Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Δήμαρχος Λονδίνου: Να βρεθεί τρόπος το Λονδίνο και η Αθήνα να μοιράζονται κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλεί το βρετανικό μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ο Σαντίν Καν αναφέρει για πρώτη φορά ότι «κάποια από τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στο Λονδίνο».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, δεν θα ήθελε το Λονδίνο να «χάσει» όλα τα γλυπτά. Γι' αυτό, η πρότασή του είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Βρετανία και η Ελλάδα «να τα μοιράζονται».

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της επανένωσης των Γλυπτών, ο 52χρονος πολιτικός των Εργατικών απάντησε πώς θεωρεί «ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με αντικείμενο τα Ελγίνεια μάρμαρα (sic) ώστε να μοιραζόμαστε μερικά από αυτά». «Προφανώς και θέλω οι Λονδρέζοι να μπορούν να βλέπουν τα Ελγίνεια, αλλά δεν βλέπω γιατί το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση, η ελληνική κυβέρνηση και το αθηναϊκό μουσείο δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μοιράζονται αυτά τα πραγματικά υπέροχα Μάρμαρα.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρέπει όλα τα εκθέματα που βρίσκονται μόνο στο Βρετανικό Μουσείο να μένουν μόνο στο Λονδίνο. Βρίσκω ιδιαίτέρως ελκυστική την ιδέα της συνεργασίας με τους φίλους μας στην Αθήνα, της συνεργασίας των κυβερνήσεών μας. Και πραγματικά συγχαίρω τον Τζορτζ Όσμπορν για την ηγετική στάση που επιδεικνύει σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολύ ενθαρρύντικό αυτό».

«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι πολίτες της Αθήνας, οι πολίτες της Ελλάδας, δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να δουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Και νομίζω ότι είναι εφικτό, δεν είναι ακατόρθωτο, για τις κυβερνήσεις των χωρών μας, για το βρετανικό μουσείο και για το μουσείο της Αθήνας να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής και για την Αθήνα και για το Λονδίνο, θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βρετανία», ανέφερε ο Σαντίκ Καν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ έγινε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) στην επαρχία Χουαλιέν της ανατολικής Ταϊβάν, ανακοίνωσε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. Μέχρι τώρα δε...

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για να διακόψουν τη βοήθεια των ΗΠΑ

Βομβαρδισμούς σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ουκρανίας πραγματοποίησαν οι Ρώσοι με σκοπό να διακόψουν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές σιδηροδρομ...

Φόρτωση άρθρων...