Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Διάστημα: Ανακαλύφθηκε πιθανότατα ο πρώτος εξωπλανήτης εκτός του Γαλαξία μας (εικόνες)

Viral

Ενδείξεις του πρώτου μακρινού εξωπλανήτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έξω από τον γαλαξία μας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν Αμερικανοί αστρονόμοι.

Η πιθανή ανακάλυψη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Ο υποψήφιος εξωπλανήτης, με εκτιμώμενο μέγεθος ανάλογο του Κρόνου, βρίσκεται στον σπειροειδή γαλαξία Messier 51 (Μ 51), γνωστό και ως Γαλαξία της Δίνης, σε απόσταση περίπου 28 εκατομμυρίων ετών φωτός από τον δικό μας γαλαξία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Ροζάν Ντι Στέφανο του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy», ανίχνευσαν μια παροδική μείωση φωτός (ακτινοβολίας-Χ)από ένα άστρο και την ερμήνευσαν ως διέλευση πλανήτη που σκίασε ένα μέρος της φωτεινότητας του άστρου.

Ανακαλύφθηκε πιθανότατα ο πρώτος εξωπλανήτης εκτός του Γαλαξία μας

Το συγκεκριμένο άστρο, με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο νετρονίων ή από μια μαύρη τρύπα.

Έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 5.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, αλλά όλοι γύρω από άστρα του δικού μας γαλαξία και σε απόσταση έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να πουν με βεβαιότητα ότι όντως ανακάλυψαν τον πρώτο εξωγαλαξιακό εξωπλανήτη.

Η θέση του πιθανού εξωπλανήτη είναι τέτοια που δεν είναι εφικτό να γίνουν νέες παρατηρήσεις μέσα στα επόμενα 70 χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαουδική Αραβία: Viral το βίντεο με ρομπότ AI που φαίνεται να κάνει... ανάρμοστη χειρονομία σε ρεπόρτερ

Αντιδράσεις προκάλεσε στα social media ένα viral βίντεο που δείχνει ένα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης να αγγίζει τα οπίσθια μιας γυναίκας ρεπόρτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε φεσ...

Φόρτωση άρθρων...