Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον: «Είναι οδυνηρό να μην ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Συντηρητικών (Τόρις) ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά το μπαράζ παραιτήσεων στη βρετανική Κυβέρνηση. Η παραίτηση από την ηγεσία των Τόρις σηματοδοτεί και την απομάκρυνσή του από την Πρωθυπουργία της Βρετανίας. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτησή του το μεσημέρι με διάγγελμα έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον θα παραμείνει στην Πρωθυπουργία μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, που θα αναλάβει τη θέση του. Η επιλογή του νέου ηγέτη θα ξεκινήσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είναι οδυνηρό να μην ολοκληρώνω τη θητεία μου», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτηση του μετά από ένα τριήμερο μπαράζ παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και κομματικών στελεχών που τον καλούσαν να αποχωρήσει λόγω επανειλημμένων αστοχιών του στη διαχείριση σκανδάλων αλλά και αποδείξεων ότι προχώρησε σε ψευδείς δηλώσεις. Του διαγγέλματος του προηγήθηκε ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.

«Καλησπέρα σας» είπε ο Μπόρις Τζόνσον στην έναρξη του διαγγέλματος, εν μέσω χειροκροτημάτων. Όπως ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι η θέληση του κοινοβουλευτικού του κόμματος είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νέος ηγέτης και νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα διόρισε νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι την εκλογή του νέου ηγέτη.

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», είπε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πώς διαχειρίστηκε το Brexit και την πανδημία, όπως και την εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία ήταν η γρηγορότερη στην Ευρώπη. Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στη στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Παραδεχόμενος ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, δήλωσε «λυπημένος που εγκαταλείπει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει ακόμη».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι προσπάθησε να πείσει τους συναδέλφους του ότι αλλάζοντας τους ηγέτες θα ήταν πολυτέλεια, αλλά απέτυχε να τους πείσει.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη σύζυγό του Κάρι, τα παιδιά του, την οικογένειά του, τους δημοσίους υπαλλήλους και το προσωπικό που τον βοήθησαν και την ομάδα ασφαλείας, που όπως είναι, είναι η μόνη ομάδα που δεν κάνει διαρροές. «Πάνω απ' όλα, θέλω να ευχαριστήσω εσάς, το Βρετανικό λαό», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η το μέλλον της Βρετανίας θα είναι λαμπρό. 

Εν μέσω χειροκροτημάτων, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στο ποσοστό που κατέκτησε το κόμμα του στις Εκλογές. «Ήταν δουλειά μου και το καθήκον μου και υποχρέωσή μου να συνεχίσω το 2019», ανέφερε, κάνοντας αναφορές στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις ενέργειες κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη μάχη σας για την ελευθερία για όσο χρειαστεί», είπε απευθυνόμενος στον λαό της Ουκρανίας. 

Αναφορά έκανε και στις ευκαιρίες που δίδονται στους Βρετανούς. «Πρέπει σε κάθε μέρος να προσπαθούμε», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα του θα είναι η πιο εύπορη στην Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι λάθος να αλλάζουν οι κυβερνήσεις ενώ φέρνουν αποτελέσματα, ενώ και στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του πάει καλά.

«Κανένας δεν είναι αμετακίνητος στην πολιτική. Θα υπάρχει επόμενος ηγέτης που θα οδηγήσει αυτή τη χώρα σε δύσκολους καιρούς και θα συνεχίσει την περικοπή των φόρων για να μπορεί να δημιουργεί εισόδημα στη Βρετανία. Και λέω στον επόμενο ηγέτη ότι θα δώσω όση περισσότερη υποστήριξη μπορώ».

Νωρίτερα, πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε ότι ο Τζόνσον μίλησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών, την λεγόμενη «Επιτροπή 1922» η οποία είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι και συμφώνησε να παραιτηθεί. Ο νέος ηγέτης των συντηρητικών αναμένεται ότι θα οριστεί μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και είναι η διάσκεψη του κόμματος.

Πολλοί θεωρούν ότι η παραίτηση του Τζόνσον είναι ελιγμός για να διατηρηθεί στην πρωθυπουργία. Ωστόσο εκφράζονται έντονες αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει μέχρι τότε να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λόγω των αντιδράσεων που θα υπάρξει από τους βουλευτές. Άλλωστε, πέραν των στελεχών της κυβέρνησης, παραιτήθηκε και το 1/3 του συνόλου των βουλευτών που κατείχαν μη υπουργικές θέσεις.

Δείτε το διάγγελμα του Βρετανού Πρωθυπουργού:

Πώς θα εκλεγεί ο νέος Πρωθυπουργός – Αναλυτικά οι διαδικασίες

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής.

  • Οι υποψήφιοι που θέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία - και θα μπορούσαν να είναι πολλοί - πρέπει να προταθούν από δύο άλλους συντηρητικούς βουλευτές.
  • Οι συντηρητικοί βουλευτές διεξάγουν στη συνέχεια αρκετούς γύρους ψηφοφοριών για να μειώσουν τους υποψηφίους. Κάθε φορά που καλούνται να ψηφίσουν τον ευνοούμενο τους υποψήφιο σε μυστική ψηφοφορία το άτομο με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται.
  • Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να απομείνουν δύο υποψήφιοι. Προηγουμένως, οι ψηφοφορίες πραγματοποιούνταν την Τρίτη και την Πέμπτη.
  • Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι τίθενται στη συνέχεια σε ταχυδρομική ψηφοφορία του ευρύτερου Συντηρητικού Κόμματος, με τον νικητή να ορίζεται ο νέος αρχηγός.
  • Ο αρχηγός του κόμματος με την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ο de facto Πρωθυπουργός. Δεν χρειάζεται να προκηρύξει πρόωρες Εκλογές, αλλά έχει τη δύναμη να το κάνει.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία

Σύμφωνα με το Reuters, η διάρκεια της κούρσας ηγεσίας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσα άτομα θέτουν υποψηφιότητα. Η Τερέζα Μέι αναδείχθηκε επικεφαλής του κόμματος λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον το 2016 και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αποχώρησαν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Τζόνσον αντιμετώπισε τον πρώην υπουργό Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, στον δεύτερο γύρο των Εκλογών των Συντηρητικών για να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι το 2019 και ανέλαβε καθήκοντα δύο μήνες αφότου η Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκτοξεύτηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες το 2023 - Έφτασαν τα 2,44 τρισ. δολάρια, η θέση της Ελλάδας

Σε τροχιά ανόδου για πρώτη φορά από το 2009 είναι οι αμυντικές δαπάνες, όχι μόνο μεταξύ των χωρών με τους μεγάλους στρατούς, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και στην Αφρική, ...

Σαν σήμερα - 24 Απριλίου

Γεγονότα 1704: Εκδίδεται η «News Letter» στην Βοστόνη, η πρώτη εφημερίδα στις ΗΠΑ 1800: Ιδρύεται η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Τζον Άνταμς 1877: Έναρξ...

Φόρτωση άρθρων...