Τετάρτη
28 Φεβρουαρίου 2024

Ανταρκτική: Παγετώνας χάνει δύο δισ. τόνους πάγου ετησίως

Πλανήτης

Έρευνες την τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει ότι η τήξη των παγετώνων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πολύ μεγάλη. Αντίθετα, με ότι συμβαίνει στην ανατολική πλευρά της παγωμένης ηπείρου που η κατάσταση δείχνει πιο ελεγχόμενη και μάλιστα σε κάποιες ανατολικές περιοχές παρατηρούνται αντί για απώλειες ενίσχυση των πάγων εκεί.

Πρόσφατα επιστήμονες της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής (BAS) που είναι η αρχαιότερη και πιο καλά οργανωμένη κρατική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική παρουσίασαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι η τήξη του καλύμματος πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής είναι πλέον αναπόφευκτη γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας σε επίπεδα μεγαλύτερα από τις υπάρχουσες προβλέψεις.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής παγετωνολόγους του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία στην οποία συμμετείχαν και επιστήμονες της BAS παρουσιάσουν τα ευρήματα τους για τον παγετώνα Cadman στη Δυτική Ανταρκτική. Η μελέτη δείχνει ότι έχει επιταχυνθεί το λιώσιμο του παγετώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής με αποτέλεσμα να πέφτουν στη θάλασσα κάθε χρόνο 2,16 δισ. τόνοι πάγου. Το πάχος του παγετώνα Cadman εξαιτίας αυτής της διαδικασίας υποχωρεί κατά περίπου 20 μέτρα ετησίως.

«Ως επιστήμονες μας ενδιαφέρει τι συνέβη στον παγετώνα Cadman επειδή έχουμε μια ξαφνική δραματική επιτάχυνση και υποχώρηση ενός παγετώνα που φαινόταν σταθερός από τη δεκαετία του 1970. Υπάρχουν άλλοι παγετώνες στην περιοχή που μπορεί να είναι ευάλωτοι σε παρόμοιες αλλαγές», είπε ο παγετωνολόγος Μπέντζαμιν Γουάλις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο στο κάστρο του Ουίνδσορ για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Μέλη των βασιλικών οικογενειών έδωσαν το παρόν - Οι «ηχηρές» απουσίες (Εικόνες)

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Οουίνδσορ τελείται το μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, παρουσία μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Πρώτη έφτα...

Πολιτική διαθήκη Ναβάλνι: Ημέρα διαμαρτυρίας για τον θάνατό του η μέρα των εκλογών στη Ρωσία

Πολιτική διαθήκη του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίζει στενός του συνεργάτης την 17η Μαρτίου, τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία. Ο ίδιος ζητά από τους ψηφοφ...

Σαν σήμερα - 27 Φεβρουαρίου

Γεγονότα 380: Το διάταγμα της Θεσσαλονίκης: O αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' καθιερώνει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας 425: Ιδρύεται το Πανεπιστήμ...

Φόρτωση άρθρων...