Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ερντογάν για τα Eurofighter: «Δεν είναι μόνο η Γερμανία που φτιάχνει μαχητικά αεροσκάφη» (Video)

Πλανήτης

Για το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πρόθεση να ζητήσει την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter από τη Γερμανία, ωστόσο ο Σολτς δεν είχε τη διάθεση να δώσει την έγκρισή του γι' αυτό, ενοχλήθηκε από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου και απάντησε με επιθετικό ύφος.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να διεξάγεται απρόσκοπτα η συνεργασία μας με τη Γερμανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η Γερμανία μπορεί να μας δώσει μαχητικά, μπορεί και όχι. Είναι, όμως, η Γερμανία η μόνη χώρα που παράγει μαχητικά στον κόσμο; Μην μας προκαλείτε με τέτοιες ερωτήσεις. Κάντε μας ερωτήσεις ευσυνείδητες και ανθρώπινες. Δουλεύουμε γι' αυτά και μπορούμε να προμηθευτούμε από πολλά μέρη. Σύντομα θα σας δώσουμε τις απαντήσεις μας σε αυτό το θέμα. Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα σημαντικό σημείο στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερντογάν στο Βερολίνο: Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ, εμείς δεν συμμετείχαμε στο Ολοκαύτωμα

Νέα επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Βερολίνο, που έκανε αναφορά ακόμα και στο Ολοκαύτωμα για να θίξει τη Γερμανία, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, μόνο όσοι του έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα». 

Σημαντικό μέρος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν τη συνάντησή τους, ήταν αφιερωμένες στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, αναρωτήθηκε αν «θα μείνουμε εμείς με τα χέρια σταυρωμένα», την ώρα που πλήττονται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. 

«Δεν υπάρχουν στην Τορά οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων και οι δολοφονίες παιδιών. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα. Πώς σκοτώνουν αυτά τα παιδιά εδώ;», τόνισε ο Ερντογάν.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ. Αυτοί που χρωστούν δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος. Ο σεβασμός μας για τον άνθρωπο είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε πρώτα θέση για τον αντισημιτισμό στην πρωθυπουργία μου. Δεν χρωστάμε σε κανέναν εξαιτίας αυτού» δήλωσε παρουσία του Γερμανού καγκελάριου.

Για το θέμα των ομήρων ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το Ισραήλ κρατάει πολύ περισσότερους ομήρους. «Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στην άλλη πλευρά;» παρατήρησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ξεδιπλώνοντας την ατζέντα των συνομιλιών που θα ακολουθούσαν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσει με τον Γερμανό καγκελάριο και το μεταναστευτικό, ενώ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι «εδώ και καιρό έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Επί 52 χρόνια η Τουρκία περιμένει στην πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συζητήσουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, μια χώρα στην πρώτη πεντάδα. «Η Τουρκία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε και σχολίασε:

«Ανεξάρτητα από το ποιος έχει, ποια άποψη στο ΝΑΤΟ, στο πλευρό τίνος είναι όλοι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας; Της Ουκρανίας... Εμείς συνομιλούμε και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που μεταφέραμε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον διάδρομο προς την Ευρώπη και την Αφρική». 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Βαριές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του Ρίσι Σούνακ στις τοπικές εκλογές

Βαριές απώλειες για το Συντηρητικό κόμμα του Ρίσι Σούνακ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία, σηματοδοτώντας πιθανότατα την επώδυνη ήττα της σημ...

ΟΗΕ: Με «θετικό πνεύμα» βλέπει η Χαμάς την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Επτά μήνες από την έναρξη του καταστροφικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, η Χαμάς συνεχίζει να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λω...

Φόρτωση άρθρων...