Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Έφυγε ο πατέρας της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου

Πλήρης ημερών, στην ηλικία των 95 ετών, έφυγε πρόσφατα από την ζωή ο Χάρι Μάρκοβιτς (Harry Markowitz). Ο κάτοχος του νομπέλ στα οικονομικά ο οποίος άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στη χρηματοοικονομική (finance) με την Σύγχρονη Θεωρία Χαρτοφυλακίου (Modern Portfolio Theory).

Ο γεννηθείς το 1927 από Εβραίους γονείς, Χάρι Μάρκοβιτς, ξεκίνησε τις σπουδές του, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη φυσική και τη φιλοσοφία. Ομως, αργότερα στράφηκε στα οικονομικά, ενσωματώνοντας τα μαθηματικά.

Ο Μάρκοβιτς δεν ήταν ικανοποιημένος με το μοντέλο της τωρινής αξίας για την επιλογή μετοχών που χρησιμοποιείτο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και την δεκαετία του 1950 γιατί δεν λάμβανε υπόψη το ρίσκο. Αυτό ακριβώς τον οδήγησε στη διατύπωση μιας νέα θεωρίας για την διαχείριση χαρτοφυλακίων που χρησιμοποιούν τα διάφορα μοντέλα μέχρι σήμερα. Το επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε στη Journal of Finance γι’ αυτό το θέμα το 1952 έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Ο ίδιος δούλεψε για την RAND Corporation και έλαβε το Ph.D στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1954 με θέμα της διατριβής του την σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου. Εν συνεχεία δίδαξε στο Baruch College στη Ν. Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Εκτός από την θεωρία χαρτοφυλακίου, ο νομπελίστας έκανε επίσης έρευνα στις μεθόδους sparse matrix και στην γλώσσα προγραμματισμού SIMSCRIPT.

 

Πηγή: euro2day.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο

«Η Τζιλ και εγώ στέλνουμε θερμές ευχές στις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο καθώς γιορτάζουν το Πάσχα» αναφέρει σε δήλωσή του για το ελληνορθόδοξο Πάσχα ο Αμερικ...

Ρωσία: Ο Πούτιν ζήτησε να ξεκινήσουν να εξασκούνται στρατιώτες στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Τη διεξαγωγή «στο άμεσο μέλλον» στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν...

Φόρτωση άρθρων...