Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Deutsche Welle: Μπορεί ο Ιμάμογλου να νικήσει τον Ερντογάν;

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να είναι αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επερχόμενες Εκλογές στην Τουρκία.

Από δήμαρχος της συνοικίας Μπεϊλικντουζού της Κωνσταντινούπολης ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγινε ευρύτερα γνωστός όταν ανακοινώθηκε -προς έκπληξη όλων- η υποψηφιότητά του από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP ότι θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Πόλης.

Παρά τις προβλέψεις για ήττα, ο Ιμάμογλου πέτυχε μεγαλειώδη νίκη αλλά και τον σεβασμό πολλών Τούρκων, αποδεικνύοντας πως η τουρκική δημοκρατία εξακολουθεί να λειτουργεί και ότι το κυβερνών ΑΚΡ μπορεί να ηττηθεί σε Εκλογές. 

Υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου ή Ιμάμογλου;

Περίπου πέντε μήνες πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές τον Μάιο, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην εκλογική μάχη κατά του Ερντογάν. Η υποψηφιότητά του ωστόσο κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, προφανώς επειδή και ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος.

Εκτός αυτού ο Ιμάμογλου απειλείται με πολιτική απαγόρευση. Αφορμή είναι η εξύβριση μελών της εκλογικής επιτροπής. Μετά την ακύρωση της εκλογικής του νίκης στην Κωνσταντινούπολη το 2019, είπε: «Αυτοί που ακύρωσαν τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ανόητοι».

Εξαιτίας αυτής της δήλωσης, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2022. Τώρα το Εφετείο καλείται να αποφανθεί αν θα παραμείνει δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, αν θα εκτίσει την επιβληθείσα ποινή ή αν θα του επιτραπεί να ασχολείται και στο μέλλον με την πολιτική.

Είτε του επιβληθεί πολιτική απαγόρευση είτε όχι, ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα παραμείνει πολιτικός με μεγάλη επιρροή τις επόμενες δεκαετίες. Εκτός αυτού θα μπορούσε να ωφεληθεί από μια πολιτική απαγόρευση, όπως ακριβώς η ακύρωση της εκλογής του ως δημάρχου τον βοήθησε να διευρύνει ακόμα περισσότερο τη διαφορά με τον αντίπαλό του. Όμως ο δρόμος που έχει μπροστά του μοιάζει μακρύς και δύσβατος.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το όνομα του προεδρικού υποψηφίου (των έξι κομμάτων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης) θα ανακοινωθεί πιθανόν κάποια στιγμή το Φεβρουάριο. Η εξακομματική συμμαχία επιδιώκει να εκπονήσει ένα ενιαίο πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου. Ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπ...

ΗΠΑ: Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές πολιτείες– Τουλάχιστον 5 νεκροί (Photos)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ορισμένων από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που σάρωσαν τις μεγάλες πεδιάδες των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ...

Φόρτωση άρθρων...