισχυρών αναταράξεων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στο γεωπολιτικό status quo στην ευρύτερη περιοχή.

Η επικίνδυνη στάση Πούτιν προκάλεσε τα ανακλαστικά των Βρυξελλών που πλέον βάζουν για τα καλά στο τραπέζι της συζήτησης τη σχηματοποίηση του ευρωστρατού, ως μέσο προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και ως ανάχωμα της ρωσικής επιθετικότητας με φόντο πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον.

Μετά από μια μακρά περίοδο μεγάλου εφησυχασμού σε επίπεδο Ε.Ε με το όραμα της ολοκλήρωσης και σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο να παραμένει σε εκκρεμότητα, ήρθε η κρίση στην Ουκρανία για να θυμίσει στην ηγετική ομάδα της Κομισιόν πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη η εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά η στήριξη της αποτρεπτική ισχύος της Ευρώπης απέναντι σε εχθρικές κινήσεις.

Οι τρέχουσες εξελίξεις έρχονται να δικαιώσουν απόλυτα την ελληνική Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, πρόταξε την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων είναι και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που από πολλούς αναλυτές ερμηνεύτηκε ως ο προπομπός για τον ευρωστρατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη πρόταση είχε έρθει προς συζήτηση από τον πρώην Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Η είδηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό από την ελληνική πλευρά και τους αρμόδιους υπουργούς.

Εξάλλου, η εξέλιξη αυτή είναι από κάθε άποψη θετική για την Ελλάδα, την ώρα που οι προκλήσεις των Τούρκων στα ανατολικά σύνορα συνεχίζονται.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Καρφιά» Μαρινάκη για Σάττι: Όταν ένας καλλιτέχνης εκπροσωπεί μια χώρα πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του

Για τη στάση της Μαρίνας Σάττι και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όταν κατά τη συνέντευξη της τραγουδίστριας του Ισραήλ η Ελληνίδα τραγουδίστρια χασμουριόταν, αλλά και τις δηλώσε...

Σε εκδήλωση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ο Μητσοτάκης - Παρών και ο Καραμανλής

Σε εκδήλωση με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών - Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μία Πράξη Πολιτισμού» έδωσε το «παρών» σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός...

Νέα «καρφιά» Πολάκη κατά Τσίπρα και Ξανθού: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Στο στόχαστρο του βάζει για άλλη μια φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα ο Βουλευτης Χανίων, Παύλος Πολάκης, δίνοντας συνέχεια στο θέμα των εμβολίων,...

Φόρτωση άρθρων...