Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Εμπλοκή των ΗΠΑ με στήριξη στο Ισραήλ σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου

Πλανήτης

Τις προηγούμενες ημέρες φαινόταν ότι η αντεπίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα θα ξεκινούσε είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο. Ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει ορισμένες προθεσμίες στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τις προθεσμίες να λήγουν το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ η ισραηλινή αεροπορία είχε ανοίξει το δρόμο με βομβαρδισμούς αρκετών ημερών. 

Ωστόσο, η επικείμενη χερσαία επιχείρηση δεν έγινε ποτέ, αναφέρει σε ανάλυσή της η Jerusalem Post παραθέτοντας τους λόγους καθυστέρησής της.
Όπως αναφέρει διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν αυτήν την καθυστέρηση, με πηγές να αναφέρουν στην ισραηλινή εφημερίδα ότι ένας λόγος ήταν η αυξανόμενη ανησυχία ότι η Χεζμπολάχ περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα δεσμεύονταν στη Γάζα για να ανοίξουν ένα πλήρες μέτωπο στο Βορρά.

Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ δεν συμμετείχε στην έναρξη του πολέμου το πρωί του Σαββάτου και κράτησε τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αρκετά χαμηλό κατώφλι δεν αποδεικνύει ότι αποθαρρύνεται, αλλά αποτελεί μέρος μιας περίτεχνης παραπλάνησης για να δελεάσει τον ισραηλινό στρατό με μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παρόμοιο με αυτό που απέσπασε η Χαμάς στο νότο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Ακόμα, προσθέτουν ότι δεν θα εμποδίσει τον ισραηλινό στρατό να εισβάλει στη Γάζα, αλλά μπορεί να έχει προκαλέσει καθυστέρηση για να βολιδοσκοπηθούν καλύτερα οι προθέσεις της Χεζμπολάχ καθώς και να ενισχυθούν περαιτέρω οι βόρειες δυνάμεις σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.

Η στρατηγική κατά της Χαμάς

Ενώ η επίτευξη στρατηγικής αιφνιδιασμού θα ήταν αδύνατη δεδομένου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ο ισραηλινός στρατός θα ήθελε επίσης να επιτύχει τουλάχιστον έναν τακτικό αιφνιδιασμό εναντίον της Χαμάς, κάτι που απαιτεί σχεδιασμό.

Ένας αριθμός άλλων παραγόντων καθυστέρησης θα μπορούσε να είναι η πίεση των ΗΠΑ να αποφευχθούν απώλειες αμάχων, οι εγχώριες ανησυχίες για τους ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και η παροχή περισσότερου χρόνου στους Παλαιστίνιους για εκκένωση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ανταπόκριση των ΗΠΑ και του κόσμου μέχρι σήμερα. Επί του παρόντος, το Ισραήλ αισθάνεται τεράστια υποστήριξη και σαν να έχει περισσότερο χρόνο να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς. 

Αντίθετα, σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης θα εκτοξευτούν οι αριθμοί νεκρών στον άμαχο πληθυσμό, με αποτέλεσμα να υπάρξει ισχυρή πίεση των ΗΠΑ και του κόσμου να σταματήσουν.

Η Jerusalem Post αναφέρει ότι επιβεβαίωσε από πολλές πηγές ότι κανείς δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα συμβεί στη Γάζα αφού ο ισραηλινοί στρατοί υποτίθεται ότι θα ανατρέψει την εξουσία της Χαμάς.

Το δημοσίευμα προσθέτει μόνο μετά τον πόλεμο θα μάθουμε αν αυτός ο επιπλέον χρόνος ξοδεύτηκε σοφά για να δημιουργηθεί ένα πιο έξυπνο και αποτελεσματικό σχέδιο χερσαίας επίθεσης ή αν η καθυστέρηση θα θεωρηθεί ότι χάθηκε πολύτιμες μέρες για να «αλλάξει η πραγματικότητα στη Γάζα» και να αποφευχθούν μελλοντικές βραχυπρόθεσμες επιθέσεις της Χαμάς.

Αξιωματούχος του Ισραήλ: «Βλέπει» εμπλοκή των ΗΠΑ σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου στη Γάζα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί σε σημείο όπου το Ιράν και η Χεζμπολάχ συμμετάσχουν για λογαριασμό της Χαμάς», προέβλεψε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι.

Όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεοπτική ενημέρωση, ο Τζάτσι Χανέγκμπι επισήμανε ότι υπήρχαν δράσεις υποστήριξης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι οποίες περιελάμβαναν ναυτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και μια δημόσια προειδοποίηση προς τη λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και προς την Τεχεράνη να μείνουν έξω από τον πόλεμο.

«Έκανε σαφές στους εχθρούς μας ότι αν φανταστούν ακόμη και να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ, θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή εδώ», είπε ο Χανέγκμπι και πρόσθεσε:  «Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο του... Μια αμερικανική δύναμη είναι εδώ και είναι έτοιμη», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ισραηλινό ΥΠΕΞ: «Καταρρίπτουμε τους τρεις μύθους γύρω από την εκκένωση της Γάζας»

Τρεις μύθους για την εκκένωση της Γάζας παρουσιάζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε βίντεο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ με το βίντεό του καταρρίπτει, όπως αναφέρει, την παραπληροφόρηση γύρω από την εκκένωση αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό, λέγοντας ότι η χώρα προειδοποίησε τον άμαχο πληθυσμό πριν από τους βομβαρδισμούς.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να χτυπήσει ανθρώπους που εκκενώνουν την περιοχή»

Το υπουργείο αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν χτυπά τον πληθυσμό που εκκενώνει τη Γάζα, ενώ έδωσε περισσότερες από 24 ώρες για την εκκένωση. Στο σημείο αυτό το υπουργείο παραθέτει ηχητικό μήνυμα στο οποίο κάτοικος της Γάζας λέει ότι η Χαμάς εμποδίζει την εκκένωση.

«Η Χαμάς προστατεύει τους αμάχους της»

Η Χαμάς, αναφέρει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, εμποδίζει την εκκένωση στο πλαίσιο της μεθόδου «ανθρώπινης ασπίδας» και προσθέτει «Η Χαμάς είναι ο ISIS».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αμετακίνητη η Σιλιάνοφσκα – «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα “Μακεδονία”»

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη ...

Ιταλία: Ισόβια σε μητέρα που εγκατέλειψε την 18 μηνών κόρη της και πέθανε από αφυδάτωση

Η Ιταλίδα Αλέσια Πίφερι καταδικάσθηκε σε ισόβια από το δικαστήριο του Μιλάνου για την εγκληματική εγκατάλειψη της κόρης της, μέσα στο σπίτι, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του μωρού,...

Φόρτωση άρθρων...