Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Αιχμές Μακρόν κατά Μπάιντεν για το LNG: «Μας το πουλάτε σε τιμές ρεκόρ»

Πυρά κατά των πολιτικών των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Ευρώπη για το τίμημα που πληρώνει η ήπειρος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η βορειοαμερικανική οικονομία κάνει επιλογές για να είναι ελκυστική -κάτι που σέβομαι- δημιουργούν όμως διπλά στάνταρ», ανέφερε ο Μακρό την Παρασκευή κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Όπως εξήγησε, αυτό κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στο εσωτερικό, δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά στέλνει σε πρωτοφανή επίπεδα τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες.

Ακόμα, είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας «επιτρέπουν την κρατική επιχορήγηση να φτάσει στο 80% σε κάποιους τομείς, ενώ εδώ [ενν. στην Ευρώπη] απαγορεύεται». Και αυτό δημιουργεί διπλό στάνταρ, πρόσθεσε, λέγοντας ότι «όλα σχετίζονται με την ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σχετικά το Bloomberg, έχει εξοργιστεί για το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ (Inflation Reduction Act) το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική και -σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχος- μια «άδικη στήριξη προς την πράσινη οικονομία».

Ο Μακρόν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ και τη Νορβηγία ως χώρες που αποκομίζουν υπερκέρδη από την πώληση φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομικών του, Μπρουνό ΛεΜερ, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, κατηγόρησε τους αμερικανικούς παραγωγούς ότι πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο σε τετραπλάσια τιμή από ό,τι το πωλούν σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τα ζητήματα αυτά σκοπεύει να θέσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Βόρεια Κορέα έκανε πυραυλική δοκιμή Κρουζ και δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε χθες Παρασκευή σε δοκιμή κεφαλής πυραύλου Κρουζ και σε δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου αντιαεροπορικού πυραύλου, όπως μεταδίδει σήμερα το βορειοκορεατικό π...

Φόρτωση άρθρων...