Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Η Ε.Ε. ετοιμάζει «μαύρη λίστα» διεφθαρμένων για να αποφύγει νέο Qatargate

Προτάσεις παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την πάταξη της διαφθοράς στο μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για μια «μαύρη λίστα» για την τιμωρία ατόμων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατηγορούνται για διαφθορά παγκοσμίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διέπραξαν «σοβαρές πράξεις διαφθοράς» θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να δεσμεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους απαγορεύεται η είσοδος στο μπλοκ.

Τα σχέδια θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις είναι παρόμοιες με την πράξη Μαγκνίτσκι των ΗΠΑ, έναν νόμο βάσει του οποίου η Ουάσιγκτον τιμωρεί ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε διαφθορά ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νόμος πήρε το όνομά του από τον Ρώσο δικηγόρο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος πέθανε σε ρωσική φυλακή κατά την προφυλάκισή του το 2009 εν μέσω καταγγελιών για κακομεταχείριση.

Ο νέος μηχανισμός των Βρυξελλών θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κυρώσεις "όταν οι πράξεις διαφθοράς επηρεάζουν σοβαρά ή κινδυνεύουν να επηρεάσουν τους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (της Ευρωπαϊκής Ένωσης)", ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

"Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: η Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις σε όσους εμπλέκονται σε διαφθορά, όπου κι αν συμβαίνει αυτό", δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζοζέπ Μπορέλ.

Οι σοβαρές πράξεις διαφθοράς που περιλαμβάνονται στον ορισμό της επιτροπής είναι η δωροδοκία δημόσιου λειτουργού και η υπεξαίρεση δημόσιων πόρων, ιδίως σε μια χώρα που θεωρείται μη συνεργάσιμη σε φορολογικά θέματα ή που δεν καταπολεμά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

"Οι ύπουλες πράξεις διαφθοράς μπορούν επίσης να απειλήσουν την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια, επιτρέποντας την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και άλλα εγκλήματα. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής μας και να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά παγκοσμίως", δήλωσε ο Μπορέλ.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Τζούροβα, δήλωσε ότι οι προτάσεις είναι παρόμοιες με άλλες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατά ρωσικών προσώπων που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν στοχεύουν σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε ήδη στα τέλη του 2020 έναν μηχανισμό που επιβάλλει κυρώσεις σε άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σε όλο τον κόσμο.

Ένα άτομο θα προστίθεται στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής προτείνει επίσημα ένα όνομα, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη.

Οποιοσδήποτε βρεθεί στο στόχαστρο θα μπορεί να προσβάλει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χάος στα βρετανικά αεροδρόμια: Μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο διαβατηρίων λόγω τεχνικού προβλήματος

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας, καθώς σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω τεχνικού προβλήματος. Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, κα...

Αυστραλία: Χειροπέδες σε πέντε εφήβους συνεργάτες του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε εκκλησία στο Σίδνεϊ

Συνελήφθησαν πέντε έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών από την αστυνομία της Αυστραλίας μετά από μεγάλη επιχείρηση σε περιοχή του Σίδνεϊ σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία τη...

Φόρτωση άρθρων...