Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Υποκλοπές: Περιορισμένες οι ζημιές για ΝΔ, μικρά τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ, κατήφεια στο ΠΑΣΟΚ – Ποιοι ετοιμάζουν νέο δημοσίευμα σε Γερμανικό περιοδικό

Οι πρώτες δύο δημοσκοπήσεις αλλά και οι υπόλοιπες που θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος της βδομάδας, επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ της στήλης των προηγούμενων ημερών αλλά και αποδεικνύουν τα αυτονόητα: Πως η υπόθεση των υποκλοπών, αν και αξιολογείται ως σοβαρή για ένα τμήμα της κοινωνίας, ΔΕΝ επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις και ΔΕΝ ανατρέπει τις πολιτικές ισορροπίες. Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε και οι τρεις – τέσσερις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες θα δείξουν πάνω – κάτω τα ίδια αποτελέσματα. Περιορισμένης κλίμακας πτώση της ΝΔ, απειροελάχιστη άνοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδη πολύ χαμηλότερα του αναμενομένου για το ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά παράλληλα των κομμάτων θα παραμένει αμετάβλητη, πλην την μέτρηση για εφημερίδα της αντιπολίτευσης που θα την δείξει κάτω του 6%, αν και η συγκεκριμένη εταιρεία εμφάνιζε πάντα μικρότερη την διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

@ Στην Κυβέρνηση μετά και τις μετρήσεις επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και η εκτίμηση πως οι ζημιές θα περιορισθούν όπως συνέβη και πέρσι, μερικούς μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής. Γι αυτό και η πολιτική στρατηγική τους επικεντρώνεται στην διαχείριση της ΔΥΣΚΟΛΗΣ οικονομικής συγκυρίας που ήδη ξεκίνησε με την επιστροφή των περισσοτέρων πολιτών από τις θερινές τους διακοπές. 
Ηδη η πλειοψηφία των μέτρων στήριξης έχει αποφασισθεί, θα ΔΟΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των οικογενειών της μεσαίας τάξης, μπροστά στο σαρωτικό κύμα της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ που θα γιγαντωθεί από Σεπτέμβριο. 
Είναι επίσης ξεκάθαρο, πως ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ ΔΕΝ θα πρέπει να αποκλεισθεί ένας μίνι ανασχηματισμός με την είσοδο στην Κυβερνηση προσώπων κυρίως από την Κεντροαριστερά. 
Τέλος ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ο «θεσμικός» Μητσοτάκης θα δώσει το πράσινο φως για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

@ Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν (και όχι άδικα) πως η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του Ανδρουλάκη τους προσέφερε περισσότερα οφέλη , παρότι στο ΠΑΣΟΚ. Όχι σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών, αφού τα δημοσκοπικά κέρδη είναι ελάχιστα αλλά στην ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΣΗ του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ σε μια σκληρή αντι – Μητσοτακική  γραμμή που τελειώνει οριστικά την όποια πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν τα «προσκλητήρια» προς το ΠΑΣΟΚ για την σύσταση ενός «προοδευτικού μετώπου» που με την στάση που τηρεί σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην Κουμουνδούρου θεωρούν, πως εάν απορριφθεί ο «Ανδρουλάκης θα αυτοκτονήσει πολιτικά».

@ Κατήφεια τέλος επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ αφού τα οφέλη από την υπόθεση των υποκλοπών είναι πολύ λιγότερα του αναμενόμενου- απλά κατάφεραν να σταματήσουν  (προσωρινά) την σταθερή πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών.
Το χειρότερο όλων για τον Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, είναι ο Τσίπρας «που πιάνει πουλιά στον αέρα» σύμφωνα με τον… ογκόλιθο της Συνταγματικής τάξης Αλιβιζάτο, εμφανίσθηκε στην Βουλή ως ο «προστάτης» του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη.  Μέχρι και το εγκώμιο του Βενιζέλου έπλεξε. 
Προκαλώντας την δικαιολογημένη οργή της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ της βάσης του ΠΑΣΟΚ που παραμένει σταθερά σε αντι – ΣΥΡΙΖΑ κατεύθυνση, αφού η υπόθεση των υποκλοπών και η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι  στον ΣΥΡΙΖΑ, «ξεπλένει» κανονικότατα τον Τσίπρα και την πιο ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ και ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης. 
Την ίδια στιγμή συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑΙΚΑ ΜΜΕ υποδεικνύουν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τι «πρέπει να κάνει» με τα στελέχη που ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ με την στρατηγική ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ,  ζητώντας διαγραφές και αποκεφαλισμούς. 
Μέχρι και την αντικατάσταση του Μιχάλη Κατρίνη από τον- οιονεί κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-  Χάρη Καστανίδη εισηγούνται. 
Εάν ο Πρόεδρος Νίκος δεν στρίψει ΑΜΕΣΑ το τιμόνι αλλιώς, θα χαθεί παντελώς η «μπάλα»…

