Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Αργεντινή: Νέος Πρόεδρος της χώρας ο Χαβιέρ Μιλέι

Πλανήτης

Ο Χαβιέρ Μιλέι θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής, καθώς κέρδισε στις Εκλογές της Κυριακής τον υπουργό Οικονομίας, Σέρχιο Μάσα.

Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία να εφαρμόσει «θεραπεία σοκ» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής, η οποία είναι τρίτη οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Ο 53χρονος πολιτικός «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μάσα, ο οποίος είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.

Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκαν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης δήλωσε σε υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, πως τηλεφώνησε στον Μιλέι «για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη».

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε προεκλογικά ριζοσπαστικά μέτρα στο πλαίσιο θεραπείας-σοκ, μεταξύ άλλων την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, που διεμήνυσε πως θα περάσει από «αλυσοπρίονο» — δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών. Μολαταύτα προσέλκυσε στρώματα του πληθυσμού που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό (πλησιάζει το 150%), τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισεκ. δολάρια).

Η νίκη του Μιλέι θα μεταμορφώσει –πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής– και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος δηλώνει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, ενώ θα επιδιώξει στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.

Έχει ταχθεί σθεναρά εναντίον της άμβλωσης, δηλώνει υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

Έπειτα από τον πρώτο γύρο εξασφάλισε την υποστήριξη μερίδας της «κλασικής» δεξιάς, κάτι που ενδέχεται να μετριάσει κάπως το πολιτικό του πρόγραμμα.

Συγχαρητήρια από τον Τραμπ

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχάρη τον άκρως φιλελεύθερο οικονομολόγο Χαβιέρ Μιλέι, για την εκλογή του στην προεδρία της Αργεντινής.

«Όλος ο κόσμος παρακολουθούσε! Είμαι πολύ περήφανος για εσάς. Εσείς θα αλλάξετε τη χώρα σας και θα κάνετε την Αργεντινή ξανά μεγάλη», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ. στην κοινωνική του πλατφόρμα Truth.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Παραδέχθηκε ότι σκέφτηκε την αυτοκτονία – Η εξομολόγηση του Αμερικανού προέδρου

Για τις σκοτεινές στιγμές που έζησε το 1974 μετά τον θάνατο της πρώτης συζύγου του και της κόρης του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέ...

Οκλαχόμα: Νεκροί από ανεμοστρόβιλους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους σε ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν την Οκλαχόμα, όπου εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις προκλήθηκαν από...

Φόρτωση άρθρων...