Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ανταρκτική: Σε κίνηση το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

Πλανήτης

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο κινείται έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού.

Το επονομαζόμενο Α23a αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και τώρα βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας Weddell σχηματίζοντας ένα νησί από πάγο.

Με έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο. Πρόκειται για έναν κολοσσό με πάχος περίπου 400 μέτρων. Τον τελευταίο χρόνο παρασύρεται με ταχύτητα και είναι έτοιμο να ξεπεράσει τα ύδατα της Ανταρκτικής ενώ πριν αποκολληθεί φιλοξενούσε έναν σοβιετικό ερευνητικό σταθμό.

Η Ρωσία έστειλε μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Ωστόσο, το παγόβουνο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, προτού «αγκυροβολήσει» στις λάσπες του βυθού της θάλασσας Weddell.

Ο ειδικός από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτική, British Antarctic Survey (BAS), Dr Andrew Fleming, απευθύνθηκε σε μερικούς συναδέλφους τους για να πάρει απαντήσεις αν υπάρχει κάποια πιθανή αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού που θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά έπρεπε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος, προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνησή του το 2020», ανέφερε στο BBC ο Fleming.

Το παγόβουνο, τους τελευταίους μήνες κινείται ταχύτερα εξαιτίας των ανέμων και των ρευμάτων και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: «Οι Αριστεροί Παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Νέα ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας υποστηρίζει ότι οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνη...

Φόρτωση άρθρων...