Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Νέα αποκαλύψεις για τον Τζόρτζι: Τα μετρητά έρχονταν με τους κωδικούς «γραβάτες» και «ρούχα»

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate. H ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα νέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλής, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών, συναντήσεις στο Παρίσι κατά τις οποίες οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, στενές επαφές με το Μαρόκο και το Κατάρ, αλλά και ένα «συμβόλαιο» με τη Μαυριτανία. 

Όπως αναφέρει η «Il Fatto Quotidiano», ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μίλησε προφανώς επειδή δεν μπορούσε να αρνηθεί όλα όσα γνώριζαν ήδη οι μυστικές υπηρεσίες γι’ αυτόν και τον Αντόνιο Παντσέρι, καθώς τους παρακολουθούσαν επί μήνες. 

Και επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά πως ο Αντόνιο Παντσέρι ίδρυσε τη ΜΚΟ «Fight Impunity» με σκοπό να λειτουργήσει ως ένα είδος πληρωμένου πρακτορείου σχέσεων με ευρωβουλευτές που δωροδοκούσαν για να αποκτήσουν ευνοϊκή στάση με πελάτες του ευρωπαϊκού θεσμού.

La Repubblica: Πώς έφτασαν στον Παντσέρι

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αποκάλυψε σήμερα το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την άνοιξη και κορυφώθηκε στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον και εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Παντσέρι και Τζόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους» αναφέρουν στα πρακτικά οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για μια «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Το «τρίγωνο» της μεταφοράς των χρημάτων

Η «Il Fatto Quotidiano» αναφέρει πως ο σύντροφος της Εύας Καϊλή («Mister Kaili», όπως τον γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα) μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Boudjellal, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο. Έτσι έφταναν τα μετρητά.

Ο Τζόρτζι φρόντιζε να μην αφήνει ίχνη

«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.

Oι «γραβάτες», τα «ρούχα» και το Μαρόκο 

Για τις βελγικές Αρχές, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Και όπως αποκαλύπτει ο Τζόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου. 

«Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», αποκάλυψε.

Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα λάμβανε «25.000 ευρώ σε μετρητά».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί όλοι θέλουν να γίνουν ευρωβουλευτές – Ο μισθός, τα επιδόματα και η... σύνταξη στα 63

Εκατοντάδες υποψήφιοι θα δώσουν στις 9 Ιουνίου «μάχη» για μία από τις συνολικά 21 θέσεις που θα έχει η Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά, η ενασχόληση με τα κοινά, η ανάγκη προσφο...

Καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία την επίθεση στη βουλευτή Καβάλας, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει την πρωτοφανή επίθεση με χειροδικία που δέχθηκε η βουλευτής του κόμματός της, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία γιατί είχε ψηφίσει τ...

Συνελήφθη για κατασκοπεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κατηγορίες ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν βοηθό του ακροδεξιού κόμματος AfD που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο υπάλληλος...

Φόρτωση άρθρων...