Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Το ρίσκο των άριστων σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη των άριστων σχέσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, θεωρητικά, το 2028 θα πάρει τα πρώτα υπερσύγχρονα F-35, τα οποία μαζί με τα γαλλικά Rafale θα καταστήσουν την Ελλάδα κυρίαρχη στην περιοχή της Μεσογείου. Ούτε... κουνούπι δεν θα μπορεί να περάσει σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, χωρίς να "σκαναριστεί". Η χώρα μας έχει ήδη το κεκτημένο της αεροπορικής υπεροπλίας με τα 18 Rafale που έχουν ενσωματωθεί στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Από κει και πέρα, ο συνωστισμός αμερικανικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς το γεωπολιτικό παίγνιο, με τον έλεγχο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τη δραστηριοποίηση κολοσσών του τεχνολογικού τομέα και όχι μόνο.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Οι Αμερικανοί επί Μπάιντεν ακολουθούν μια πολιτική η οποία ταιριάζει απόλυτα στους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι τόσο ισχυρές οι θέσεις των δύο χωρών, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τομέας, στον οποίο να καταγράφονται διαφωνίες. Τα πάντα κυλούν τόσο θετικά που έχουμε αρχίσει να... ανησυχούμε. 

Το μεγάλο ρίσκο από αυτήν την ιστορική περίοδο των θερμότατων ελληνοαμερικανικών σχέσεων έγκειται στο ενδεχόμενο να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ. Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του σημερινού στάτους, το οποίο έχει φέρει την Ελλάδα σε πρώτο πλάνο και την Τουρκία σε... τριτοτέταρτη μοίρα! Ο κίνδυνος αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ με έναν νέο ρεπουμπλικανό πρόεδρο στο τιμόνι, είναι αρκετά μεγάλος.

Οι εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ κρίσιμες για το σύνολο της Ευρώπης. Ο Πούτιν περιμένει να επανέλθει ο Τραμπ και να περιοριστεί ή να μηδενιστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ώστε να στριμωχτεί ο Ζελένσκι και να εξέλθει νικητής από τον πόλεμο ο εισβολέας. Το ενδεχόμενο απόσυρσης των Αμερικανών και από άλλες κρίσιμες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, καθώς οι γειτονικές χώρες του Ισραήλ, θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να στριμώξουν τον Νετανιάχου. Όλα τα παραπάνω απασχολούν εντόνως την ελληνική εξωτερική πολιτική και φυσικά τις αγορές.

Πιθανή αλλαγή πολιτικής από μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες σημαντικών κεκτημένων της Ελλάδας, αλλά και σε πολλαπλές πιέσεις στο οικοδόμημα της Ευρώπης, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη από τους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα success story για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τα εθνικά συμφέροντα. Ωστόσο, αν τα πράγματα... τουμπάρουν, τότε μπορεί να βρεθούμε προ οδυνηρών εκπλήξεων. Το 2024 είναι δίσεκτο έτος και ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιώσει τους προληπτικούς...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σε δίκη τον Ιούνιο οι βουλευτές των «Σπαρτιατών» και ο Κασιδιάρης για εξαπάτηση εκλογέων

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν στις 19 Ιουνίου οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», όπως και ο έγκλειστος για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλ...

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...