Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Washington Post: Πώς η Χαμάς κατάφερε να «σπάσει» την άμυνα του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Πλανήτης

Ένα βίντεο της «Washington Post» αποτυπώνει την προετοιμασία και τη στιγμή της εισβολής των μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, που συνέλεξε πλήθος στοιχείων, όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στον φράχτη που περιβάλλει εδώ και χρόνια τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύσει τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας.

«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είχε δηλώσει ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς.

Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το «σχέδιο τύφλωσης» της Χαμάς

Το βίντεο της «Washington Post» δείχνει τον τρόπο με τον οποίο στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού -μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν τα υψηλής τεχνολογίας μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ.

Η «Washington Post» προχώρησε σε «ανασύνθεση» της επίθεσης, αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

Το αμερικανικό μέσο εξέτασε τα βίντεο και τον ήχο που καταγράφηκε στις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές.

Εξετάστηκε υλικό από τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και καταγράφηκαν μαρτυρίες από κατοίκους. Εξετάστηκαν επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.
Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, βρέθηκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις -από το πέρασμα Erez στον βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς επί χρόνια επέκτεινε τα στρατόπεδά της, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η «The Post» εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε η εξτρεμιστική οργάνωση για να παραβιάσει τον φράχτη.

Η λάθος εκτίμηση των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ για τους στόχους της Χαμάς

Το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα που ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του -και μετατόπισε ορισμένα από τα στρατεύματά του- στις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται» δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στη «The Post».

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η «The Post» για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι οι απαντήσεις θα δοθούν «μετά τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 27 Απριλίου

Γεγονότα 1296: Ηττώνται οι Σκωτσέζοι από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ. 1667: Πωλούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του έργου «Χαμένος Παράδεισος» από τον τυφλ...

Φόρτωση άρθρων...