Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Ανακαλύφθηκαν δώδεκα νέοι δορυφόροι του Δία

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η παρουσία του έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Διάφορες έρευνες έχουν υποδείξει τον Δία ως εκείνο που με το πανίσχυρο βαρυτικό του πεδίο προστάτεψε στο παρελθόν και εξακολουθεί να προστατεύει τη Γη από απειλητικές επισκέψεις αστεροειδών και κομητών επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη και εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Μέχρι τώρα την πρωτοκαθεδρία στον αριθμό δορυφόρων κατείχε ο Κρόνος. Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει 83 επιβεβαιωμένους δορυφόρους ενώ υπάρχουν αρκετοί σχετικά μεγάλου μεγέθους διαστημικοί βράχοι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και χρειάζονται επισταμένες παρατηρήσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν χαρακτηριστικά δορυφόρου και να προστεθούν και αυτοί στη σχετική λίστα.

Με ανακοίνωση του το Κέντρο Μικρών Πλανητών (Minor Planet Center) το οποίο ανήκει στο Αστεροσκοπείο Σμιθσόνιαν αναφέρει την ανακάλυψη 12 άγνωστων μέχρι σήμερα δορυφόρων του Δία. Πρόκειται για διαστημικά σώματα που βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τον Δία και ορισμένοι ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Οι περισσότεροι είναι μικρού μεγέθους με διάμετρο κάτω των οκτώ χλμ. και ορισμένοι μεγαλύτεροι. 

Η μεγάλη απόσταση τους από το μητρικό του πλανήτη και το μικρό τους μέγεθος δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα τον εντοπισμό τους. Η ερευνητική ομάδα του MPC μελέτησε δεδομένα παρατηρήσεων που έγιναν στο σύστημα του Δία το 2021 και το 2022 και εντόπισε τους δώδεκα νέους δορυφόρους του Δία. Θεωρείται δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια τόσο στο Δία όσο και στον Κρόνο θα εντοπιστούν και άλλοι δορυφόροι τους και τα δεδομένα στη σχετική λίστα θα αλλάζουν συνεχώς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με τον Σι, διευρύνεται η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας

«Εποικοδομητικές και ουσιαστικές» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. Κατά τις εισαγωγικές δηλώσεις του, π...

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν (χάρτες)

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ έγινε στο ανατολικό Αφγανιστάν. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στο Πακιστάν. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον ορεινό όγκο του Ινδ...

Φόρτωση άρθρων...