Ανάμεσα στις δολοφονίες πολιτικών προσώπων που συγκλόνισαν τον κόσμο ήταν του προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι αλλά και του Πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε.

Εκτός όμως από εκείνους οι δολοφονίες πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εξακολουθούν να συγκινούν. Πολλοί από τους δολοφόνους παραμένουν άγνωστοι ή ασύλληπτοι.

Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που πάγωσε η Αμερική και ολόκληρος ο κόσμος. Ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός χτυπημένος από μία σφαίρα στο κεφάλι.

Η αστυνομία και το FBI θεώρησαν ως βασικό ύποπτο τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι ήταν ένας φανατικός ακροδεξιός, πρώην πεζοναύτης, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε μπροστά στις κάμερες

Ούλοφ Πάλμε

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986.

Ο Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες. Έτσι έγινε και τη νύχτα που τον δολοφόνησαν. Γύρω στα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 1986, επέστρεφε πεζός μαζί με τη σύζυγο του Lisbet, από έναν κινηματογράφο.

Το όπλο του εγκλήματος δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια δεν προέκυψαν νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Μαχάτμα Γκάντι

Ο πολιτικός που δίδαξε ήθος και πέρασε στην ιστορία ως επαναστάτης ακτιβιστής ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι.

Η «Μεγάλη Ψυχή» με τον ασκητικό βίο και τους αγώνες του για ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία που εφάρμοσε την περίφημη «παθητική αντίσταση» συγκλόνισε όλον τον κόσμο τόσο με τη ζωή του όσο και με το θάνατο του.

Κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής σε ναό Ινδουιστών, ο Γκάντι δολοφονήθηκε από τον Ναθουράμ Γκόντσε, Ινδό εθνικιστή και φανατικό ομόθρησκό του βυθίζοντας στο πένθος μια ολόκληρη χώρα.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η φράση σύμβολο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ « έχω ένα όνειρο» κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας διαμαρτυρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 1963 πέρασε στην ιστορία.

Ο αφροαμερικανός ιερέας εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων και ήταν προφητικός ακόμα και για το θάνατο του. «Μπορεί εγώ να μην είμαι μαζί σας αλλά θέλω να ξέρετε ότι εκείνη τη νύχτα θα φτάσουμε στη γη της επαγγελίας» είχε υποστηρίξει.

Το 1968 ενώ σχεδίαζε την «πορεία των φτωχών» προς την Ουάσιγκτον δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου, από τον Τζέιμς Ρέι δραπέτη των φυλακών. Τον είχε πυροβολήσει με μια καραμπίνα «Ρεμινγκτον» από το παράθυρο του απέναντι πανδοχείου.

Δείτε το βίντεο του MEGA: