Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Times: Κανείς δεν θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας

Στην Πράγα βρίσκονται οι ηγέτες της Ευρώπης για την συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Η Σύνοδος Κορυφής συγκέντρωσε πάνω από 40 Ευρωπαίους ηγέτες και έχει μεταξύ άλλων σκοπό να επιδείξει αλληλεγγύη, ενόψει του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, ήρθε επίσης μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το απόγευμα οι ηγέτες συμμετέχουν σε τέσσερις στρογγυλές τράπεζες: δύο για θέματα κλίματος και περιβάλλοντος, δύο για θέματα ειρήνης και ασφάλειας. Το δείπνο της Πέμπτης θα είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και τους τρόπους συνεργασίας σε αυτά τα θέματα που τους αφορούν όλους.

Έχουν προγραμματιστεί πολλές διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις, ιδίως για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τις μερικές φορές βίαιες διαμάχες μεταξύ ορισμένων από τους συμμετέχοντες. Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντά έτσι τους ηγέτες των Αρμενίων και των Αζέρων, μετά τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά τον Πρόεδρο της Σερβίας.

Times: Ποιος θέλει να κάτσει δίπλα στον Ερντογάν στο δείπνο της Πράγας; Κανείς…

Στη συνάντηση στην Πράγα που θα έχει η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, με 43 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής για την ίδρυση μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» αφιερωμένης στην ειρήνη αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και μια επικείμενη ενεργειακή κρίση, οι συνομιλίες στη μεγάλη ισπανική αίθουσα του κάστρου της πόλης έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορική στιγμή. Η παρουσία του Ερντογάν είναι σημαντική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά τα σχόλιά του αυτό το καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, οι Φινλανδοί βασίζονται στον Ερντογάν για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς», είπε ένας βοηθός ενός δυτικοευρωπαίο ηγέτη.

Το άρθρο καταλήγοντας σημειώνει ότι η Τρας εξέπληξε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες με το να προσφερθεί να φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο σε μια βρετανική πόλη. Του χρόνου, αν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα επιβιώσει από το δείπνο στην Πράγα απόψε, το ερώτημα ποιος κάθεται δίπλα σε ποιον είναι πιθανό να είναι ο δικός της πονοκέφαλος.

Πράγα: Μητσοτάκης και Ερντογάν κράτησαν ...αποστάσεις στην οικογενειακή φωτογραφία

Σε απόσταση Μητσοτάκης και Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Πράγα.  

Χαρακτηριστικό του κακού κλίματος είναι πως και στην οικογενειακή φωτογραφία της άτυπης Συνόδου της Πράγας, ήταν μεγάλη η απόσταση μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στη Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, και μακριά από τον Ερντογάν, πάνω αριστερά στη γωνία. Ο Τούρκος Πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο προς τα δεξιά και τέσσερις θέσεις δίπλα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, μολονότι κάποια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος πέρασε μπροστά από τον Έλληνα πρωθυπουργό.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος για επίθεση Φλώρου: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γ...

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Φλωρίδης κατά ΠΑΣΟΚ για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα γίνετε πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νέο δικαστικό χάρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κάνει λόγο για «εθνικό...

Φόρτωση άρθρων...