Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ: Από την «ψυχρολουσία» των δημοσκοπήσεων ως τη μάχη της «επόμενης μέρας»

Οι πολίτες δεν εγκρίνουν την τοξικότητα και τον «πολακισμό» στον δημόσιο βίο. Τα «φίδια αρχίζουν να ζώνουν» όλα τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Παρασκήνιο

Μπορεί επισήμως και δημοσίως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του να δηλώνουν ότι κυνηγούν την πρωτιά και πως θα σχηματίσουν «κυβέρνηση νικητών και όχι ηττημένων» (δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο και όχι δεύτερο…) ωστόσο στο παρασκήνιο, οι συζητήσεις ήταν άλλες. 

Το κυρίαρχο αφήγημα των ΣΥΡΙΖαίων ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών εκτεινόταν από πέρυσι το καλοκαίρι σε δυο στάδια: πρώτον, πίστευαν ότι στις κάλπες της απλής αναλογικής ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να τερματίσει κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μία διαφορά 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων. Αν γινόταν αυτό, τότε θα έφτανε το σχέδιο στο δεύτερο στάδιο: ο Αλέξης Τσίπρας θα έβγαινε το βράδυ των Εκλογών, θα κατήγγελλε τις δημοσκοπήσεις και τα… «πετσωμένα» (sic) ΜΜΕ και θα εμφανιζόταν δικαιωμένος: «όπως με δίνατε 10 μονάδες πίσω και τερμάτισα στις 3, έτσι και τώρα που με δίνετε δεύτερο, θα κερδίσω την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», θα ήταν, πάνω-κάτω, το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο να πετύχει στις επαναληπτικές κάλπες ένα αποτέλεσμα τσίμα-τσίμα, που θα έθετε τον ΣΥΡΙΖΑ -έστω με… τέσσερα χρόνια καθυστέρηση- σε κατάσταση «εν αναμονή κυβέρνησης». 

Ωστόσο, ο καιρός περνάει, οι Εκλογές πλησιάζουν –«μύρισαν», που θα έλεγε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης…- και τα φίδια αρχίζουν να ζώνουν όλα τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου. 

Βλέπετε, το τελευταίο διάστημα, παρά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, την υπόθεση Πάτση και την δημόσια συζήτηση που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δημοσκοπήσεις επιφυλάσσουν το ένα καμπανάκι μετά το άλλο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Οι πολίτες έχουν απογοητευθεί μεν με την Κυβέρνηση, ενδιαφέρονται και για τις υποκλοπές και για τα πάντα, έχουν απαυδήσει με την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις, όμως ταυτοχρόνως δεν εγκρίνουν την τοξικότητα και τον «πολακισμό» στον δημόσιο βίο. 

Αυτό, λοιπόν, έχει αρχίσει να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αφού η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία έχει ανοίξει εκ νέου. Είναι ενδεικτικό ότι, όπως πληροφορείται το «Αγκίστρι», όταν ο Σταύρος Φαναράς της έγκυρης και έγκριτης Metron Analysis «έδωσε» διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, οι ηγετικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα βήμα πριν καταγγείλουν τον δημοσκόπο -αλλά όχι το Μέσο, που το τελευταίο διάστημα τούς… «αρέσει», λόγω των αποκαλύψεών του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Όμως, τότε ήταν που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δύο έμπιστοί του συνεργάτες, είπαν να κάνουν έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών με δημοσκόπους που εμπιστεύονται. Καλά μαντέψατε: «μην καταγγείλεις τον Στράτο πρόεδρε, τα πράγματα πάνε κατά διαβόλου» ήταν η επωδός όλων όσοι συνομίλησαν με τον Αλέξη Τσίπρα και κάπως έτσι, τα μόνα ειρωνικά σχόλια περιορίστηκαν σε μερικά ΣΥΡΙΖΑϊκά «τρολ» στον άγριο κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του έρχονται αντιμέτωποι με το χειρότερο σενάριο, που δεν είχαν υπολογίσει σε καμία υποθετική συζήτησή τους: όχι απλώς, δηλαδή, να χαθούν οι επόμενες (και οι μεθεπόμενες) εκλογές, αλλά να χαθούν με τους ίδιους συσχετισμούς που χάθηκαν οι εκλογές του 2019 -απλώς, τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχουν χαμηλότερα ποσοστά. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, αλλά και με δεδομένο ότι συνήθως οι επαναληπτικές κάλπες «επικυρώνουν» τους συσχετισμούς των πρώτων εκλογών, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει μερικά πολύ καλά επιχειρήματα για να απαντήσει στο γιατί έχασε και πάλι με σχεδόν δέκα μονάδες από την «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης». 

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να βρει και επιχειρήματα γιατί δικαιούται άλλη μία ευκαιρία στο τιμόνι του κόμματος. Και αυτά τα επιχειρήματα δε θα τα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει την κριτική των… «Πετσωμένων», αλλά τουλάχιστον πέντε κορυφαίους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προτίθενται να ανεχθούν άλλη μία «πανωλεθρία», όπως λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. 

Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί»
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παπανώτας: Ανήθικο που με απέπεμψαν ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ - Αυτοί που υπερασπιζόμουν δημόσια, μου έσκαβαν τον λάκκο

Νέες αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής ο Δημήτρης Παπανώτας μετά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος με απόφαση Κασσελάκη. Ο...

Σε κουβανέζικο μπαρ στου Ψυρρή με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης

Μια χαλαρή έξοδο για ποτό μαζί με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης σε μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Στην εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο, όπο...

Φόρτωση άρθρων...