Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Υποκλοπές  οριστικά «τέλος», τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις, οι εκλογές, και πως ο Ανδρουλάκης παίρνει άτυπη ρεβάνς από τον Τσίπρα

Παρασκήνιο

Αποτελεί κανόνα της δημοσιογραφίας (αλλά και της πολιτικής πλέον) πως το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για μια, υποτίθεται, «μεγάλη» είδηση  αντέχει από μια έως δύο εβδομάδες. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των Δυτικών χώρων ή εκεί όπου υπάρχει πλέον υπερπληροφόρηση, όχι μόνο από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση κλπ) αλλά και από μια σειρά εναλλακτικών πηγών (διαδίκτυο, social media κλπ)
Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα με την διαβόητη υπόθεση των υποκλοπών, που για μια σειρά εύλογων σκοπιμοτήτων επιχείρησε να συντηρήσει στον «αφρό» με κάθε μέσο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποια media – προφανώς γιατί αυτό επέλεξαν οι ιδιοκτήτες τους.  

@ Η υπόθεση των υποκλοπών, που ξεκίνησε ο Ανδρουλάκης (και η οποία αδιμφισβήτητα τον ζημίωσε πολιτικά) ΔΕΝ έχει αγγίξει την κοινή γνώμη και ΔΕΝ απασχολεί τον μέσο Έλληνα πολίτη, που συνεχίζει να έχει ως βασική προτεραιότητα την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του.
Έτσι το όποιο πλήγμα υπέστη η Κυβέρνηση, είναι σχετικά διαχειρίσιμο,  κυρίως γιατί όλο αυτό το γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» δεν επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να «ξεκολλήσει» από το 23% - 24% και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ να βολοδέρνει πέριξ του 11%. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά πάνω από το 32% και στο Μαξίμου ελπίζουν πως μέχρι τα μέσα Μαίου, που θα στηθεί η κάλπη της απλής αναλογικής, θα το «γυρίσουν» το παιχνίδι. 

@ Κεντρικό ρόλο από πλευράς Κυβέρνησης, στην διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών, ανέλαβε με "εντολή Μαξίμου" ο γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης. Ένα πρόσωπο που διαχρονικά βρισκόταν πάντα στον πιο στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, ο οποίος και τον εμπιστεύεται απόλυτα. 

@ Μόνο θυμηδία στους σκεπτόμενους πολίτες πλέον προκαλούν οι «νέες αποκαλύψεις» που εκπορεύονται από ΣΥΡΙΖΑΪΚΑ Μέσα Ενημέρωσης για τον Μητσοτάκη, τους Ισραηλινούς «πράκτορες», τον Πιερρακάκη, τις φωτογραφίσεις στο σκάφος της Παναγοπούλου  ή την «παρέμβαση» στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. 
Κάτι τέτοιες δημοσιογραφικές… παπαριές (μετά συγχωρήσεως) δεν πείθουν ούτε τους πλέον ορκισμένους Ταλιμπάν της Κουμουνδούρου - μια χαρά τα έγραψε τελικά ο Άδωνης (δες εδώ) 
Ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω σε αντίθεση με τους… εξαφανισμένους υπουργούς και «μεγαλοπαράγοντες» της ΝΔ δίνει καθημερινή μάχη απέναντι στα παρασυστήματα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.   

@ Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στον «Ελληνικό Κόσμο» έχοντας δίπλα του τον καθηγητή Αλιβιζάτο, αποτελεί μια άτυπη ρεβάνς απέναντι στις κινήσεις Τσίπρα. Ο οποίος σε μια αντίστοιχη (περίπου) «μάζωξη» στο Γκαίτε και με μπροστάρηδες τους Σωτηρέληδες και τους Μαραντζίδηδες  ζήτησε για χιλιοστή όγδοη φορά την παραίτηση Μητσοτάκη. Αντιθέτως ο Ανδρουλάκης, όπως τουλάχιστον φαίνεται, θα παρουσιάσει την δική του πρόταση σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και το διαβόητο απόρρητο , ενώ θα εμφανισθεί «δικαιωμένος» αφού θα ισχυρισθεί πως ήταν αυτός που «έσυρε» τον πρωθυπουργό έτσι ώστε να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία. Την οποία πάντως ο Ανδρουλάκης δεν θα την ψηφίσει, ούτε επί της αρχής όπως όλα δείχνουν. 

@ Όπως πιθανώς γνωρίζετε  ο Πάνος Σκουρλέτης το παλεύει ώστε να εκλεγεί με σταυρό, τώρα που αναγκαστικά αφήνει την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, έχει... λιώσει σόλες σε λαϊκές αγορές και σε πλατείες, κάνοντας περιοδείες και μοιράζοντας φυλλάδια, ώστε να δείξει ότι είναι παρών στα βόρεια προάστια. Για να αντιληφθείτε πόσο ζόρικα είναι τα πράγματα στα βόρεια, σε λαϊκή αγορά βρέθηκε μέχρι και ο... πολύς Ευκλείδης Τσακαλώτος, που συνδύασε την προσπάθεια να τον... θυμηθούν δυνητικοί ψηφοφόροι του με μία απόπειρα βρετανικού φλέγματος –έχει αποφοιτήσει και από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας, μην ξεχνιόμαστε. Πήγε, λοιπόν, σε έναν κατασκευαστή χειροποίητων καλαθιών και φωτογραφήθηκε με το μικρότερο εξ αυτών, ώστε να μας πει ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» του Αδώνιδος Γεωργιάδη είναι... μικρό. Να ‘ναι, καλά, γελάσαμε πάλι...

@ Το δράμα των... ΣΥΡΙΖΑίων των Βορείων Προαστίων, πάντως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς εκτός από την «σφήνα» Σκουρλέτη και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, μπορεί να έχουν να διαχειριστούν και άλλα θέματα, όπως τα διάφορα «λαμπερά ονόματα» που σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας να εντάξει στα ψηφοδέλτια. Για παράδειγμα, αν στο ψηφοδέλτιο του Βόρειου Τομέα αποφασιστεί να ενταχθούν η Έλενα Ακρίτα και ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, τότε μπορούν να ανατραπούν τα πάντα. Η Ακρίτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και «σαρώνει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Αθανασίου έχει «μετρηθεί» στην Κουμουνδούρου και αποτυπώνονται πολλές συμπάθειες στο πρόσωπό του. Ως εκ τούτου, πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους –και μάλλον ευλόγως. 

@    Οι εξαγωγές στο εννεάμηνο κινήθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό και αυτό δείχνει ότι η παραγωγική μηχανή της οικονομίας δουλεύει. Η χρονιά θα κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ και μάλιστα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι το ευρώ έχει αποδυναμωθεί σε σχέση με το δολάριο, οπότε οι εξαγωγές μας είναι φθηνότερες. Στο εννεάμηνο, οι εξαγωγές ξεπέρασαν το φράγμα των 40 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, αλλά έχει γίνει μεγάλη ζημιά στο ισοζύγιο από την επιβάρυνση που προκαλεί η εκτόξευση των εισαγωγών....
Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές της Ελλάδας στο εννεάμηνο ανήλθαν στα 67 δισ. ευρώ, λόγω της τεράστιας επιβάρυνσης για την εισαγωγή κυρίως πετρελαιοειδών. Έτσι, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 27 δισ. ευρώ και γενικά στο ισοζύγιο συναλλαγών μας σώζει κάπως, η πολύ καλή πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2010, όταν μπήκαμε στο μνημόνιο, δεν είχαμε μόνο έλλειμμα 36 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Κράτους, αλλά άλλο τόσο έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών, λόγω των αυξημένων εισαγωγών καυσίμων και αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού... 

@ Σε μια περίοδο όπου η αγορά ενέργειας λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και υψηλής αστάθειας, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) συνεχίζει να πραγματοποιεί υψηλές επενδύσεις για την ανάπτυξη της αγοράς και τη διάδοση του φυσικού αερίου, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της.  
Σε αυτή τη βάση, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής προβλέπει επενδύσεις € 122,23 εκατ. για την αναβάθμιση και επέκταση 580 χιλιομέτρων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης έως το 2026 και τη σύνδεση των νέων καταναλωτών. Η πύκνωση του δικτύου σε περιοχές που ήδη τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο αλλά και η τροφοδοσία νέων περιοχών τόσο εντός του λεκανοπεδίου όσο και  σε απόσταση από αυτό (ενδεικτικά στο Δήμο Μεγαρέων - Νέας Περάμου), θα συντελέσει στην πραγματοποίηση 85.550 νέων συνδέσεων με τους καταναλωτές, με το πλήθος των ενεργών πελατών στο τέλος του 2026 να ανέρχεται σε 260.400. 

@ Eφικτό και διαχειρίσιμο αναμένεται το κόστος της πράσινης μετάβασης για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο 15ο συνέδριο της Credit Risk Management που διοργάνωσε η ICAP CRIF με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το Αύριο».
Η πράσινη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας με στόχο την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε., θα απαιτήσει κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. ευρώ ή 17 δισ. ευρώ ετησίως σε επενδύσεις ως το 2050. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά φαίνονται δυσθεώρατα για την ελληνική οικονομία, αυτό δεν ισχύει, τόνισε ο κ. Μεγάλου.  Σύμφωνα με μελέτες της Τράπεζας Πειραιώς, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ανακάμψει φέτος - σε τρέχουσες τιμές - κοντά στα 207 δισ. ευρώ και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε ονομαστικούς όρους με ρυθμούς κοντά στο 5%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ανάκαμψη των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ κοντά στα επίπεδα του 20%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Σε στενό δικαστικό κλοιό οι «Σπαρτιάτες»: Μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου για τις Ευρωεκλογές αναμένεται και η απόφαση του Εκλογοδικείου

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες» έπειτα από την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές λόγω των στενών δεσμώ...

Φόρτωση άρθρων...