Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Τo «Pegasus» και τα μυστικά κονδύλια επί ΣΥΡΙΖΑ, «Τραπεζίτες» πλέον οι Μπάκος – Καυμενάκης και στον Τζον Καλαφάτη καταλήγει (;) το OPEN 

Παρασκήνιο

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν χθες την... άβυσσο που χωρίζει τα δύο κόμματα. Η εκτίμηση είναι πως εάν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο η διαφορά θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ ο πιο μεγάλος χαμένος δείχνει να είναι το ΠΑΣΟΚ που πέφτει. 
Τα κομματικά επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης εάν δεν αναθεωρήσουν ΑΜΕΣΑ τις στρατηγικές τους, θα πάθουν μεγάλη ζημιά στις εκλογές που έρχονται. 

gallop

@ Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το On Target στην Κουμουνδούρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κορυφής με αποκλειστικό θέμα τις υποκλοπές.
Ο Αλέξης Τσίπρας θορυβήθηκε από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ, την περίοδο Ρουμπάτη. Αυτό που τον καίει περισσότερο είναι η προμήθεια λογισμικού «Pegasus» από τις υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το σίγουρο είναι ότι η Κυπριακή εταιρεία έκανε παρουσίαση, τόσο στην ΕΥΠ, όσο και στην κρατική ασφάλεια του επίμαχου λογισμικού.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν αναπτύξει συνεργασία με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΥΠ. Το ζητούμενο πάντως είναι εάν η ΕΥΠ αγόρασε τελικά λογισμικό «Pegasus» πληρώνοντας τη σύμβαση από τα μυστικά κονδύλια.
Αν αυτό συνέβη πραγματικά τότε πολύ σύντομα θα ακολουθήσει πολιτικός σεισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απολογούμενος. Εφόσον πάντα επιβεβαιωθούν οι φήμες για μια τέτοια δοσοληψία επί ΣΥΡΙΖΑ…

@ Κάποιοι που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν, επιμένουν πως η μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN στον Ελληνοαμερικανικό επιχειρηματία Τζον Καλαφάτη έχει «κλειδώσει» και πως βρισκόμαστε πολύ κοντά και στην μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΘ από τον Ιβάν Σαββίδη στον ίδιο Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία. Εμείς πάντως συνεχίζουμε να κρατάμε μικρό καλάθι με τα deal του Ιβάν γιατί αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί…

@ Επιβεβαιώνεται από πολλές μεριές πως οι Μπακο – Καυμενάκηδες εκτός από εφοπλιστές, κατασκευαστές και εσχάτως καναλάρχες, θα ενδυθούν πολύ σύντομα και τον ρόλο του Τραπεζίτη. Ήδη η Delloite «ξεψαχνίζει» την Τράπεζα Σερρών και εάν δεν προκύψει κάποιο σοβαρό ζήτημα, το «μαγαζί» θα περάσει πολύ σύντομα στα χέρια τους.              

@ Τις τελευταίες δυο εβδομάδες πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου βουλευτές απ όλες τις εσωκομματικές τάσεις προκειμένου να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πάντως εκτός του πρωθυπουργού που δεν τον είδαν όλοι, πολύ κόσμος κατευθύνθηκε και στο γραφείο του Γιάννη Μπρατάκου ο οποίος με τη σειρά έχει ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές για να τους γνωρίσει καλύτερα αλλά και να μεταφέρει και κάποια μηνύματα από και προς  τον Μητσοτάκη.
Εκείνο που μάθαμε είναι ότι όσοι είδαν Μπρατάκο συζήτησαν για αρκετή ώρα το θέμα των παρακολουθήσεων και τα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Να πούμε πάντως ότι αυτή τη δουλειά (των επαφών) ο Μπρατάκος την γνωρίζει καλά καθώς το ίδιο έκανε και όσο κατοικοέδρευε στην Πειραιώς.  

@ Οι δημοσκοπήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αγρότες. Οι τελευταίοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι και σχεδόν απαιτούν νέες γενναίες ενισχύσεις για να τα βγάλουν πέρα.
Μεταξύ μας ξέρουν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών και ζητάνε αβέρτα πράγματα για να τσιμπήσουν κάτι στο τέλος.
Ωστόσο τα θέλω των αγροτών ανέδειξαν και άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.
Οι συνδικαλιστές των αγροτών λένε ότι έχουν παράπονα από τον υπουργό και ζητούν άνωθεν παρέμβαση…
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την εικόνα, αλλά οι αγρότες δεν τα πήγαιναν καλά με κανέναν υπουργό Γεωργίας. Ανέκαθεν. 