@ Κανονικός «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα στελέχη του Βενιζελικού μπλοκ με αφορμή το ζήτημα των παρακολουθήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη. Από την μια πλευρά βρίσκονται όσοι στήριξαν τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  για την ηγεσία του κόμματος, ενώ από την άλλη οι λεγόμενοι «Kyriakistas», δηλαδή οι κρυφοί κεντροαριστεροί «φίλοι» του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βενιζελικών τάσεων έχει ξεφύγει από κάθε όριο, καθώς εξαπολύουν φαρμακερά σχόλια και υπονοούμενα, ενώ το μενού περιλαμβάνει «μπλοκαρίσματα», αλλά και κτυπήματα κάτω από την μέση. Κατόπιν τούτων, τίθεται το ερώτημα αν μπορούν πλέον όλοι αυτοί να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια βενιζελική ομπρέλα

@ Το δημοσίευμα των New York Times για τις υποκλοπές δεν ήταν τυχαίο.
Αλλωστε γνωστοί λομπίστες το είχαν παραγγείλει μέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου νέο εμπρηστικό δημοσίευμα.
Αυτή τη φορά πρόκειται για έρευνα που θα δημοσιευτεί σε γερμανικό περιοδικό, η οποία όμως είναι γραμμένη από δυο δημοσιογράφους οι οποίοι «εμπλέκονται» με την υπόθεση των υποκλοπών.

@ Προς οριστική επίλυση οδεύει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, καθώς, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχει εκδοθεί το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με τον φορέα, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση των στοιχείων του Αυγούστου και την εκκαθάριση των εν δυνάμει ανελαστικών ή απορριπτικών αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Μάλιστα, ο e-ΕΦΚΑ αναφέρει ότι τον Ιούλιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων με 30.200 απονομές και τονίζει ότι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης και των τελευταίων ληξιπρόθεσμων συντάξεων, που απομένουν, προχωράει χωρίς καθυστερήσεις, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του καλοκαιριού.

@ Στη διερεύνηση του πλήθους όσων συνταξιούχων προσέφυγαν δικαστικά έως 31 Ιουλίου 2020 για την επιστροφή των αναδρομικών και άρα του δημοσιονομικού κόστους καταβολής τους προχωρά το Υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, πηγές από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ, αναφέρουν πως το δημοσιονομικό κόστος επιστροφής των περικοπών σε επικουρικές και δώρα τον Ιούνιο 2015 – Μάιο 2016 (βάσει νομοθεσίας 2011-12) σε όλους τους συνταξιούχους είναι γιγάντιο ειδικά στις σημερινές συνθήκες "στενότητος” λόγω των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και προηγούμενα της πανδημίας.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν επίσης πως το ενδεχόμενο συμψηφισμού των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές προσκρούει σε σημαντικές τεχνικές δυσκολίες.
Έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον, εκείνο το σενάριο το οποίο τείνει να κλειδώσει στο οικονομικό επιτελείο είναι η καταβολή των αναδρομικών μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020, χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων τους, καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυτιάς: Είμαι τέταρτος στο ψηφοδέλτιο, όμως είμαι πρώτος στις καρδιές των ανθρώπων

Για την αγάπη που δέχεται από τον κόσμο, αλλά και για τα σχόλια που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για την υποψηφιότητά του μίλησε μεταξύ άλλων στην πρωινή εκπομπή του Mega ο υποψήφ...

Φόρτωση άρθρων...