Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Κιμ – Ποια ανταλλάγματα περιλαμβάνει η συμφωνία

Συμφωνία φαίνεται να επήλθε ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κιμ Γιονγκ Ουν για την ανταλλαγή τροφίμων και άλλων αγαθών που χρειάζεται η Βόρεια Κορέα με όπλα που χρειάζεται η Ρωσία. Αυτό αναφέρεται στα στοιχεία, τα οποία έχει στην διάθεσή του ο Λευκός Οίκος.

Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ συνήψαν σχετική συμφωνία, όπως αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κίρμπι, υποστήριξε χθες, ότι «ως μέρος αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, η Ρωσία θα λάβει πάνω από 20 είδη όπλων και πυρομαχικών από την Πιονγιάνγκ».

«Παραμένουμε ανήσυχοι ότι η Βόρεια Κορέα θα παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Έχουμε νέες πληροφορίες ότι η Ρωσία επιδιώκει ενεργά να αποκτήσει πρόσθετα πυρομαχικά από την Πιονγκιάνγκ».

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση με την κατάσταση να επιδεινώνεται, από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες του να ενισχύσει τον κρατικό έλεγχο για τη γεωργία και να λάβει πολλά μέτρα για την αύξηση της παραγωγής σιτηρών. Μέχρι τώρα, όμως η κατάσταση παραμένει δραματική.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του Σλοβάκου Ασότ Μκρτίτσεφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να διευκολύνει συμφωνίες όπλων μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ότι προμήθευε με όπλα την παραστρατιωτική ομάδα «Wagner» (ιδιωτικό στρατό του Πούτιν) όπως και τους Ρώσους που πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς.

Πάντως, οποιαδήποτε συμφωνία όπλων με τη Ρωσία θα αποτελούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τα οποία απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να εξάγει ή να εισάγει όπλα από άλλες χώρες.

Το BBC υπενθυμίζει ότι, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα - εκτός από τη Ρωσία και τη Συρία - που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των ελεγχόμενων από τη Μόσχα εδαφών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ - Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής ή στην Τσεχία, αλλά εάν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τό...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...