Κυριακή
28 Απριλίου 2024

CNN: Μετά τα άρματα μάχης στην Ουκρανία θα ακολουθήσουν και μαχητικά αεροσκάφη;

Πλανήτης

Η απόφαση της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία έχει προχωρήσει περισσότερο από ό,τι πολλοί θεωρούσαν ρεαλιστικό πριν από μερικούς μήνες και αυτό ανοίγει ευλόγως και τη συζήτηση για το αν θα γίνει το ίδιο και με τα μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό αναφέρει σε ανάλυση του το CNN. 

«Με το αίτημά τους για παροχή τανκς από τη Δύση να ικανοποιείται, λοιπόν, τώρα οι Ουκρανοί ανανεώνουν τις δημόσιες εκκλήσεις τους, με επίκεντρο τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη», επισημαίνει το CNN

«Eνώ πέρυσι το Πεντάγωνο δήλωνε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών θα 'αύξανε περιορισμένα τις δυνατότητες της Ουκρανίας, αλλά με μεγάλο κίνδυνο', τώρα ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φίνερ, λέει ότι 'δεν έχουν αποκλείσει κάποια συγκεκριμένα συστήματα', συμπεριλαμβανομένων των F-16», αναφέρει το αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης.

Επίσης, η Ολλανδία προκάλεσε έκπληξη την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της είπε σε έναν βουλευτή που ρωτούσε για τα F-16 ότι «όταν πρόκειται για πράγματα που μπορεί να προμηθεύσει η Ολλανδία, δεν υπάρχουν ταμπού».

Το αμερικανικό μέσο τονίζει ότι  «όλες οι άλλες αποφάσεις για αποστολή όπλων στην Ουκρανία και αυτή για τα F-16 έχει να κάνει με την πολιτική».

Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί F-16, αλλά ο καγκελάριος τόνισε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη «δεν μπαίνουν στο τραπέζι».

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει καθόλου και δεν πρόκειται να αλλάξει», είπε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα τανκς Leopard 2 την Τετάρτη.

Πάντως, επειδή τα F-16 είναι αμερικανικά, όλα θα εξαρτηθούν από την άποψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία εμμένει προς το παρόν στο μότο ότι δίνει στην Ουκρανία ό,τι έχει ανάγκη και όχι απαραίτητα ό,τι θέλει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ιράκ: Άγρια δολοφονία TikToker έξω από το σπίτι της

Άγνωστος δράστης πυροβόλησε και σκότωσε έξω από το σπίτι της την Ιρακινή σταρ των κοινωνικών δικτύων Γκουφράν Σαουάντι, περισσότερο γνωστή ως Umm Fahad. Η επίθεση έλαβε χώρα το ...

Τραγωδία στην Αλάσκα: Ορειβάτες έπεσαν από ύψος 300 μέτρων – Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας

Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στο Εθνικό Πάρκο Ντενάλι στην Αλάσκα, καθώς ένας ορειβάτης έχασε τη ζωή του κι ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πτώση από ύψος περίπου 305 μέ...

Φόρτωση άρθρων...