Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τις τουρκικές εκλογές με την οικονομία και τη λίρα να βυθίζονται

Πλανήτης

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου των τουρκικών εκλογών αποτέλεσαν αρνητική εξέλιξη για την αντιπολίτευση η οποία ήλπιζε να βάλει τέλος στην 20ετή ηγεσία του Ερντογάν.

Ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει βασίσει την προεκλογική του καμπάνια στην οικονομική μεταρρύθμιση, την αλλαγή και την αναστροφή των αυταρχικών νόμων του Ερντογάν, υποστηρίζοντας στενότερες σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Τα γκάλοπ πριν τον α’ γύρο υποδείκνυαν ξεκάθαρο προβάδισμα για τον Κιλιτσντάρογλου. Τελικά, όμως, ο 69χρονος Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,5% των ψήφων, με τον Κιλιτσντάρογλου να έχει συγκεντρώσει το 44,9%. Η Τουρκία τώρα ετοιμάζεται για τον β’ γύρο στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με το CNBC, τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα υπέδειξαν πως η χώρα είναι πιο διχασμένη από ποτέ, ενώ αποκάλυψαν πως παρά την οικονομική κρίση, δεκάδες εκατομμύρια Τούρκων συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο Ερντογάν αποτελεί τη μοναδική πολιτική λύση.

H Τουρκία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σημαντική κρίση κόστους διαβίωσης, με τον πληθωρισμό στη χώρα να κυμαίνεται κοντά στο 50% και την τουρκική λίρα να έχει απολέσει το 75% της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου την τελευταία πενταετία, όλα τα οποία οφείλονται στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Σαν σήμερα - 29 Απριλίου

Γεγονότα 1091: Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει α...

Φόρτωση άρθρων...