Τετάρτη
22 Μαΐου 2024

Λύση ανάγκης για την Ε.Ε.: H Νορβηγία πρόθυμη να βοηθήσει στην έλλειψη φυσικού αερίου

Οικονομία

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, φαίνεται πως βρέθηκε λύση ανάγκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Νορβηγία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην έλλειψη φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερα πρόθυμοι εμφανίστηκαν την Πέμπτη οι αξιωματούχοι της Νορβηγίας, να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το πλήγμα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου μετά τις κινήσεις της Μόσχας, με τις περικοπές.

Αναλυτικά, εκπρόσωποι της σκανδιναβικής χώρας δήλωσαν σήμερα ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Και όλα αυτά, παρόλο που η Νορβηγία -ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης- έχει ήδη την ικανότητα να καλύψει το κενό που αφήνει η Ρωσία, όπως επισημαίνει το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχει οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού, έχει ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στο χείλος του γκρεμού και έχει αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης, δημιουργώντας την ανάγκη για επείγουσες προτάσεις για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου» είπε ο Πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με εταιρείες φυσικού αερίου προκειμένου να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πουλάει φυσικό αέριο η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Νορβηγία: Τεράστια έσοδα από τις αυξημένες εξαγωγές, αλλά και όλεθρος για ορισμένες ενεργειακές εταιρείες

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν κατά 250% ή και περισσότερο το περασμένο έτος, ενίσχυσαν απότομα τα έσοδα της Νορβηγίας από τις εξαγωγές, αλλά δημιούργησαν όλεθρο για τις ενεργειακές εταιρείες που έχουν παγιδευτεί στη δίνη.

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία. Για την Ευρώπη, ο ρωσικός ισχυρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόσχημα.

Η Νορβηγία αναμένεται να παραγάγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, όπως ανέφερε το Interfax. Ενδεικτικά, το 2021 η Ρωσία είχε εξαγάγει περίπου 150 bcm στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολύ μεγάλο το ρίσκο της αύξησης της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ιδιώτες παρόχους, λέει η Νορβηγία

Οι σημερινές συνομιλίες του Νορβηγού Πρωθυπουργού αφορούσαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τις αντισυμβαλλόμενες πλευρές, ειδικά μετά την κατάρρευση μιας σειράς ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας, λόγω των εμποδίων που τους επέβαλαν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετακύλιση ολόκληρου του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές.

«Στο σημερινό επίπεδο τιμών είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους περισσότερους ιδιώτες παίκτες. Έτσι, από τη μία πλευρά είναι ζήτημα μηχανισμών τιμολόγησης και από την άλλη ζήτημα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να λύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oeyvind Eriksen, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Aker BP.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι είδους θα είναι αυτή η λύση».

Ειδική ομάδα για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης

Η Equinor, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πέμπτης «χρήσιμη» και είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε επαφή με την κυβέρνηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι πούλησε περίπου το μισό από το φυσικό της αέριο μέσω διμερών συμβάσεων και το άλλο μισό στην αγορά spot.

Όπως δήλωσαν αμφότερες οι πλευρές την Τετάρτη, Νορβηγία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα, με τη νορβηγική αντιπροσωπεία να θέτει επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην Ε.Ε., σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο Oleg Aksyutin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, δήλωσε σε συνέδριο στη Ρωσία ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα επεκτείνει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Πληρωμές αναδρομικών άμεσα μόνο για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει δικαστικά

«Οποιαδήποτε απόφαση των δικαστηρίων εμείς τη σεβόμαστε». «Για τους ανθρώπους που δεν έχουν προσφύγει, σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε η υπουργός Εργασίας.

Φόρτωση άρθρων...