Πέμπτη
07 Δεκεμβρίου 2023

COP27: Συμφωνία για πληρωμή των φτωχών χωρών που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή

Πλανήτης

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες ολοκλήρωσαν δύο εβδομάδες συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή νωρίς την Κυριακή με το κύριο επίτευγμά τους να είναι η συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα βοηθήσει τις φτωχές, ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της ρύπανσης που εκτοξεύεται από τα πλούσια έθνη που θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη.

Η απόφαση σχετικά με τις πληρωμές για τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, οι αναπτυσσόμενες χώρες πίεζαν για τις απώλειες και τις καταστροφές που υφίστανται, ζητώντας από τις πλούσιες, βιομηχανικές χώρες να παράσχουν αποζημίωση για το κόστος των καταστροφικών καταιγίδων, των κυμάτων καύσωνα και της ξηρασίας που τροφοδοτούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλούσιες χώρες είχαν από καιρό μπλοκάρει την ιδέα, από φόβο ότι θα μπορούσαν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία που συνήφθη στο Σαρμ ελ-Σέιχ λέει ότι τα έθνη δεν μπορούν να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνα για πληρωμές. Η συμφωνία καλεί μια επιτροπή με εκπροσώπους από 24 χώρες να εργαστεί τον επόμενο χρόνο για να υπολογίσει ποια ακριβώς μορφή πρέπει να λάβει το ταμείο, ποιες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν και πού πρέπει να πάνε τα χρήματα. Πολλές από τις άλλες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Επίσης, η εγκεκριμένη συμφωνία δεν περιείχε την αναφορά που ζητήθηκε από την Ινδία και ορισμένες άλλες αντιπροσωπείες για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης “όλων των ορυκτών καυσίμων”.

Αντίθετα, κάλεσε τις χώρες να λάβουν μέτρα προς «τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων», όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην «ενέργεια χαμηλών εκπομπών», προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους ότι άνοιξε την πόρτα στην αυξανόμενη χρήση φυσικού αερίου – ενός ορυκτού καυσίμου που οδηγεί τόσο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και σε εκπομπές μεθανίου.

Φρανς Τίμερμανς: Η συμφωνία δεν αποτελεί ικανοποιητικό βήμα

Η συμφωνία για το κλίμα που συμφωνήθηκε στην COP27 στην Αίγυπτο δεν είναι επαρκές βήμα προς τα εμπρός, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς, επικρίνοντας τη δέσμευση ορισμένων χωρών στις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας.

Όπως είπε δεν δεσμεύει τους μεγάλους ρυπαντές για να αυξήσουν και να επιταχύνουν τις περικοπές των εκπομπών τους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θάνατος Ελληνίδας στo Μπορντό: Για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» θα δικαστεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου

Με κατηγορίες όπως «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «πώληση αλλοιωμένων ή τοξικών τροφίμων» θα παραπεμφθεί σε δίκη ο ιδιοκτήτης του «Tchin Tchin» wine-bar στο Μπορντό της Γαλλίας. ...

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα - Αναφορές για πολλά θύματα, νεκρός ο δράστης (Videos&Photos)

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, υπάρχουν πολλά θύματα. Η αστυνομία, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στην πλα...

Η κυβέρνηση Σούνακ διαθέτει πλέον έναν υπουργό Παράνομης και έναν υπουργό Νόμιμης Μετανάστευσης

Yπουργός Παράνομης Μετανάστευσης της Βρετανίας ορίσθηκε ο Μάικλ Τόμλινσον, ενώ υπουργός Νόμιμης Μετανάστευσης ορίσθηκε ο Τομ Πέρσγκλοβ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού ...

Φόρτωση άρθρων...