Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Ερντογάν: «Αν χρειαστεί, θα χωρίσουμε δρόμους με την Ε.Ε.»

Πλανήτης

«Mπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν χρειαστεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Εάν θέλετε να μάθετε πολύ καθαρά την εκτίμησή μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απομακρυνθεί από την Τουρκία. Σε αυτήν την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε κινήσεις απόσχισης από την Τουρκία, θα κάνουμε την αξιολόγησή μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν χρειαστεί», είπε ο Ερντογάν στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο προτού αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη θα συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σχολίασε επίσης πως «η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει η Σουηδία στο σύνταγμα ή στο νόμο, εάν ενθαρρύνουν τους τρομοκράτες να διαδηλώσουν, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνουν το καθήκον τους. Τότε οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται.

Όλοι πρέπει να εκτιμήσουν τη στάση που τηρεί το κοινοβούλιο μου σε αυτό το θέμα. Τι λέγεται για τα F-16; Όχι πριν αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων εκεί, υπάρχει και το κοινοβούλιο εδώ. Όποια απόφαση κι αν λάβει το κοινοβούλιο μας είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου μας.»

Για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανέφερε: «Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε εξαιρετικά έντονη κίνηση επαφών και συναντήσεων στις ΗΠΑ. Θα απευθυνθώ στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης. Με την ευκαιρία αυτή, θα μοιραστούμε τις απόψεις μας για τα κύρια θέματα της διεθνούς ατζέντας. Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία απέναντι στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις.

Θα πραγματοποιήσω συναντήσεις με ομολόγους μου από πολλές χώρες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα συναντηθούμε με τους πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ και με τις συγγενικές μας κοινότητες. Θα έχουμε επίσης διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δεξαμενών σκέψης. Θα συναντηθούμε με διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ και θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την αύξηση των επενδύσεων στην Τουρκία.

Βλέπουμε ότι η διεξαγωγή των εκλογών της χώρας μας 14-28 Μαΐου σε δημοκρατική ωριμότητα έχει θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ας συνεχίσουν να τσακώνονται, δεν μας νοιάζει. Απλώς προσέχουμε τις δουλειές μας. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ευαισθησία. Σας χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...