Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι από το εργοστάσιο Αζόβσταλ - Οι Ρώσοι κατέστρεψαν αμερικανική βοήθεια - Θάνατοι και τραυματισμοί αμάχων

Η Μόσχα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο σε μια επίθεση εννέα εβδομάδων που ισοπέδωσε πόλεις, σκότωσε χιλιάδες πολίτες και αναγκάσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια να γίνουν πρόσφυγες.

Πλανήτης

Μια ομάδα περίπου 40 αμάχων έφτασε σήμερα σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αφού εγκατέλειψε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

κ2

Φωτογραφίες του Reuters εμφάνισαν τους αμάχους να φτάνουν στο χωριό Μπεζιμέν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ αφού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία με ουκρανικές πινακίδες σε ένα κομβόι μαζί με ρωσικές δυνάμεις και οχήματα με σύμβολα των Ηνωμένων Εθνών.

κ1

Καταστροφές αμυντικής βοήθειας

Ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν έναν διάδρομο προσγείωσης και ένα υπόστεγο αεροσκαφών που μέσα βρίσκονταν ξένα όπλα, σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην ουκρανική πόλη Οδησσό στην Ουκρανία.

oylr

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα Κυριακή, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα όπλα που καταστράφηκαν είχαν δοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

Με υψηλής ακρίβειας πυραύλους Onyx

Το υπουργείο τόνισε ότι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν υψηλής ακρίβειας πυραύλους Onyx για να πλήξουν το αεροδρόμιο, μετά αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέστρεψε έναν πρόσφατα κατασκευασμένο αεροδιάδρομο στο κεντρικό αεροδρόμιο της Οδησσού.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο δήλωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν πύραυλο Bastion, που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ουκρανικά βομβαρδιστικά Su-24m πάνω από την περιοχή του Χάρκοβο.

Θάνατοι και τραυματισμοί αμάχων

Ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας σκότωσε και τραυμάτισε τους αμάχους της στη νότια περιοχή Χερσώνα, είπε η Ρωσία την Κυριακή, αφού σφυροκόπησε νότιες και ανατολικές περιοχές με πυραύλους, ενώ ορισμένοι άμαχοι απομακρύνθηκαν από ένα εργοστάσιο χάλυβα στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Μόσχα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο σε μια επίθεση εννέα εβδομάδων που ισοπέδωσε πόλεις, σκότωσε χιλιάδες πολίτες και αναγκάσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια να διαφύγουν στο εξωτερικό.

k8

Οι δυνάμεις της κατέλαβαν την πόλη Kherson, δίνοντάς τους βάση μόλις 100 χλμ. (60 μίλια) βόρεια της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας, και έχουν καταλάβει ως επί το πλείστον τη Μαριούπολη, τη στρατηγική ανατολική πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα.

Πυρά εκατέρωθεν

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις δυνάμεις της Ουκρανίας ότι βομβάρδισαν σχολείο, νηπιαγωγείο και νεκροταφείο στα χωριά Kyselivka και Shyroka Balka στην περιοχή Kherson, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA την Κυριακή.

Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία στην έκθεση, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...