Δευτέρα
11 Δεκεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης σε τριπλό αστρικό σύστημα

Πλανήτης

Ακόμη ένας εξωπλανήτης προστίθεται στη λίστα των περισσότερων από πέντε χιλιάδες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα εξωπλανήτη που βρίσκεται σε ένα αστρικό σύστημα που αποτελείται από τρία άστρα το ένα σε τροχιά γύρω από το άλλο. 

Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού οι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε δυαδικά συστήματα είναι λίγοι και προσφέρουν νέα στοιχεία για τη δημιουργία πλανητών και τις αλληλεπιδράσεις που έχουν με τα άστρα, τα φαινόμενα που δημιουργούνται σε αυτούς.

Το Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο (ESO) που βρίσκεται στη Χιλή αναφέρει ότι το τηλεσκόπιο VLT εντόπισε και κατέγραψε έναν πλανήτη που βρίσκεται στο σύστημα HIP 81208 σε απόσταση περίπου 480 έτη φωτός από τη Γη.

Ο εξωπλανήτης είναι πραγματικά τεραστίων διαστάσεων αφού έχει μάζα 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία.

Βρίσκεται σε ένα σύστημα όπου ένα μικρότερο άστρο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μεγαλύτερο και αυτό το μεγαλύτερο άστρο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα καφέ νάνο, ένα διαστημικό σώμα που αναφέρεται από τους επιστήμονες ως «αποτυχημένο άστρο».

Οι καφέ νάνοι είναι διαστημικά σώματα που δεν κατάφεραν να αναπτύξουν την απαραίτητη μάζα για να διατηρήσουν την πυρηνική σύντηξη στους πυρήνες τους όπως κάνουν τα συμβατικά άστρα αλλά είναι ακόμα πολύ μεγάλα για να ονομαστούν πλανήτες. Ο εξωπλανήτης είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε δυνητικά να λάβει τον χαρακτηρισμό του καφέ νάνου.

Το σύστημα HIP 81208 ήταν γνωστό στους αστρονόμους εδώ και πολύ καιρό αλλά η ύπαρξη ενός εξωπλανήτη σε αυτό και επιπλέον η διαπίστωση ότι ο πλανήτης είναι σε τροχιά γύρω από το μικρότερο άστρο προκαλεί έκπληξη αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μειώνονται οι πιθανότητες νέας κατάπαυσης του πυρός, λέει το Κατάρ – Κανένας όμηρος ζωντανός χωρίς διαπραγματεύσεις, διαμηνύει η Χαμάς

Μάχες σώμα με σώμα, ισοπεδωμένα οικοδομικά τετράγωνα και άμαχοι που θρηνούν ή τρέχουν για να γλιτώσουν από τις βόμβες. Αυτές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απ...

Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας -«Δεν υπάρχουν λεφτά, έρχεται σοκ λιτότητας»

Ο ακραίος φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της χώρας Αργεντικής προειδοποιώντας στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος ότι δεν έχει άλλη επιλογή από ένα απότομο, ...

Φόρτωση άρθρων...