Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες προειδοποιούν για «ιό ζόμπι» που εντόπισαν στη Σιβηρία (Photo)

Πλανήτης

Τη δημόσια υγεία απειλεί ένας παγωμένος «ιός ζόμπι» με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Επιστήμονες από τη Γαλλία αναβίωσαν στο εργαστήριο έναν «ιό ζόμπι» που εντόπισαν σε παγωμένη λίμνη της Σιβηρίας και ανέφεραν ότι εάν επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων, ενδέχεται να απελευθερωθούν αρρώστιες που θα απειλήσουν τη δημόσια υγεία, προκαλώντας νέες πανδημίες.

Ο μικροβιολόγος Jean-Marie Alempic από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και η ομάδα του δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήγαγαν στο Science Alert, όπως αναφέρει το nypost.

«Η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο καταστροφική στην περίπτωση ασθενειών των φυτών, των ζώων ή του ανθρώπου που προκαλούνται από την αναβίωση ενός αρχαίου άγνωστου ιού», αναφέρει η έρευνα.

Σύμφωνα με την μελέτη, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την απόψυξη τεράστιων περιοχών του μόνιμα παγωμένου εδάφους, με αποτέλεσμα την «απελευθέρωση οργανικής ύλης παγωμένης για έως και ένα εκατομμύριο χρόνια», συμπεριλαμβανομένων δυνητικά επιβλαβών παθογόνων.

«Μέρος αυτής της οργανικής ύλης αποτελείται από αναζωογονημένα κυτταρικά μικρόβια (προκαρυώτες, μονοκύτταροι ευκαρυώτες) καθώς και ιούς που παρέμειναν αδρανείς από την προϊστορική εποχή», αναφέρουν ακόμη.

Σε μια παγωμένη λίμνη της Σιβηρίας στη Ρωσία βρήκαν παγιδευμένο έναν ιό που υπήρχε πριν από 50.000 χρόνια και φαίνεται να ήταν διαδεδομένος, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλα σημεία στην περιοχή, όμως σε τρίχωμα μαμούθ.

Του έδωσαν το όνομα «ιός της Πανδώρας» (Pandoravirus), με το νέο στέλεχος να αποτελεί έναν από τους 13 ιούς που εντοπίστηκαν το 2013 και προέρχονται από την προϊστορική εποχή.

Οι «ιοί ζόμπι» που ανακαλύφθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να είναι μολυσματικοί και αποτελούν «απειλή για την δημόσια υγεία», έτσι, αν υπάρξει διασπορά τους, ενδέχεται να προκληθεί νέα πανδημία, είτε μεταξύ των ανθρώπων, είτε επηρεάζοντας το οικοσύστημα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πόσο μεταδοτικοί είναι οι «ιοί ζόμπι» που εντοπίστηκαν στους πάγους, αν και είναι ζωντανοί.

Ο πρόσφατα αποψυγμένος ιός μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του επιδημιολογικού παγόβουνου, καθώς υπάρχουν πιθανώς περισσότεροι ιοί σε χειμερία νάρκη που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Δύο ύποπτοι κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους (Videos)

Έφεση κατά της προφυλάκισής τους κατέθεσαν δύο ύποπτοι για την τρομοκρατική επίθεση στον πολυχώρο «Crocus City Hall» στη Μόσχα. Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμ...

Ισλαμικό Κράτος: Kαλεί τους οπαδούς του να πλήξουν τους «σταυροφόρους» στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Το Ισλαμικό Κράτος προέτρεψε την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να χτυπήσουν τους «σταυροφόρους» παντού, αλλά ιδίως στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος της τζιχαντισ...

Σαν σήμερα - 29 Μαρτίου

Γεγονότα 1430: Η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας 1638: Σουηδοί άποικοι ιδρύουν την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στη σημερινή πολιτεία του Ντέλαγουερ ...

Φόρτωση άρθρων...