Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

COP27: Η Αφρική κατηγορεί την Ευρώπη για ενεργειακή αποικιοκρατία

Πλανήτης

Aντιδράσεις ξεσηκώνει η εκστρατεία της Ευρώπης για φυσικό αέριο στην Αφρική. Οι αντιδράσεις εκφράστηκαν στη σύνοδο COP27 για την Κλιματική Αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.  

H Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόφασή της να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό ενεργειακό άρμα χρησιμοποιεί την ήπειρο ως «πρατήριο καυσίμων», αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην μείωση των ρωσικών εισαγωγών.  

Ωστόσο, αυτό εγκλωβίζει την Αφρική στην αναγκαστική χρήση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.
«Δεν θα δεχθούμε την ενεργειακή αποικιοκρατία», δήλωσε ο Μοχάμεντ Άντοου, εξέχων ακτιβιστής και διευθυντής της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια και το κλίμα Power Shift Africa, μιλώντας στην σύνοδο τη Δευτέρα.

Οι πλούσιες χώρες σχεδόν αναγκάστηκαν να συζητήσουν για πρώτη φορά τo  θέμα της αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, που επιταχύνθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις στο να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού έναντι της μετάβασης σε καθαρότερη ενέργεια.

Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται ταχέως και πριν από το 2030,για να έχει ο πλανήτης πιθανότητες να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αλλά οι πιθανότητες για την επίτευξη του στόχου δεν φαίνεται να είναι πολλές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Το Aνώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανατρέπει την καταδίκη του γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»

Ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων. Πρόκειται για μια εντυπωσι...

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Φόρτωση άρθρων...