Τρίτη
23 Απριλίου 2024

State Department: Αυστηρή προειδοποίηση στον Ερντογάν για τους S-400

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ανένδοτος και επιμένει να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.

Πλανήτης

Σε αυστηρή προειδοποίηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ενδεχόμενο νέας αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 προχώρησε το State Department.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS περί απόκτησης δευτέρου πακέτου S-400 από την Ρωσία, εκπρόσωπος του του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε στην ΕΡΤ: «Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκιά με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που έχει ήδη αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νομού CAATSA.

Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».

Ερντογάν: Θα αγοράσω τους S-400 – Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είναι ανένδοτος και επιμένει να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία και δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα θα αγοράσει η Άγκυρα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS, τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως αυτή η κίνηση πυροδότησε τις αμερικανικές κυρώσεις και έκανε βαθύτερη τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Στην εκπομπή Face the Nation με τη Μάργκαρετ Μπρέναν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα η Άγκυρα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα αγοράσει. Να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια δεύτερη παρτίδα των S-400 θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Ακόμα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει πει επανειλημμένα πως η προώθηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλο τον κόσμο είναι το κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής, ουδέποτε στις συναντήσεις τους έγειρε ζητήματα με το ιστορικό της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Προειδοποίηση για διαρροή ραδιενέργειας σε ποταμό - Νερά πλημμυρών κατευθύνονται σε ορυχείο ουρανίου

Ρώσοι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας καθώς τα νερά της πλημμύρας πλησιάζουν σε ορυχείο ουρανίου στην περιοχή Κουργκάν στα βουν...

Σαν σήμερα - 23 Απριλίου

Γεγονότα 1920: Το Εθνικό Τουρκικό Συμβούλιο υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταλύει την κυβέρνηση του σουλτάνου Μεχμέτ ΣΤ' και δημοσίευει προσωρινό σύνταγμα. 1944: Εκλογές ...

Φόρτωση άρθρων...