Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αμαζόνιος: Η Κλιματική Αλλαγή προκάλεσε τη χειρότερη ξηρασία

Η Κλιματική Αλλαγή καταστρέφει πολλά μέρη του πλανήτη, μεταξύ αυτών είναι και ο Αμαζόνιος. Ακόμη μία νέα έρευνα αναφέρεται στην καταστροφή που έχει επιφέρει στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι επιπτώσεις που έχει αυτή η καταστροφή.

Ο Αμαζόνιος αποψιλώνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες για διαφόρους λόγους (υλοτομία, δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, δημιουργία οικισμών, εξορύξεις κ.α.) ενώ εσχάτως αυτός ο κρίσιμος για την υγεία του πλανήτη (και της ανθρωπότητας) πνεύμονας υποφέρει από την κλιματική αλλαγή η οποία σύμφωνα με τη νέα μελέτη ήταν ο κύριος παράγοντας της χειρότερης ξηρασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.

Το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου ανάμεσα στα άλλα παίζει βασικό ρόλο στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αν και οι ξηρασίες στον Αμαζόνιο δεν είναι ασυνήθιστες η ξηρασία του 2023 ήταν πιθανότατα η χειρότερη όλων.

Τον Οκτώβριο ο Ρίο Νέγκρο, ένας από τους ποταμούς του Αμαζόνιου που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου έφτασε στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο κοντά στη περιοχή Manaus στη Βραζιλία.

Ο Αμαζόνιος, εκτός από ένα προστατευτικό μέσο κατά της Κλιματικής Αλλαγής, είναι μια πλούσια πηγή βιοποικιλότητας που περιέχει περίπου το 10% των ειδών χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλά είδη εκεί που παραμένουν άγνωστα σε εμάς.

Η ξηρασία έχει διαταράξει τα οικοσυστήματα και επηρεάζει  άμεσα εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζονται στα ποτάμια για μεταφορές, τρόφιμα και εισόδημα με τους πιο ευάλωτους να έχουν πληγεί περισσότερο όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι αρχές της Λετονίας, βαλτικής χώρας και γειτονικής της Ρωσίας, κάλεσαν τους πολίτες τους να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια, με αφορμή την παρ...

Φόρτωση άρθρων...