Κυριακή
13 Οκτωβρίου 2024

ΠΟΥ: Αυξάνεται η απώλεια υγειονομικών στις φτωχότερες χώρες

Πλανήτης

Μειώνονται οι υγειονομικοί στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η τάση για νοσηλευτές και άλλο προσωπικό να εγκαταλείπουν τμήματα της Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας για καλύτερες ευκαιρίες σε πλουσιότερες χώρες στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την πανδημία αλλά έχει επιταχυνθεί έκτοτε.

Όλο και περισσότεροι υγειονομικοί χάνονται από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες, καθώς κάνουν προσπάθεια να αντιστηρίξουν τις δικές τους απώλειες προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, μερικές φορές ενεργητικών προσλήψεων, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Η τάση για νοσηλευτές και άλλο προσωπικό να εγκαταλείπουν τμήματα της Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας για καλύτερες ευκαιρίες σε πλουσιότερες χώρες στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την πανδημία αλλά έχει επιταχυνθεί έκτοτε, ανέφερε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται.

«Οι υγειονομικοί είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγειονομικού συστήματος, όμως 55 χώρες με μερικά από τα πιο ευάλωτα υγειονομικά συστήματα στον κόσμο δεν έχουν αρκετούς και πολλές χάνουν τους υγειονομικούς τους στη διεθνή μετανάστευση», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αναφερόταν σε έναν νέο κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ευάλωτων χωρών στον οποίο προστέθηκαν άλλες οκτώ χώρες αφότου δημοσιεύθηκε για τελευταία φορά το 2020. Αυτές είναι: Ρουάντα, Κομόρος, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ανατολικό Τιμόρ, Λάος, Τουβαλού και Βανουάτου.

Ο Τζιμ Κάμπελ, διευθυντής του τμήματος υγειονομικού εργατικού δυναμικού, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι διασφαλίσεις για τις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ είναι σημαντικές ώστε να «μπορέσουν να συνεχίσουν να ανοικοδομούν και να συνέρχονται από την πανδημία χωρίς πρόσθετη απώλεια εργαζομένων στη μετανάστευση».

Περίπου 115.000 υγειονομικοί πέθαναν από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότεροι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και κατάθλιψης, είπε. Σε ένδειξη της πίεσης που αντιμετωπίζουν, διαμαρτυρίες και απεργίες έχουν διοργανωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες αφότου ξέσπασε η πανδημία, πρόσθεσε, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να προστατεύσουμε το εργατικό δυναμικό αν θέλουμε να διασφαλίσουμε πως ο πληθυσμός θα έχει πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα», δήλωσε ο Τζιμ Κάμπελ.

Ερωτηθείς ποιες χώρες προσελκύουν περισσότερους εργαζομένους, είπε πως αυτές είναι οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ και οι χώρες του Κόλπου, πρόσθεσε όμως πως ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αφρικανικές χώρες έχει επίσης ενταθεί. Ο ΠΟΥ αναφέρει πως δεν τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης των εργαζομένων εάν η διαχείρισή της είναι κατάλληλη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 13 Οκτωβρίου

Γεγονότα 1905: Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. 1909: Εκτελείται ο Ισπανός αναρχικός και παι...

Λίβανος - ΟΗΕ: Ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε βάση των κυανόκρανων

Κυανόκρακροι στον νότιο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε μία από τις βάσεις της δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα, όπου Ισραήλ και Χεζμπολάχ βρίσ...

Φόρτωση άρθρων...