Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Απειλείται με βαρυχειμωνιά η Ευρώπη λόγω της κατάρρευσης του Ρεύματος του Κόλπου

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι έντονα ορατές τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα χρόνια τ πράγματα θα χειροτερέψουν. Το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) είναι ένα ισχυρό, θερμό και ταχύ ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού που δημιουργείται στον Κόλπο του Μεξικού. 

Βγαίνει στον ωκεανό, από τα στενά της Φλόριντα και ακολουθεί τις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νέας Γης πριν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Το Ρεύμα του Κόλπου επηρεάζει το κλίμα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και αυτό της Δυτικής Ευρώπης. 

Διαταραχές των ρευμάτων όπως αυτό του Κόλπου διαταράσσουν με την σειρά τους τις κλιματικές συνθήκες προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιο σοβαρή διαταραχή είναι η επιβράδυνση των ρευμάτων την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «αποδυνάμωση».

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας της Κλιματικής Επίπτωσης του Πότσνταμ στην Γερμανία ανέφεραν ότι το Ρεύμα του Κόλπου παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποδυνάμωση του τα τελευταία χίλια έτη. Όπως εκτιμούν το Ρεύμα του Κόλπου βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αν αυτό συμβεί οι ερευνητές της νέας μελέτης αναφέρουν ότι οι θερμοκρασίες στην Δυτική Ευρώπη θα πέσουν στα επίπεδα των -7 βαθμών Κελσίου.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στις ΗΠΑ παρουσιάζουν την μελέτη τους στην οποία διαπιστώνουν την αποδυνάμωση του Ρεύματος του Κόλπου με ποσοστό βεβαιότητας 99%. 

Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν να πουν με την ίδια βεβαιότητα αν η αποδυνάμωση αυτή οφείλεται στη κλιματική αλλαγή ή βρίσκονται πίσω από αυτή άλλοι παράγοντες και αναμένονται νέες έρευνες για το φαινόμενο που αποτελεί πραγματική βόμβα για της ισορροπία του πλανήτη και φυσικά την ανθρωπότητα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Φόρτωση άρθρων...