Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Εμβολιασμός: Κάθε χρόνο προλαμβάνονται 4-5 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως

Επένδυση για την προστασία του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα των υγειονομικών συστημάτων αποτελεί ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης τονίζει την σημασία της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού στα διαθέσιμα εμβολιαστικά προγράμματα.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (23-29 Απριλίου 2023) ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει τη σημασία της αναπλήρωσης των δόσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας.

Από τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ και της UNICEF, υπολογίστηκε ότι μέχρι το 2021 λόγω της COVID-19, 25 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τις δόσεις για εμβόλια που σώζουν ζωές όπως διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP3), ιλαράς, πολιομυελίτιδας και μηνιγγίτιδας.

Σημαντικό έλλειμμα παρατηρήθηκε και στον ΗPV εμβολιασμό των εφήβων – δεδομένα από τις HΠΑ δείχνουν μείωση της τάξης του 24% για το 2020 σε σχέση με το 2019. Λαμβάνοντας υπόψη και τον εμβολιασμό των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμήθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, χάθηκαν 37,1 εκατομμύρια δόσεις συνιστώμενων εμβολίων σε σύγκριση με το 2019.

Ακόμα, θα πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, καθώς χάρη στον εμβολιασμό σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές έχουν σωθεί μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω σε 33 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φουρτούνα στα κανάλια της Βενετίας: Συγκρούσεις κατοίκων με την Αστυνομία για το εισιτήριο των 5 ευρώ (Videos&Photos)

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Βενετία μεταξύ της Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά του αμφιλεγόμενου μέτρου του εισιτηρίου εισόδου στην πόλη. Το εισιτήριο αφορά τους επισκέπτες που θα μείν...

Σαν σήμερα - 26 Απριλίου

Γεγονότα 1336 - Ο Πετράρχης ανεβαίνει στο όρος Βαντού. 1478 - Οι Πάτσι επιτίθενται κατά του Λαυρέντιου των Μεδίκων και σκοτώνουν τον αδελφό του, Τζουλιάνο των Μεδίκων, κατά τ...

Φόρτωση άρθρων...