Τρίτη
27 Σεπτεμβρίου 2022

Το μήνυμα Ανδρουλάκη σε Τσίπρα μέσω... Πορτογαλίας, οι Ρωσόφιλοι Μητροπολίτες, η σιωπή της Ελλαδικής Εκκλησίας για Πούτιν, και το ενδιαφέρον Σμετς για ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ

Παρασκήνιο

Η εκτίμηση για μια κρίση διαρκείας στο Ουκρανικό, αλλάζει τις προτεραιότητες του Μαξίμου.
Στην κατεύθυνση αυτή επανέρχονται δυναμικά τα σενάρια για την αλλαγή εκλογικού νόμου, κάτι για το οποίο πιέζει και η «αγορά» και ο επιχειρηματικός κόσμος με βασικό επιχείρημα πως στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις.
Οι  εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός αφορούν την κατάθεση σχετικής τροπολογίας μαζί με το νομοσχέδιο που θα προβάλλει αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σύμφωνα με την πρόταση το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον δέκα έδρες, προκειμένου να είναι εφικτή η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο στο τραπέζι του Μαξίμου έπεσαν  και προτάσεις για Ανασχηματισμό, αλλά η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να ανακατέψει την τράπουλα  εν μέσω των ακραίων διεθνών πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που διάγουμε, δείχνει αρκετά περιορισμένη.    

@ Προφανώς και αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το γεγονός πως ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και σημαίνων στέλεχος των Ευρωσοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα επέλεξε να συναντηθεί μαζί του στην Πορτογαλία.       
Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα -που εδώ και λίγα χρόνια παρευρίσκεται ως επισκέπτης – παρατηρητής στις συνάξεις των Ευρωσοσιαλιστών, αν και τυπικά θεωρείται ένα κόμμα της Αριστεράς, ότι ο ίδιος και το κόμμα του αποτελούν τους προνομιακούς συνομιλητές και συνοδοιπόρους των ευρωπαϊκών προοδευτικών σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων. Τα προαναφερθέντα μάλιστα έρχονται να συνδεθούν και με τη συζήτηση που υπάρχει αναφορικά με το αν θα γίνει «έξωση» του κ. Τσίπρα από την πολιτική οικογένεια των ευρωσοσιαλιστών. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστικών κομμάτων που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη το απόγευμα,  ο κ. Τσίπρας δεν κλήθηκε.

@ Συνεχίζει να προκαλεί με την… εκκωφαντική σιωπή της η Εκκλησία της Ελλάδος στο ζήτημα της Ρωσικής εισβολής και τις εγκληματικές ενέργειες του Πούτιν σε βάρος αμάχων Ουκρανών. Βεβαίως μέχρι και οι πέτρες στον τόπο αυτό γνωρίζουν τις «ιδιαίτερες» σχέσεις που έχουν σειρά Μητροπολιτών με τον Ρωσικό παράγοντα αλλά και διάφορους εγχώριους «νταραβεριτζήδες» που φέρεται να εκπροσωπούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το βαθύ κράτος του Ρώσου δικτάτορα.
Περίοπτη θέση σε αυτή την λίστα των φιλο- Ρώσων Μητροπολιτών φέρεται να έχει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος μάλιστα διατηρεί και πολύ στενές σχέσεις με ομογενή επιχειρηματία.  

@ Απαισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες για την πορεία του κορωνοϊού.
Εκτιμούν ότι έρχεται νέα μετάλλαξη, η οποία θα κορυφωθεί το Φθινόπωρο με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τέταρτη δόση, όλων όσοι είναι πάνω από 70 χρονών.
Μάλιστα δεν αποκλείεται το όριο ηλικίας να κατέβει στα 60 χρόνια.

@ Nα καταργήσουν αμέσως τυχόν υφιστάμενα συστήματα ιθαγένειας επενδυτών και να διασφαλίσουν ότι εφαρμόζονται αυστηροί έλεγχοι για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα συστήματα διαμονής επενδυτών προτρέπει τα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σύσταση που εκδόθηκε χθες. Η εν λόγω σύσταση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Κομισιόν για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε αυτά τα συστήματα, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά αυτούς τους κινδύνους.
Ορισμένοι Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι που υπόκεινται σε κυρώσεις ή υποστηρίζουν σημαντικά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια της Ε.Ε. ή προνομιακή πρόσβαση στην Ε.Ε. - μεταξύ άλλων να ταξιδεύουν ελεύθερα στον χώρο Σένγκεν, στο πλαίσιο αυτών των συστημάτων. Για την αντιμετώπιση αυτών των άμεσων κινδύνων η Επιτροπή συνιστά επίσης σήμερα στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν εάν η ιθαγένεια που χορηγείται στο πλαίσιο ενός συστήματος «χρυσού διαβατηρίου» σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε. σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να αποσυρθεί.

@ Εξαιρετικά μεγάλη είναι η κινητικότητα για τον διαγωνισμό της παραχώρησης της Αττικής Οδού η οποία, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, προχωράει κανονικά και χωρίς καμιά χρονική καθυστέρηση. 
Σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι που έχουν χτυπήσει την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνούν τους 12.
Μεταξύ αυτών θεσμικοί επενδυτές διεθνείς εταιρείες παραχωρήσεων από την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι που ετοιμάζουν διεθνείς συμμαχίες για την κάθοδό τους στον διαγωνισμό. 
Είναι βέβαιο πως, κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλάζει πιθανώς κάποια οικονομικά δεδομένα των προσφορών, αλλά λόγω του τεραστίου ενδιαφέροντος καθώς και των ισχυρών παικτών που θα ανταγωνιστούν για την απόκτηση της εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού για τα επόμενα χρόνια, αναμένονται πολύ μεγάλα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο.

@ Ενδιαφέρον για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι οποίες ανήκουν στους ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης εφοπλιστές, Μπάκο και Καϋμενάκη, εμφανιζεται να έχει εκδηλώσει ο Τσέχος επενδυτής Σμετς, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ στα 2014 αποκτώντας τότε το 33%, ενώ σήμερα έχει αποχωρήσει μετοχικά από τον Οργανισμό. Πάντως υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που χαρακτηρίζουν το ενδιαφέρον Σμετς ως προσχηματικο. 
Κύκλοι της αγοράς πάντως θεωρούν ως δεδομένο πως οι Μπάκος και Καϋμενάκης επιθυμούν να πουλήσουν το πακέτο μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που κατέχουν (γύρω στο 30%) προσπαθώντας να ανεβάσουν το τίμημα ανά μετοχή, μέσα από παράλληλες διαπραγματεύσεις και με άλλους ενδιαφερόμενους.      

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τo «Pegasus» και τα μυστικά κονδύλια επί ΣΥΡΙΖΑ, «Τραπεζίτες» πλέον οι Μπάκος – Καυμενάκης και στον Τζον Καλαφάτη καταλήγει (;) το OPEN 

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν χθες την... άβυσσο που χωρίζει τα δύο κόμματα. Η εκτίμηση είναι πως εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο η διαφορά θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ ο πιο...

Χαμόγελα και εγρήγορση στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το «ώριμο φρούτο», παρασκηνιακές κινήσεις για την νέα Κυβέρνηση στην Ιταλία

- Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός, επικρατεί στην Κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των δυνάμεων της και διεκδικε...