@ Σχεδόν 1.500.000 μη μισθωτοί θα πάθουν σοκ με τις εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν τη νέα χρονιά, καθώς η αύξηση του θα κινηθεί στα επίπεδα του πληθωρισμού, δηλαδή στο 8% ή ακόμη και 9%! Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που σήμερα βρίσκονται στη "μαύρη" λίστα του ΕΦΚΑ, πρέπει να κάνουν το... κουμάντο τους, προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση, αλλά και το εφάπαξ, συν τις κρατήσεις για ΔΥΠΑ κλπ. Πρακτικά, με τους πιο απλούς υπολογισμούς, για τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, κάποιος επαγγελματίες θα πρέπει να υπολογίσει ένα ετήσιο κόστος τουλάχιστον 300 ευρώ, ενώ στην ανώτατη κλάση και την τρίτη κλίμακα, η ετήσια επιβάρυνση "πετάει" πάνω από τα 700 ευρώ! Όλα αυτά έρχονται σε μια περίοδο, όπου το κόστος της ενέργειας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες αυξάνονται με διπλάσια ποσοστά και οι μικρομεσαίοι στενάζουν, καθώς δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα προς το ζην.

@ Ανεβάζει σημαντικά τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 6% (από 3,2% που εκτιμούσε πριν), ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 2,8%. 
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό αλλά και τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στο φαινόμενο της "καταπιεσμένης ζήτησης".
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, παρόλο που οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΑΕΠ βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του Δημοσίου Χρέους, καθώς μειώνεται το ποσοστό του. Όμως ο συνδυασμός αύξησης επιτοκίων και αύξησης των τιμών ενέργειας ενδεχομένως θα οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης το 2023 πιο κοντά στο δυσμενές σενάριο παρά στο λεγόμενο σενάριο βάσης. Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συγκριτικά θα παραμείνει σε καλύτερη θέση χάρη στις αυξημένες εισροές από το RRF, αλλά και στη μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση.

@ Oι αυξημένοι κατά περίπου 1,45 δισ. ευρώ έμμεσοι φόροι, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, και οι αυξημένοι κατά 3 δισ. ευρώ άμεσοι φόροι από εισόδημα και περιουσία είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες τα φορολογικά έσοδα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου καταγράφονται αυξημένα κατά 5,5 δισ. ευρώ έναντι των στόχων του προϋπολογισμού.
Ειδικότερα τα φορολογικά έσοδα για το οκτάμηνο ανήλθαν σε 35.734 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.512 εκατ. ευρώ ή 18,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.
Στα έσοδα από άμεσους φόρους καταγράφεται αύξηση έναντι του στόχου κατά 3,14 δισ. ευρώ λόγω στα οποία περιλαμβάνεται "προείσπραξη" περίπου 600 εκατ. ευρώ στο φόρο εισοδήματος, 700 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ αλλά και καθαρά πρόσθετα έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ λόγω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης.
Η καλή πορεία των εσόδων σε συνδυασμό και με την υλοποίηση των δαπανών εντός του στόχους (είχαν υστέρηση το 8μηνο 192 εκατ. ευρώ) είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να είναι πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5.942 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6.381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

@ Σε μείωση-ανάσα για τους οδηγούς οχημάτων (ιδιώτες και επαγγελματίες) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο κίνησης προχωρά από την Τρίτη 4 Οκτωβρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μειώνοντας την τιμή του Fisikon από 1,75 ευρώ στο 1,30 ευρώ ανά κιλό.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνοντας υπόψη τη διαφαινόμενη πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο αναφοράς (TTF) για τον μήνα Οκτώβριο, θα μετακυλήσει την μείωση αυτή στο σύνολό της προς όφελος των καταναλωτών.
 Στη μειωμένη τιμή θα συμπεριληφθεί η επιδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (όπως έγινε και τον μήνα Σεπτέμβριο), ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να επιδοτεί την τιμή του φυσικού αερίου με 1,45 ευρώ ανά κιλό. 
Η τιμή πώλησης στα ιδιόκτητα πρατήρια Fisikon ( Άνω Λιόσια και Ανθούσα) θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ ανά κιλό, και βάσει αυτής θα τιμολογεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα υπόλοιπα πρατήρια. 
Υπενθυμίζεται ότι στα λοιπά πρατήρια που χρησιμοποιούν το brand FISIKON η τιμή πώλησης διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο του Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χρυσόγονος: Ο Κασσελάκης είναι ο Μαυρογιαλούρος του 2024, ο κασσελακισμός είναι μια μορφή τραμπισμού

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, και στον «κασσελακισμό» εξαπέλυσε ο υποψηφίος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε σε ραδιοφωνική το...

Η Ξάνθη αγκάλιασε τον Γιώργο Αυτιά

Συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία προς το λαό ο Γιώργος Αυτιας και μετά τον Έβρο βρέθηκε στην Ξάνθη. Εκεί ήταν και ο Χρήστος Σταϊκούρας όπου είχαν με τον Γιώργο Αυτιά ιδιαίτερη συνάντ...

Φόρτωση άρθρων...